Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTACI POSLEDNJEG SPRSKOG MONARHA EKSHUMIRANI U SAD

Kralj Petar Drugi
vraća se u Srbiju!

Autor: Ekipa Alo! | 18.01.2013 - 19:05:00h | Komentara: 3

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića biće prebačeni u Srbiju, a datum njegove sahrane na Oplencu biće naknadno određen, najavio je princ Aleksandar Karađorđević.

Kralj Petar II

Kralj Petar II | Foto: Screenshot sa sajta

- Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu - izjavio je Karađorđević.


Kralj Petar Drugi bio je najstariji sin kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije od Jugoslavije. Rođen je u Beogradu 6. septembra 1923, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega se upisao u školu „Sandroid“ u Engleskoj. Odatle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine. Pošto je u vreme atentata kralj Petar Drugog imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo.

Grob Kralja Petra II

Grob Kralja Petra II u SAD | Foto: Screenshot sa sajta

Početkom Drugog svetskog rata, Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske vojske, podseća se u saopštenju Karađorđevićeve kancelarije.

Kako se dalje navodi, kao rezultat tih događaja, kralj Petar Drugi proglašen je punoletnim, a nakon što je Jugoslavija okupirana, kralj Petar Drugi bio je primoran da, zajedno sa vladom emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

Crkva Svetog Save u Libertiju

Crkva Svetog Save u Libertiju | Foto: Screenshot sa sajta

Kralj Petar Drugi se u junu 1941. u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom. Nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save, u Libertvilu, u državi Ilinois.
 
Poslednji komentari
  • carapan Vreme: 18.01.2013 21:09h

    ziveo kralj

  • nedjo Vreme: 19.01.2013 00:59h

    bez kralja nema da valja!

  • Lune Vreme: 19.01.2013 20:20h

    Kraljeva prijateljica Mici Lo je išla i na sahranu Petra Drugog Karađorđevića u manastir Sveti Sava u Libertivilu. - Situacija je bila napeta, a svađe su pretile da se sahrana kralja Petra pretvori u srpski bratoubilački rat. Kralj Petar nije želeo da bude sahranjen na Oplencu, u grobu dinastije Karađorđević i pored oca Aleksandra. To danas traži njegov sin Aleksandar, ali to nije volja kralja već stvar politike – kaže princeza Eva Marija Karađorđević, koja je na sahrani upoznala princa Andreja Karađorđevića i kao udovica Mici Lo udala se za njega.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP