Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIJE IM LAKO UĆI U TRAG

Kriminalne grupe sa Balkana
kupuju kradenu naftu iz Nigerije

Autor: Tanjug | 23.10.2012 - 10:11:00h | Komentara: 0

Kupci oko 180.000 barela nafte, koje lopovi svakog dana ukradu u Nigeriji i prodaju, pripadaju organizovanim kriminalnim mrežama na Balkanu i u Singapuru, saopštio je bivši savetnik nigerijskog predsednika, koji je pokrenuo kampanju protiv krađe nafte.

Dele Kol, političar iz naftom bogate delte Nigera, u srcu naftne industrije u Nigeriji koja proizvodi dva miliona barela na dan, rekao je juče Rojtersu da 90 odsto nafte bude prodato na svetskom tržištu, što pokazuju podaci naftnih kompanija i ministarstava.

Nafta

Kriminalne grupe sa Balkana kupuju naftu iz Nigerije | Ilustracija: foter.com

- Dok lokalne kriminalne grupe kradu male količine nafte za lokalnu preradu, što je vidljivo, postoji i cela industrijska skala kradljivaca nafte u dosluhu sa političarima, vojskom, bankama na Zapadu i svetskim organizovanim kriminalom, koji najviše isušuju nigerijske izvore - rekao je Kol.
- Međunarodni kradljivci vrte ogromne količine... A najbitniji je uigrani način na koji to čine: od upada u naftovode i posedovanja šlepera, pa do informacija gde se brodovi nalaze i u kojim lukama može da se plati - objasnio je Kol.On je rekao takođe i da se većina prodate nafte prosleđuje kriminalnim mrežama na Balkanu, naročito u Srbiju, Bugarsku i Ukrajinu, za koje Rojters navodi da su poznatije po krijumčarenju cigareta. On kaže da su balkanske mafijaske organizacije veoma zastupljene u Nigeriji i da im nije lako ući u trag.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP