Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOČEKALO GA NEKOLIKO HILJADA LJUDI

Krajišnik: Ne znam zašto je organizovan doček na Palama, ja sam ipak zločinac! (VIDEO)

Autor: Ag. | 30.08.2013 - 22:34:00h | Komentara: 1

Haški kažnjenik i nekadašnji visoki zvaničnik Repubike Srpske i Bosne i Hercegovine Momčilo Krajišnik stigao je večeras na Pale gde ga je dočekalo nekoliko hiljada ljudi.

Krajišnik

Krajišnik stigao na Pale | Foto: S. Pasalić

Krajišnik je avionom iz Londona, preko Bukurešte sleteo u Beograd, odakle je helikopterom preko Banjaluke stigao na Pale, gde su ga dočekali članovi porodice i prijatelji, kao i brojni građani koji su došli iz raznih krajeva Republike Srpske.

Svečani doček Krajišniku na Palama organizovala je Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je on jedan od osnivača.
Mnogi od okupljenih su doneli zastave Republike Srpske i Srpske demokratske stranke (SDS), i transparente "Krajišnik - sin srpskog naroda", "Stop haškom teroru", "Radojičiću, stigla ti je zamena". Na ulazu na Pale je natpis: "Dobrodošao predsedniče".
Uz zvuke koračnice "Marš na Drinu" okupljeni su burno pozdravili Krajišnika, kojeg su na Palama dočekali lider SDS Mladen Bosić, nekadašnji predsednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, i načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica.
- Ne znate koliko je lepa ova država, čuvajte je, branite je, bolje nema na svetu - izjavio je Krajišnik za RTRS, odmah nakon sletanja na aerodrom Mahovljani.
On je kazao da se najverovatnije neće vratiti u politiku, već će se baviti privatnim poslom. Krajišnik je istakao da u revizionom postupku želi da dokaže istinu da nije ratni zločinac.

- Bog je rukovodio mojom sudbinom. Nisam želeo da se bavim politikom, već svojim poslom, ali videćemo šta će biti - rekao je Krajišnik.
Krajišnik je prethodno u Banjaluci izjavio da će se na Palama obratiti okupljenim građanima, javnosti RS i BiH, te dodao je da ne zna zašto će mu tamo biti priređen svečani doček.
- Ja ne znam zašto je doček organizovan, ja sam, ipak, ratni zločinac - kazao je ironično Krajišnik novinarima, dodavši da tek u revizionom postupku treba da dokaže da to nije.
- Sve što se danas dešava, kao da sanjam, kao da sam došao sa onog sveta - dodao je on i istakao da jedva čeka da zagrli svoje unuke.
Mladen Bosić je izjavio da doček prvog predsednika Narodne skupštine RS nije trebalo da organizuje SDS, već je to trebalo da uradi Republika Srpska. On je dodao da bi "bilo bolje" da je na dočeku predsednik RS Milorad Dodik, da se doček "ne bi pretvorio u političku svađu ili prepucavanje".
Dodik je danas ocenio da SDS organizovanjem svečanog dočeka Krajišnika na Palama pokušava da osvoji "trule političke poene".
- Ovaj događaj ne treba shvatiti kao propagandu, već kao dolazak čoveka koji je dao veliku žrtvu za Republiku Srpsku i ležao 13 godina u evropskim zatvorima - kazao je Bosić.

Krajišnik je u Banjaluku doputovao sa beogradskog aerodroma, gde je stigao nešto posle 18 sati. On je kombi vozilom prevezen do aviona Vlade
Republike Srpske, kojim će odleteti u Banjaluku. Novinari su u Beogradu ostali uskraćeni za njegovu izjavu, jer je transfer iz aviona obavljen brzo i bez mogućnosti kontakta s Krajišnikom.

Krajišnik je bio u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine, a prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora. Žalbeno viće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Bosni i Hercegovini, a posle prvih višestranačkih izbora u BiH, 19. decembra 1990, izabran je za predsednika Skupštine BiH.

Ubrzo je izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda u BiH, a početkom 1992, kada je formirana Narodna skupština Republike Srpske, za predsednika te skupštine i na tom mestu ostao je do kraja rata u BiH.

Kaznu je od 2009. godine izdržavao u zatvoru u Engleskoj, odakle je kasnije prebačen u Vels.

 
Poslednji komentari
  • Србин Vreme: 30.08.2013 23:46h

    За крст часни и слободу златну!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP