Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNOST

„Kroks“ klompe kancerogene?!

Autor: Ružica Kantar | 07.08.2013 - 23:23:00h | Komentara: 2

Svi testirani uzorci „kroks“ papuča sadrže problematične supstance, dok šest od deset u svom sastavu ima i kancerogene materije koje se mogu uneti u organizam preko obuće, pokazalo je istraživanje u Nemačkoj! Srbija vrvi od otrovne odeće i obuće, upozoravaju domaći stručnjaci, a razlog za to je što ne postoji adekvatna hemijska kontrola uvoznih proizvoda!

Analize pupčanih vrpci beba izloženih PAH-u pokazale su oštećenja DNK povezana sa rakom

Analize pupčanih vrpci beba izloženih PAH-u pokazale su oštećenja DNK povezana sa rakom | Foto: Shutterstock

„Kroks“ papuče su već nekoliko godina unazad izuzetno popularne, kako u Srbiji, tako i u svetu. Pored odraslih, nose ih i deca, koja ih praktično ne skidaju s nogu tokom letnjih meseci, zbog čega je javnost ostala šokirana nakon objavljivanja rezultata istraživanja koje je naručila nemačka televizija WDR. Naime, rezultati analize sastava materijala 10 različitih proizvođača pokazali su da se u šest uzoraka nalazi opasni toksični materijal, policiklični aromatični ugljovodonik - PAH. Opasnost je tim veća što ovaj otrov može prodreti u ljudsko telo ukoliko se obuća nosi bez čarapa. Osim PAH-a, pronađeno je više od 100 drugih sastojaka koji mogu biti štetni za zdravlje. Iako papuče američkih brendova „Kroks“ i „Skečers“ ne sadrže kancerogene materije, u svih deset uzoraka pronađene su neke od problematičnih supstanci, objavila je izraelska televizija „i24news“ na svom portalu.


Goran Papović

Goran Papović | Foto: O. Bunić

Goran Papović, predsednik NOPS-a, kaže za „Alo!“ da je ovo samo jedan od mnogobrojnih primera i da Srbija „pliva“ u toksičnoj odeći i obući koja se iz celog sveta sliva kod nas jer naša država ne sprovodi nikakvu kontrolu na graničnom prelazu.


- U Srbiji ne postoji nikakva kontrola hemijskog sastava uvoznih proizvoda, pa tako uvozimo toksične igračke, odeću i obuću. U inostranim proizvodima su naknadno, tek kad izbije neka afera, pronalaženi alergeni, teški metali, kancerogene materije... Na granici se radi samo senzorna analiza i kontrolišu se deklaracija, boja, miris i ukus. U više navrata sam pitao nadležne da li ližu proizvod da bi proverili da li je toksičan. Razlog za lošu kontrolu je uvoznički lobi, kojem smo otvorili granice, pri čemu ugrožavamo bezbednost našeg stanovništva i ubijamo domaću proizvodnju - zaključuje Papović za naš list. Istraživanja su pokazala da preveliko izlaganje PAH-u može izazvati astmu kod novorođene dece, prevremeni porođaj i srčane probleme. Analize pupčanih vrpci beba izloženih PAH-u pokazale su oštećenja DNK povezana sa rakom.

„Kroks“: Apsolutno su bezbedne!


Nemanja Nikolić, direktor kompanije „Invila“, koja je generalni zastupnik „Kroksa“ za Srbiju, kaže za „Alo!“ da su njihove papuče apsolutno bezbedne za potrošače.
- Kopije su te koje sadrže kancerogene materijale. Original je potpuno bezbedan i ne sadrži nikakve štetne supstance - kaže Nikolić za naš list i dodaje da je upravo „Kroks“ tri godine unazad uporno upozoravao da kopije njihovih papuča sadrže kancerogeni materijal. Kao i u „Kroksu“, i u „Skečersu“ su demantovali da su njihove papuče i klompe opasne po zdravlje ljudi. U Ministarstvu zdravlja Srbije su obećali da će nam odgovore na pitanja dostaviti danas.

Ne nosite na bosu nogu!


Stručnjaci koji su sproveli istraživanje savetuju da se ove papuče ne nose na bosu nogu i da se izbegava kupovina obuće koja ima jak, karakterističan miris koji je znak da se radi o toksičnim supstancama.

Poslednji komentari
  • mimi Vreme: 07.08.2013 23:53h

    Ejjjjjjj,savrsena reklama za te dve firme!!!!!!!!Ne lupajte,molim Vas!

  • Hmmmm Vreme: 08.08.2013 11:24h

    ...bali vas kinezi. Samo im i dalje dozvoljavajte da os Srbije prave deponiju otpadmog materjala.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP