Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOMOVI ZA STARE NEMAJU OBAVEZU DA PRAVILNO ODLAŽU MEDICINSKI OTPAD

Krvave igle i prljave pelene bacaju gde stignu!

Autor: Ružica Kantar | 28.08.2014 - 15:00:00h | Komentara: 3

Meštani Stare Lipovice, naselja u beogradskoj opštini Barajevo, žive u strahu od toga da će, kako kažu, dobiti neku zarazu, jer se pored kontejnera ispred privatnog doma za stara lica već mesecima nalaze pobacane igle, krvava vata, cevčice i boce od infuzije i prljave pelene. Ovakav jeziv prizor je prilično čest širom Srbije jer, kako saznajemo, te ustanove u našoj zemlji sve do 2016. godine neće imati obavezu da dostave dokaz da su obezbedile uslove za odlaganje otrovnih materija i medicinskog otpada.

Penzioneri

Domovi imaju rok do 2016. da obezbede uslove za odlaganje otrovnih materija

 

Meštani Stare Lipovice žive u
strahu od zaraze jer se pored
kontejnera, ispred privatnog doma za stare, mesecima nalaze igle, boce, krvava vata, prljave pelene...

- Već mesecima se u blizini doma za stara lica pored kontejnera nalaze upotrebljene igle pelene, lekovi i razne tečnosti. Tu prolaze ljudi, deca... Takođe, pored kontejnera ima dosta pasa i mačaka. Plašimo se zaraze. Zvali smo komunalnu policiju, komunalnu službu, inspekciju, dostavili smo im fotografije i prosledili video-snimak na kojem se vidi đubre koje se nalazi u blizini naših domova, ali niko ništa nije preduzeo - priča za naš list Milan Karapandža, jedan od zabrinutih meštana Stare Lipovice koji živi u blizini privatnog doma “Holidej haus” za zbrinjavanje starih lica, odakle se svakodnevno izbaci gomila medicinskog otpada. Kako komunalne službe prazne kante tek nekoliko puta u toku meseca, kontejneri se brzo napune, pa ostatak đubreta završi na travi, gde ponekad stoji i po 15 dana. Međutim, ovo nije izolovan slučaj. Slična situacija se može videti širom Srbije zato što je u našoj zemlji zaštita životne sredine i zdravlja građana, barem do 2016, prepuštena ličnoj odgovornosti pojedinca, odnosno vlasnika domova za stare.

Jeziv prizor:  Medicinski otpad  u opštini Barajevo

Medicin
- U postupku utvrđivanja uslova za početak rada i dobijanje dozvole za rad za pružanje usluge smeštaja starim licima navedenom domu u Staroj Lipovici nisu traženi posebni dokazi o načinu odlaganja medicinskog otpada jer tada važeća regulativa nije podrazumevala postojanje takvog dokaza. Novi pravilnik o licenciranju organizacija socijalne zaštite, na snazi od maja 2013. godine, u okviru dokaza koje organizacija socijalne zaštite treba da dostavi, uz zahtev za dobijanje licence, sadrži i dokaz da su obezbeđeni uslovi za odlaganje otrovnih i drugih materija - poručili su za “Alo!” u Ministarstvu rada. One domove koji su dozvolu za rad dobili po ranijim propisima, Zakon o socijalnoj zaštiti obavezao je da se licenciraju po novim, važećim standardima u roku od tri godine od stupanja na snagu novih podzakonskih akata, odnosno tek u maju 2016. godine?!

- Iz tog razloga ne postoji zakonski osnov da domove za stara lica pre tog roka obavežemo da postupe po tim odredbama - zaključili su u Ministarstvu, bez objašnjenja na koji način će se građani Srbije zaštititi do tada.

Penzioneri

Opasnost od bakterija i virusa!


Dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine, u razgovoru za “Alo!” upozorava da medicinski otpad predstavlja izuzetan rizik po zdravlje meštana, ali i da može prouzrokovati zagađenje vazduha, vode i zemljišta.


- Medicinski otpad može izazvati razne bakteriološke i virusne zaraze, a ukoliko je krv na igli zaražena i neke ozbiljne bolesti. Prenosnici bolesti, muve, glodari, ptice mogu dovesti do širenja bolesti i infekcija. Vlasnici takvih ustanova ne vode računa o pravilnom odlaganju otpada - zaključuje dr Lapčević.

„Holidej haus” ugovorio uklanjanje otpada!


Nakon prijave koju je “Alo!” uputio 11. avgusta, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike kontaktiralo je sa domom “Holidej haus” i, kako kažu, zatražilo hitno izjašnjenje odgovornog lica, a ujedno, zbog bezbednosti i zdravlja korisnika i meštana, preporučilo da sklope ugovor sa ovlašćenom organizacijom za uklanjanje i transport medicinskog otpada.
- Odgovorno lice je 13. avgusta 2014. godine elektronskim putem dostavilo kopiju ugovora sklopljenog 1. avgusta 2014. o usluzi uklanjanja i transporta medicinskog otpada iz objekta - poručili su u Ministarstvu, dodajući da “od izdavanja dozvole za rad nije bilo prijava i predstavki na rad ovog doma od strane korisnika”.

Poslednji komentari
  • VITEZ Vreme: 28.08.2014 16:00h

    Reda nema nigde, baš nigde.

  • nn Vreme: 28.08.2014 19:49h

    Kad bi ljudi znali kako se postupa prema licima u domu posebno na zakljucanom drugom spratu niko tamo nebi otisao.Vazno je da imaju bazen i zoo vrt,al sto stede vodu da ih kupaju.Nek ode neke inspekcija al nenajavljeno,aj cik ako sme......

  • nina Vreme: 29.08.2014 18:23h

    Jel su svi clanovi SNS

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP