Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR FINANSIJA PORUČIO

Krstić: Zahtev za 13. platu je nezamisliv!

Autor: RTS | 25.12.2013 - 21:10:00h | Komentara: 0

U narednoj godini biće bar jednak broj novih radnih mesta kao i otkaza, rekao za RTS ministar Lazar Krstić. Situacija u zemlji nije takva da je uputno isplaćivati 13. platu u javnom sektoru, kaže Krstić.

Evropski, a naš:  Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Beta

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da situacija u zemlji nije takva da je uputno isplaćivati 13. platu u javnom sektoru i dodao da očekuje da će se u 2014. godini broj novozaposlenih radnika barem izjednačiti sa brojem otpušetnih.
Govoreći o zahtevima iz nekih javnih preduzeća za isplatu 13. plate do kraja godine, Krstić je rekao da Ministarstvo finansija ne može nikom da naredi da se one ne isplaćuju, ali je naglasio da je takav zahtev za njega nezamisliv, imajući u vidu u kakvoj situaciji se zemlja nalazi.
"Ja sam se nadao da će u oktobru svi shvatiti kakva je sadašnja situacija. Nažalost, to očigledno nisu svi shvatili", rekao je Krstić u emisiji "Oko" na RTS-u, konstatujući da treba vremena da ljudi to shvate i počnu da primenjuju mere štednje na ličnom primeru.
Krstić je poručio da situacija nije takva da je uputno isplaćivati 13. platu, naročito ne u onim preduzećima koja imaju državni monopol.
Odgovarajući na pitanje da li će u 2014. biti više otkaza ili više novih radnih mesta, Krstić je podsetio da je odgovor na to pitanje sadržan u Fiskalnoj strategiji za sledeću godinu i izneo lično očekivanje da će biti jednak broj otpuštenih radnika i otvorenih novih radnih mesta.
Otvaranje novih radnih mesta Krstić očekuje, pre svega, u privatnom sektoru.
Krstić je napomenuo da su socijalnim programom predviđena sredstva za otpuštanje najviše 20.000 radnika u narednoj godini, a ta cifra zavisiće od toga da li ćemo uspeti da privučemo dovoljno stranih investicija i stranih partnera, i da li ćemo uspeti da sprovedemo reforme u privredi i zdrava preduzeća postavimo na noge.
Zbog toga Srbiji treba novi Zakon o radu, ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta u privatnom sektoru, već i zbog povećanja efikasnosti rada u državnom sektoru i dodao da novi zakon znači lakše zapošljavanje, pogotovo za one uspešne.
Krstić je najavio da će novi Zakon o radu, u januaru 2014. biti u proceduri na sednici Vlade Srbije i ocenio da će taj zakon biti usvojen kroz dijalog zainteresovanih strana.
"U prvih devet meseci 2014. mora da se definiše kakav treba da bude naš poreski sistem, pogotovo kada je reč o porezu na imovinu, naknadi za građevinsko zemljište, ako se ima u vidu premeštanje određivanja i ubiranja tih poreza na lokalnu samoupravu. U 2014. godini nas čekuju reforme, a kada to jednom bude urađeno, to onda daje nadu i izvesnost i ako to uradimo do kraja sledeće godine, sa tim dolaze investicije i nova radna mesta", rekao je Krstić.
Kada je reč o platama i penzijama u narednoj godini, Krstić je ponovio da je budžetom predviđeno da se do 1. jula uvedu platni razredi u javnom sektoru, što znači jednaka primanja za ista zanimanja u različitim državnim institucijama, a što sada nije slučaj.
Što se tiče povećanja penzija, Krstić je podsetio da su budžetom za 2014. predviđena dva povećanja - od jedan i od 0,5 odsto.
Kada je reč o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, Krstić je za petak, 27. decembra, najavio sastanak Radne grupe na kome je potrebno definisati za šta je nadležna Vojvodina i koliko joj je sredstava potrebno za to, u skladu sa Ustavom.
Krstić je najavio da će u februaru naredne godine početi zvanični razgovori sa MMF-om o, eventualno, novom aranžmanu iz predostrožnosti, ocenjujući da taj aranžman treba Srbiji da obezbedi kredibilitet pred stranim investitorima i kreditorima.
Komentarišući najavu direktora Poreske uprave Milana Simiča da će podneti ostavku, Krstić je najavio da će sa njim razgovarati o tome u četvrtak.
Kometarišući najavu o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Krstić je rekao da danas imamo neizvesnost da li će biti izbore ili ne.
Naglasio je da u biznisu i u javnim finansijama "neizvesnost nije dobra", imajući u vidu da nas kao državu čekaju reforme, promena poreskog sistema i drugi zadaci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP