Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RUKOVODSTVO FAP-A DONIRALO SREDSTVA CRKVI I SPORTSKIM KLUBOVIMA

KRIMINAL: Radnici na pruzi, pare na stadionu!

Autor: Sanja Đorđević | 11.12.2013 - 20:22:00h | Komentara: 0

Poslovodstvo “FAP korporacije” u restrukturiranju iz Priboja, koje se godinama izdržava od državnih subvencija i čiji su radnici nedavno blokirali prugu zbog neisplaćenih zarada, sredstvima iz kredita Fonda za razvoj u 2012. godini sponzorisalo je sportske klubove i izgradnju hrama u Priboju! Naime, umesto da novac potroši na podsticanje i održavanje proizvodnje, ova firma je deo kreditnih sredstava od 505.000 dinara uplatila atletskom, šahovskom i fudbalskom klubu i dala kao donaciju za izgradnju bogomolje, saznaje “Alo!”.

Sadašnji generalni direktor FAP-a Zoran Zaković, međutim, nije želeo za naš list da objasni zašto novac građana Srbije nije utrošen u skladu sa ugovorom o kreditu zaključenim sa Fondom za razvoj.

Radnici FAP-a su krajem oktobra  blokirali prugu i tražili isplatu  četiri i po zaostale plate

Radnici FAP-a su krajem oktobra blokirali prugu i tražili isplatu četiri i po zaostale plate | Foto: Vladimir Lojanica

 - To se tiče ukupnog poslovanja firme, a ja sam na ovom mestu tek šest meseci. Ne mogu o tome ovako preko telefona da govorim. Pošaljite pitanja dopisom i odgovoriću vam - rekao je Zaković, koji nam do zaključenja ovog izdanja ipak nije dostavio odgovore na pitanja koje smo mu elektronskom poštom uputili.
Zamenik predsednika Jedinstvenog sindikata “FAP-Sloga” Zoran Stanić, međutim, nije iznenađen nenamenskim trošenjem državnih para u firmi u kojoj je zaposlen.

Blokada pruge

Blokada pruge | Foto: Vladimir Lojanica

 - Mi smo ispred sindikata odranije sumnjali da postoje malverzacije i zato smo se u više navrata obraćali sudovima, tužilaštvu, resornim ministarstvima i Agenciji za borbu protiv korupcije. Ukazivali smo na nezakonitosti rukovodstva, ali nije bilo reakcije nadležnih - izjavio je za “Alo!” Stanić, koji navodi da je kao generalni direktor firme odgovorno lice FAP-a prošle godine bio Mirko Stojović, ali da je Zaković i tada bio deo rukovodstva kao direktor za ekonomska pitanja.
Podsetimo, “FAP korporacija” nalazi se u grupi 29 preduzeća u restrukturiranju i sa oko 1.500 zaposlenih do avgusta je dobijao subvencije od 20 miliona dinara mesečno, uglavnom za isplatu plata. Kada su subvencije stopirane, radnici su krajem oktobra ove godine organizovali trodnevnu blokadu železničke stanice u Priboju, na pruzi Beograd-Bar, i tražili isplatu četiri i po zaostale plate i overu zdravstvenih knjižica. Blokadu su prekinuli kada su postigli dogovor o ispunjenju svojih zahteva sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, nakon čega im je Vlada Srbije, preko Fonda za razvoj, isplatila namenska sredstva u iznosu od 45 miliona dinara za isplatu zaostalih zarada, a formirana je i radna grupa za definisanje strategije oporavka i održivog razvoja “FAP korporacije”.


Dobrašinović: Odgovorni da krivično odgovaraju

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da je nenamensko trošenje sredstava u FAP-u primer zloupotreba do kojih dovodi odsustvo kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

Dragan Dobrašinović

Dragan Dobrašinović | Foto: FoNet

 - Kada firma invalid, koja je na veštačkim plućima, nenamenski troši pomoć, to je primer obesmišljavanja koncepta državne pomoći i pokazuje koliko su u stvari neophodne lične karte državnih preduzeća da bi se videlo gde sve u njima curi. Odgovorni u FAP-u su na ovaj način učinili krivično delo nenamenskog trošenja novca i zloupotrebe položaja, zbog čega bi trebalo da reaguje tužilaštvo, ali i Fond za razvoj i Ministarstvo privrede kao odgovorni za kontrolu namene trošenja dodeljenih sredstava - naveo je Dobrašinović. 

Pribojska „odbegla mlada”

FAP iz Priboja osnovan je pre šest decenija i jedini je proizvođač teških privrednih vozila u Srbiji. U martu 2010. najavljivano je sklapanje ugovora FAP-a sa kineskom kompanijom “Dongfeng”, najvećim proizvođačem kamiona u Aziji, ali su pregovori okončani neuspešno. Potom je tender za prodaju 86,49 odsto kapitala FAP-a objavljen u januaru 2012, a ponudu za kupovinu dostavio je ukrajinsko-britanski konzorcijum, međutim, ni ovi pregovori nisu bili uspešni. Prema poslednjem obećanju vlasti, FAP bi do 1. marta trebalo da pronađe strateškog partnera, a među zainteresovanima je i “Mercedes”.

  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP