Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR FINANSIJA ODBRANIO PRVOG POTPREDSEDNIKA OD MINISTRA PRIVREDE

Krstić: Vučić je motor reformi, a ne kočničar

Autor: Ekipa Alo! | 29.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Moje iskustvo nije takvo da kabinet prvog potpredsednika Vlade koči reforme. Uostalom, na predlog prvog potpredsednika sam i došao na ovu funkciju, kao i Radulović na mesto ministra privrede.

Radulović otišao na jednu, Krstić i Vučić na drugu stranu

Radulović otišao na jednu, Krstić i Vučić na drugu stranu | Foto: Emil Čonkić

Mi smo prošli kroz jedan proces usaglašavanja, kako ekonomskih mera, tako i mnogih drugih, uključujući i Zakon o stečaju i Zakon o privatizaciji i bili u radnoj grupi za izradu Zakona o radu - kaže ministar finansija Lazar Krstić, odgovarajući na optužbe ministra privrede u ostavci Saše Radulovića da je Vučićev kabinet kriv za blokadu reformskih zakona.


Mihajlović: SNS garant reformi!


Potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović izjavila je juče da ta stranka garantuje da će sprovesti ekonomske reforme u Srbiji i da je jedan od razloga za održavanje vanrednih izbora taj što se u ekonomiji mora uraditi mnogo više.
- Ekonomske reforme su nešto što SNS želi da otpočne mnogo efikasnije, nego do sada. Mi smo garant da, kao što smo uradili teške političke korake - Briselski sporazum i početak pregovora sa EU, tako ćemo isto uraditi i ekonomske korake i reforme - naglasila je ona.

Krstić je naglasio da ni u jednom trenutku ne misli i ne slaže se sa izjavom da je kabinet prvog potpredsednika Vlade kočio reforme.

- Naprotiv, uvek je bilo obrnuto, upravo je prvi potpredsednik taj koji je otvorio reforme i opciju da se o tome otvoreno razgovara na jedan agresivan način.
Planiramo i da usvojimo Zakon o radu, uz naravno uključivanje svih relevantnih činilaca, kao i sindikate. Planiramo i da završimo proces restrukturiranja - najavio je ministar finasija.

Radulović je juče objavio obrazloženje svoje ostavke, u kojem, između ostalog tvrdi, da je „glavni kočničar svih reformi bio i ostao kabinet prvog potpredsednika“.

- Odustajanjem od usvajanja zakona o privatizaciji, stečaju i još dva prateća zakona, vladajuća koalicija je pokazala veliku neodgovornost...
Paket mera ekonomske stabilizacije je potpuno promašen. U njegovoj izradi nije učestvovala ni Vlada kao kolektivno telo, ni Ministarstvo privrede. Na njemu je radilo Ministarstvo finansija i kabinet prvog potpredsednika - naveo je Radulović.

Uz ocenu da je usvojeni budžet za 2014. neodrživ, „u delovima neozbiljan i ni približan onome što je Srbiji potrebno“, ministar u ostavci navodi i da „bez ikakvog pisanog dokumenta, samo na osnovu usmenih informacija iz treće ruke, očekujemo tri milijarde evra od UAE“. Radulović je rekao da je njegov prethodnik Mlađan Dinkić ostao deo Vlade i aktivan deo kabineta prvog potpredsednika, i da su „puno poverenje u arapska, kineska, ruska, beloruska i druga čuda, netransparentne ugovore, subvencije, i sve ostale propale politike prethodnog ministra, izgleda jedina politika na koju se zaista i iskreno računa”.

S druge strane, Lazar Krstić kaže da razgovori koji su vođeni u radnim grupama nisu bili nimalo laki i objašnjava da je na razgovorima bio i Radulović kada se pričalo o planu za stabilizaciju i fiskalnu strategiju.
- Nije tajna da je Radulović imao potpuno drugačiji plan što se poreske politike tiče, koja je u ingerenciji Ministarstva finansija.
Mi smo taj plan uzeli u obzir i konsultovali se, ne samo interno u Vladi nego i sa članovima Fiskalnog saveta i sa stručnjacima. Taj plan dugoročno, iz moje perspektive, kao ministra finansija, nije nešto što treba odbaciti, ali u kratkom roku ga nije moguće usvojiti, zbog budžetskog deficita koji imamo - naglasio je Krstić.
Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 29.01.2014 08:01h

    Ha,ha,koja provala...a drzava u jadu i bedi...a politichari u najskupljim odelima i puni para.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP