Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVECKANJE ORUŽJEM

Krim: Naoružane grupe zauzele aerodrome

Autor: Ekipa Alo! | 28.02.2014 - 12:07:00h | Komentara: 0

Naoružana grupa od noćas patrolira i aerodromom u Simferopolju. Vojnici sa oklopnim vozilima zauzeli su vojni aerodrom u Sevastopollju.

Aerodrom na Krimu

Specijalci patroliraju aerodromom | Foto: Beta/AP

Rojters je, pozivajući se na Interfaks, preneo informaciju dobijenu od vojnih izvora u tom regionu da je ruska vojska otišla na vojni aerodrom Belbek da bi sprečila sletanje "boraca".
Ruska Crnomorska flota demantovala je danas da su njene snage umešane u zauzimanje ili blokadu vojnog aerodroma "Belbek.".
Naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom, ali nisu zauzeli putnički terminal, a "Itar tass" javlja da se letovi odvijaju u normalnom režimu i da je jutros na aerodrom stigla velika grupa ruskih i stranih novinara iz Moskve.

"Raša tudej" opisuje da naoružane osobe koje su upale na aerodrom u Simferepolju podsećaju na one koji su dan pre toga zauzeli zgradu vlade i parlamenta, pošto su slično ubučeni i izgledaju kao "lokalni Rusi".

Prema izjavama svedoka, naoružani muškarci su nosili rusku vojnu zastavu.

Očevidac sa lica mesta Rojtersu je ispričao da ljudi pod punom ratnom opremom, sa puškama i mitraljezima, slobodno ulaze i izlaze iz kontrolnog tornja.

"Ja sam član narodne paravojne formacije Krima. Mi smo prosti ljudi, dobrovoljci... Došli smo na aerodrom da čuvamo red i mir. Dočekaćemo avione sa osmehom -aerodrom normalno radi", rekao je Vladimir, dodajući da on i drugi volonteri ne znaju ko čini naoružanu grupu, mada podržavaju njihove akcije.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov osudio je zauzimanje aerodroma na Krimu, rekavši da je to oružana okupacija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naložio vladi da nastavi razgovore sa Ukrajinom o ekonomskim i trgovinskim odnosima i da se konsultuje sa stranim partnerima, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF) i G8, o finansijskoj pomoći, navedeno je u saopštenju objavljenom na veb sajtu Kremlja.

U saopštenju je navedeno i da je Putin naložio ruskoj vladi da razmotri zahtev Krima za slanje humanitarne pomoći.

Svrgnuti proruski orijentisani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič trebalo bi danas da održi konferenciju za novinare nakon što je prestao da se krije, dok raste strah od izbijanja regionalnog sukoba na poluostrvu Krimu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP