Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Kralo se od 3,5 do pet
tona nafte dnevno u "Kolubari"!

Autor: Tanjug | 18.03.2013 - 15:24:00h | Komentara: 7

U periodu pre nego što je postavljeno novo rukovodstvo "Rudarskog basena Kolubara" (RBK), kralo se između tri i po i pet tona nafte dnevno, saopšteno je danas u direkciji RBK.

Milorad Grčić

Milorad Grčić | Foto: Beta

Rukovodstvo je, prema rečima generalnog direktora "Kolubare" Milorada Grčića, preduzelo sve mere da se potpuno onemogući krađa nafte.


On, međutim, nije isključio mogućnost da se to i dalje čini, ali u minimalnom obimu.

Novo rukovodstvo ostvarilo je u prvih sto dana rada, samo u oblasti investicija, uštedu od pola miliona evra, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Lazarevcu.

"U tom periodu troškovi za održavanje putničkih vozila su takođe znatno smanjeni, sa 4,1 miliona dinara u septembru prošle godine na 1,2 miliona dinara u decembru 2012", naveo je on.

Grčić je istakao da je u januaru ove godine ostvarena rekordna proizvodnja od 3,05 miliona tona uglja na površinskim kopovima "Kolubare".

Ističući da se zahvaljajući uglju iz RBK proizvodi 54 odsto električne energije u Srbiji, Grčić je naveo da je godišnje u taj rudarski basen potrebno ulagati oko 150 miliona evra da bi se tokom 12 meseci proizvodilo oko 30 miliona tona uglja.

On je naglasio da su takva ulaganja potrebna za održavanje energetske stabilnosti u zemlji, ali i za pravovremeno otvaranje novih kopova i pristup zalihama uglja.

Novi čelnik "Kolubare" je rekao da će se eksproprijacija zemljišta za širenje kopova isključivo sprovoditi u skladu sa važećim zakonom, i da će procene vršiti zvanične državne institucije, a to su Republička uprava javnih prihoda i Gradski zavod za veštačenje.

Kolubara

Rudarski basen "Kolubara" | Foto: FoNet

Na pitanje novinara ko je ranije vršio procenu, Grčić je kazao da su to bile institucije koje je angažovala "Kolubara".

Prema njegovim rečima, Elektroprivreda Srbije je sredstva za investicije, koja je trebalo ravnomerno rasporediti, od 2006. godine usmeravala neopravdano samo u Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Grčić je istakao da će svi vlasnici zemljišta predvidjenog za eksproprijaciju biti zadovoljni, ne pricizirajući o kojim lokacijama je reč, kao ni visinu naknade.

Prioriteti u ovoj godini biće nastavak eksproprijacije zemljišta i kapitalni projekti na površinskim kopovima - proširenje polja D sa poljem E, i otvaranje sasvim novih kao što je polje Radljevo.

Predviđeno je, takodje, izmeštanje dela reke Kolubare, Ibarske magistrale i dela pruge u dužini oko dva kilometra, kako bi se otvorio nov prostor za eksploataciju uglja tokom narednih godina.

Novo rukovodstvo "Kolubare" istakalo je da će ove i iduće godine biti realizovan najveći investicioni ciklus u novijoj istoriji tog rudarskog basena.
Stanje zatečeno prilikom preuzimanja dužnosti, novo rukovodstvo RBK-a je ocenilo kao izuzetno teško, dodajući da je u "pojedinim sektorima bilo velikih zloupotreba na čijem se otkrivanju još uvek radi".

Grčić je kazao da je zatekao nedomaćinsko i aljkavo poslovanje. Najavio je i poboljšanje uslova za rad zaposlenih na kopovima.

Na smenskom radu u  „Kolubari“ advokati  zaradili milione

Na radu „Kolubare“ mnogi zaradili milione

Prema njegovim rečima, u "Kolubari" postoji višak zaposlenih, ali samo zato što su radnici neravnomerno rasporedjeni, s obzirom da postoji manjak radnika u neposrednom procesu proizvodnje, što će biti rešeno do polovine ove godine.

Planirano je da u ovoj godini 780 radnika ode u penziji.

Od 15. aprila u "Kolubari" će početi prvi remonti proizvodnih, ugljenih sistema i trajaće neprekidno tri meseca, nakon čega će biti realizovani remonti proizvodnih sistema za otkopavanje jalovine.

Novo rukovodstvo "Kolubare" ističe da su trenutno aktuelna dva kredita za to preduzeće. Prvi od 80 miliona evra iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, a drugi u vrednosti 74 miliona evra od Nemačke razvojne banke.Oba zajma će se koristiti za nabavku bagera, transportera, odlagača i sistema za homogenizaciju uglja.
Poslednji komentari
  • Dzoni Vreme: 18.03.2013 16:55h

    Vidi se da covek nema pojma o eksproprijaciji , Drzava je u debelom plusu jer 550miliona tona uglja ispod Vreoca vredi oko 6milijardi Evra a eksproprijacija celog naselia 160miliona evraLaze da nema viska zaposlenih jer je sam rekao da dosta njih prima platu a ne dolazi na posao, ma pun mi je kura.ovih intelektualnih gromada sa niskim celom itupim pogledom

  • dare Vreme: 18.03.2013 17:21h

    Sve se to zna a da li će neko na kraju ići u zatvor?Pa naravno da neće,kao i uvek! A što neko ne proveri koliko se krade dnevno goriva na Aerodromu Beograd?

  • marko Vreme: 18.03.2013 19:31h

    Ovako radi odgovoran direktor , i kadar Sns-a ..toliko osporavan kroz medije...ali kako vreme prolazi pokazao je da vredi i kao covek i kao strucnjak..svaka cast gospodine Grcicu.

  • Pera Vreme: 19.03.2013 00:26h

    A nebojsa ceran? jel se to za njegoog mandata kralo? Pa u rupu tu lisicu terajte, ODMA'!

  • dionis Vreme: 19.03.2013 07:30h

    Covek stvaro "nema pojma",pa nije ni cudo vodio pecenjaru treba bre lagalizovati kradju,ovi iz opozicije cim se otkrije kradja opravdavaju neznanjem direktora i omalovazavanjem pa mismo cudo!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP