Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HEROJ KATAKLIZME

Krenuo da spase sina, pa usput spasao celu komšijsku porodicu!

Autor: Ružica Kantar | 21.05.2014 - 18:00:00h | Komentara: 0

Kiša je lila kao iz kabla. Bila sam sama u kući. Čekala sam sina da svrati na kafu. Odjednom se čula neverovatna buka. U sledećoj sekundi čitave bukve, dugačke nekoliko metara su probijale u kuću. Uplašila sam se. Krenula sam napolje. Međutim, voda mi je bila do guše. Vrisnula sam. Odjednom sam osetila neke ruke kako me vuku iz vode, priča za „Alo!“ Srbijanka Vučetić (77) iz sela Donja Trešnjica kod Malog Zvornika, koje je zbog klizišta pet dana bilo potpuno odsečeno, bez struje, telefona, hrane i vode.

Meštani su tek juče uspeli da osposobe jedan deo puta ka ovom selu, uklonivši velika stabla koja je voda nanela sa planine kako bi selo funkcionisalo i kako bi bilo kakva pomoć stigla do njih.

Krenuo da spase  sina Viktora (4),  pa usput od  bujice spasao baku Srbijanku,  njenog sina  i snahu: Ivica  Todorović

Krenuo da spase sina Viktora (4), pa usput od bujice spasao baku Srbijanku, njenog sina i snahu: Ivica Todorović | Foto: Nebojša Marković

 „Alo!“ se juče prvi probio do ovog sela i uz pomoć „Blic fondacije“, meštanima dostavio pomoć u vidu hrane i kućne hemije. Meštani su nas dočekali zabrinuti zbog srušenih kuća i uništenih puteva, ali srećni što uprkos hiljadama kubika zemlje, blata, mulja i drveća nije bilo nastradalih. 

Novinarka „Alo!“  donosi pomoć  postradalima

Novinarka „Alo!“ donosi pomoć postradalima | Foto: Nebojša Marković

 - Kada je drveće krenulo na selo, čula se neverovatna tutnjava, kao topovi da pucaju. Digao se dim, prst pred okom da ne vidiš. Kuća se napunila vodom u trenu. Polica i kreveti su pod udarom vode krenuli ka meni. Orman se sušio dole. Mislila sam da je sa mnom gotovo, dodaje Srbijanka. Nju je iz vode izvadio Ivica Todorović (26), koji je zapravo uspaničeno krenuo da spase svog četvorogodišnjeg sina Viktora, koji je u tom trenutku sa njegovim ocem bio napolju.
 - Odjednom sam čuo neki vrisak. Video sam baka Srbu u vodi. Skočio sam bez razmišljanja. Kažu mi da sam heroj, ali ja to ne vidim tako. Svako bi isto uradio - zaključuje Ivica. Svoga sina Viktora Ivica je video tek sledećeg dana jer je zbog, kako kaže, brda koja su počela da se ruše, put bio potpuno blokiran.

Marinko Vučetić  pokazuje  uništenu kuću

Marinko Vučetić pokazuje uništenu kuću | Foto: Nebojša Marković

 Ivica Todorović, osim bake Srbe, tog kobnog četvrtka spasao je i bakinog sina Marinka i snaju Ljilju.

- Kako sam ostavio baku, krenuo sam ka Marinku i Ljilji. Oni su se zaključali u kuću i nisu hteli da izađu. A voda je ludom brzinom rasla... Jedva sam ih izvukao napolje - priča Ivica.

Viktor, sin heroja, raščišćava selo

Viktor u akciji

Viktor u akciji | Foto: Nebojša Marković

 Uprkos tragediji koja ih je snašla, gde je oko 10 kuća potpuno srušeno, meštani sela Donja Višnjica pokazali su izuzetnu solidarnost. Kako do juče nisu imali struju, vodu, niti su im radili telefoni, sve što su imali oni su delili. Komšije kojima su kuće uništene, oni su primili kod sebe, dali im odeću, obuću i smeštaj, ali što je najvažnije, i pažnju. Svi zajedno juče su otklanjali posledice klizišta i nanose stabala u oštećenim kućama. Među njima bio je i mali Viktor, sin „seoskog heroja“, koji je meštanima vikao „Ajte, svi lopate u ruke!“. 

„Šteta je velika, njive su uništene, stoka se udavila u vodi, ali važno je da nije bilo ljudskih žrtava i da smo svi živi i zdravi. Ostalo će već nekako doći na svoje“, kažu u glas meštani.

Ikona nije oštećena!

Mikica Gligorić, jedna od meštanki sela, takođe je pokazala šta znači dobrota u teškim situacijama. 
- Komšinica Ljilja veoma teško je podnela gubitak kuće. Plakala je i jecala bez prestanka. „Samo da imam ikonu i slike unuka i dece“, govorila je. Kada je voda malo opala, uvukla sam se kroz prozor. Pala sam na dušek. Voda je bila do kolena. Sve je bilo isprevrtano. Međutim, na zidu su neoštećene, visile slike njene dece i ikona. Skinula sam ih i presrećna ih odnela Ljilji - priča za „Alo!“ Mikica. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP