Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVA

Krstić: Od 1. jula ukida se solidarni porez!

Autor: Beta | 28.04.2014 - 09:57:00h | Komentara: 5

Ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o uzetom kreditu od Ujedinjenih Arapskih Emirata, biće medju prvim zakonima i dokumentima o kojima će se u maju i junu glasati u Skupštini Srbije, rekao je danas ministar finansija Lazar Krstić.

"Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju "Pink" i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto.

Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Vesna Lalić

"Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, oporezivanjem zarada očekuje se ušteda od 20 milijardi dinara i ta mera daće svoj pravi efekat kada se precizno definišu pravični platni razredi čije se uvodjenje planira do kraja godine.

"To je sada u resoru Udovički (Kori), na taj način ćemo znati ko koliko prima i za koju vrstu posla i onda plata neće zavisiti od političkih intencija", naglasio je on.

Krstić je naveo da će se u narednim danima u Skupštini Srbije izjasniti o sporazumu o kreditu vrednom milijardu evra koji je uzet od UAE u martu. Podsetio je da je ratifikacija sporazuma neophodna, kako bi novac zaista i stigao u Srbiju.

Ministar je rekao da do rebalansa budzeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera.

"Sve ta sistemska regulativa koja se donosi, mora da se oslika i u ciframa, da se ozakoni i sa te finasijske strane", rekao je Krstić.

Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po gradjanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom i da će raditi na "uvodjenju reda u javna preduzeća".

"Ako uspemo da ostvarimo naše ciljeve u narednih šest meseci, verujem da će naši troškovi, odnosno deficit, naredne godine biti onakav kakv priželjkujemo," rekao je Krstić.

On je ekspoze premijera Aleksandra Vučića ocenio kao "presedan u našoj modernoj istoriji", jer postoji jasan plan za budućnost, a i po prvi put zna se ko je odgovoran.

"Sva odgovornost je na premijeru, ali ova vlada će imati ekonomski tim koji će raditi skladno, ali će ipak svako snosti odgovornost za svoje delatnosti", objasnio je Krstić.
Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 28.04.2014 10:32h

    TAJ POREZ DA NAM SE VRATI!!!! A NE SAMO DA SE UKINE POSTO JE PROGLASEN KAO NEUSTAVNA KATEGORIJA

  • box Vreme: 28.04.2014 15:09h

    Evo tebi Krsticu moja plata od 27000 koliko primam u zdravstvu pa je smanjuj i pokusaj ti da zivis i prehranis porodicu sa tom platom.

  • smrca Vreme: 28.04.2014 16:40h

    Čekaj malo..ko je ovde lud...... sad će se onom ko ima 150000 skidati 15000 umesto "solidarnih" 20900, a onim slepcima sa 40000 će skinuti 4000,a ni sa 40000 nije mogao da se sastavi....

  • Sredoje Vreme: 28.04.2014 16:57h

    Tako je to u Srbiji gutaj sta ti se servira...

  • SOLIDARNOST Vreme: 29.04.2014 00:52h

    Грађани подржавају реформе да Србија постане ПРАВНА ДРЖАВА у ЕУ, али док буде највећа криза (2-3 године), држава мора да уведе тзв "мере солидарности" , нпр. "таксе на ЛУКСУЗ" од 20%" на: - летовање и зимовање по иностранству (годишње 500 милиона евра), - скупа страна роба, - велика добит,..., а да се помогне најсиромашнијима грађанима..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP