Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MILIJARDA

Krstić: Zajam od Emirata je kao poklon!

Autor: Blic.rs | 05.03.2014 - 19:58:00h | Komentara: 9

Vlada Srbije usvojila je večeras jednoglasno zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od milijardu evra.

Srbija je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila izuzetno povoljan kredit u iznosu od milijardu dolara, uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto i rokom otplate od 10 godina, rekao je ministar finansija Lazar Krstić na današnjoj sednici Vlade Srbije. 

Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Beta

 Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica će se isplatiti tek posle 10 godina.
Prema rečima Krstića, sporazum o kreditu biće potpisan sutra u Abu Dabiju, a novac ćemo moći da povučemo kada za to budemo spremni, odnosno kada sporazum ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije.
- Posebno je važno što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti na koji način je kredit najcelishodnije iskoristiti - istakao je Krstić.
On je ukazao da bi Srbija u svakom slučaju morala sa uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali bi kod svih drugih poverilaca kamata bila između šest i sedam odsto.
- Zahvaljujući niskoj kamatnoj stopi, ovom kreditim mi svake godine štedimo 40 miliona dolara, odnosno ukupno 400 miliona za deset godina - objasnio je Krstić.
- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija.

Vučić: uštedeli smo 300 miliona evra

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je istakao da je zajam od UAE velika stvar za Srbiju i da ćemo time uštedeti oko 300 miliona evra, te da očekuje da će bar deo tog zajma moći da se uloži u proizvodnju.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

 - Zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa vladom Abu Dabija i sa šeikom Muhamedom uspeli smo da za građane Srbije taj novac obezbedimo. Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikada ništa ovako povoljno nismo dobili ni od koga, nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i pod ovako povoljnim uslovima kao što je ovaj - rekao je Vučić.
On je naveo da će novac od zajma biti iskorišćen za popunjavanje rupa u budžetu i za reprogramiranje najnepovoljnijih kredita sa kamatom od 7,5 odsto koji su uzimani pre četiri, pet godina, ali je dodao da očekuje da će bar deo tog novca moći da se uloži u proizvodnju.
- Ne mislim da je ovo kraj, ovo je početak saradnje i oni su zainteresovani da pomognu i stabilnost u Srbiji i da Srbija ekonomski napreduje. Smatram da je ovo velika i dobra stvar za nas i na ovome smo uštedeli na godišnjem nivou gotovo jednu trećinu solidarnog poreza - ukazao je Vučić.
On je zahvalio na pomoći koju su pružili za sklapanje ovog aranžmana pre svega predsedniku republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima vlade i ministru Krstiću.
- Hoću da zahvalim ljudima u Srbiji koji su verovali da govorimo istinu i da nismo obmanjivali javnost - dodao je Vučić, koji je posebnu zahvalnost uputio vladi Abu Dabija, podsetivši i na projekte Er Srbija, Beograd na vodi, kao i na kredite za navodnjavanje...
- Na kraju se prijateljstvo i poverenje isplatilo za građane Srbije. U jednom danu u jednom trenutku uštedeli smo 300 miliona evra i to je veliki uspeh za naš narod i za našu zemlju - istakao je on.
Poslednji komentari
  • Dzasmina Vreme: 05.03.2014 20:29h

    Odlicna vest ovo ce nas izvuci iz krize. Da po tako povoljnim kamatama vracamo veoma nepovoljne kredite zaduzene iz prethodnog perioda i to uz 10 godina grejs perioda. Ovo je neverovatna vest. Podrska Vucicu da nastavi samo tako.

  • tomi Vreme: 05.03.2014 20:34h

    Opasan ovaj Boran,uzeo kredit od Sile?

  • Posmatrač istorije Vreme: 05.03.2014 20:46h

    Mora se priznati da je sve ovo najviše zasluga Vučića,kao neko ko nije glasao za njega,smatram da mu je ovo pored borbe protiv kriminalai korupcije najbolja preporuka za premijera,veliki dobitak za nas obične građane.

  • Mikos Vreme: 06.03.2014 07:17h

    Ова влада се хвали и кад нас задужује! NEĆETE ME PREVARITI, OĆU SVOJ DEO!

  • Sumadinac Vreme: 06.03.2014 07:53h

    Blago nama sa vama!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP