Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"BELI MEDVEDI" NA DEDINJU

Kraljevska "sirotinja" ne plaća struju!

Autor: Ivana Kljajić | 09.03.2014 - 21:24:00h | Komentara: 29

Baš kao što porodici Karađorđević ne pada na pamet da plati astronomski dug za struju, koji trenutno iznosi 6,1 milion dinara, i država Srbija očigledno nema nameru da konačno počne da ih tretira kao sve svoje građane, kojima radnici Elektroprivrede zbog neplaćanja računa svakodnevno seku kablove.

Aleksandar Karađorđević i Katarina

Za njih ne važe zakoni: Aleksandar i Katarina Karađorđević | Foto: Goran Srdanov

Prema podacima EPS-a, dug na dva brojila Belog dvora na Dedinju, odnosno Kraljevskog dvora, u kojem Karađorđevići žive, danas iznosi neverovatnih 6.178.335 dinara, a da stvar bude još gora, već skoro godinu dana „podstanari” nijedan dinar nisu uplatili za potrošenu električnu energiju!

Zaboravili dug na
luksuznom krstarenju

Privilegovan status koji Karađorđevići uživaju kod svih dosadašnjih vlasti od 2000. godine potpuno je neshvatljiv i zbog činjenice da su oni svake godine redovna stavka u budžetu Srbije. Od Ministarstva kulture godišnje dobijaju 40 miliona dinara za održavanje Belog dvora, što je građane Srbije do sada koštalo više od pet miliona evra! A dug do guše i državna apanaža nisu im nikakva prepreka za luksuzna putovanja, krstarenja jahtama i egzotična letovanja, o kojima je „Alo!“ ranije pisao.
 

U evidenciji EPS-a stanje duga za prvo brojilo je 793.862 dinara i poslednja uplata od 60.000 dinara legla je 19. aprila 2013. Istog dana uplaćeno je 161.000 dinara za drugo brojilo, na kojem su dugovanja narasla na čak 2.623.940 dinara.

Uvođenjem novog preduzeća u naplatu struje, Kraljevski dvor dospeo je na listu ozbiljnih dužnika i u „EPS snabdevanju“, pa se ukupan dug Karađorđevića uvećava za još 1.113.634 dinara za prvo i 1.646.899 dinara za drugo brojilo.

Međutim, ovaj državni kompleks nije ni u planu za skidanje sa mreže, iako ovi sumanuti dugovi postoje već nekoliko godina.
U EPS-u tvrde da je „EPS snabdevanje“ uputilo „Elektrodistribuciji“ Beograd nalog za isključenje struje u ovom objektu i da EDB treba da objasni zašto to nije učinjeno.

Beli dvor

Ignoriše se nalog EPS-a da se isključi struja Karađorđevićima | Foto: Mitar Mitrović


- „EPS snabdevanje“ daje naloge za isključenja EDB-u za sve one dužnike koji nisu platili dug posle poslatog upozorenja pred isključenje. To važi za domaćinstva kojima dug prelazi 10.000 dinara i takozvane virmance koji duguju više od 100.000 dinara. Kraljevski dvor se vodi kao kupac iz kategorije virmanskih potrošača zbog angažovane snage i visine potrošnje - objašnjavaju u EPS-u i napominju da EDB nema prava da pravi bilo kakve aranžmane sa potrošačima jer je od 1. jula 2013. samo distributer, a ne i snabdevač strujom.

Para imaju na pretek, ali samo za putovanja

Para imaju na pretek, ali samo za putovanja


Uprkos tome, u EDB-u nam potvrđuju da su nalog za isključenje Kraljevskog dvora dobili, ali kažu i da Karađorđevići neće biti isključeni.

- I sa njima postupamo kao i sa svim potrošačima. Kontaktirali smo s njima i dogovorili se o reprogramu duga. Oni su pristali da uđu u protokol koji definiše da se deo duga plati odmah, a ostatak na rate. Svi potrošači pre isključenja mogu da se dogovore o načinu izmirenja duga. Obično nudimo da se od 30 do 50 odsto duga plati odmah, a ostalo na nekoliko mesečnih rata - rekli su nam u EDB-u.

Karađorđević: Račune plaćam iz svog džepa!

Iako se u trenutku kada je takođe imao vrtoglavo visok dug javno hvalio da račune plaća iz svog džepa, Aleksandar Karađorđević i njegovi saradnici nisu bili raspoloženi da objasne ova dugogodišnja dugovanja. Karađorđević je u medijima rado pričao i o nedovoljnim sredstvima koje svake godine iz budžeta dobija za održavanje Belog dvora.


- Vrlo je važno jednom za svagda razjasniti da se svi naši lični troškovi plaćaju iz mojih sopstvenih sredstava, a ne iz budžeta. Sredstva iz budžeta su namenjena kulturnim promocijama, izložbama, turističkim posetama i redovnom održavanju... Novac koji je država davala od sredine 2004. pa do kraja 2007. bio je relativno dovoljan. Posle toga je svake godine izdvajano sve manje novca, pa više nisu mogle da se nastave stalno potrebne popravke koje tako velika celina zahteva da bi mogla da opstane - jadao se on pre dve godine u intervjuu za „Politiku“.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 09.03.2014 22:59h

    U čitavoj galeriji totalno beskorisnih likova, koji ovu iscrpljenu i pokradenu zemlju bespotrebno koštaju gomilu para, ovaj tragikomični par je na čelu liste!

  • mr.burns from simpsons Vreme: 09.03.2014 23:21h

    secnice im struju, turisti I onako dolaze danju a vecere uz svetlost sveca su kuhl

  • Dragan Vreme: 09.03.2014 23:27h

    Pa da a meni dolaze da isključe struju i šalju opomene zbog duga koji JE PLAĆEN. Pogledate na sajtu RTS-a. Moj otac je dao izjavu. NI JEDNA NIŠKA televizija nije smela da dođe da snimi prilog.

  • dzastin viber Vreme: 09.03.2014 23:31h

    nikad kraja bahatosti kraljevskog para...

  • maks Vreme: 10.03.2014 00:12h

    Ne vređajte medvede.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP