Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAHINACIJE

Krajiška baština izostala sa liste nominacija za UNESKO?!

Autor: A. Medaković | 09.06.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Zbog mahinacija prilikom nominacija za listu Uneska, na kojoj su ove godine trebalo da se nađu krajiške kulturne tradicije, Saša Srećković, predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, podneo je ostavku na tu funkciju.

„Mahinacije su  bile namerne,  samo da se ne  nađemo na listi“:  Saša Srećković

„Mahinacije su bile namerne, samo da se ne nađemo na listi“: Saša Srećković

On je taj čin obrazložio u pismu koje je poslao nadležnim institucijama, ali i predstavnicima krajiških kulturno-umetničkih društava, u kojem navodi da je bio svedok opstrukcije unutar sistema, koje su rezultirale da se ta nominacija obori.


- Mahinacije su urađene tendenciozno, a sve u cilju da se krajiška kulturna tradicija ne nađe na Uneskovom spisku svetske baštine. Iako će kulturno-umetnička društva moći ponovo da apliciraju sledeće godine, stvar je u principu, jer je iz postupaka kolega iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije jasno da je opstrukcija bila namerna, odnosno da neko namerno nije dozvolio da se krajiška kulturna baština nađe na listi Uneska - rezigniran je Srećković. On dodaje da su kulturno-umetnička društva ispunjavala sve uslove koju predviđa Unesko, a da je njihovu nominaciju podržao i generalni sekretar naše komisije Uneska.

- Zbog admininstrativne opstrukcije, koja je bila više nego očigledna, podneo sam ostavku na funkciju i na članstvo u komitetu jer ne želim da budem deo takve politike - naveo je Srećković, dodajući da mu je teško da poveruje da su sve navedene smetnje u procesu nominacije samo neugodni sticaj okolnosti nakon opšteg i konstatnog neraspoloženja kolega prema nominaciji krajiških kulturnih tradicija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP