Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U EVROPI PANIKA OD INSEKATA, U SRBIJI NADLEŽNI TVRDE DA SU SPREMNI ZA NAJEZDU

Krvopije napadaju posle poplava!

Autor: Ružica Kantar | 13.06.2013 - 22:27:00h | Komentara: 3

Evropske zemlje uveliko se spremaju za najezdu insekata, pre svega komaraca, a nakon velikih poplava koje su preplavile stari kontinent. U našoj zemlji nadležni ne veruju da će doći do masovne ekspanzije ovih napasti, ali poručuju da su u svakom trenutku spremni da reaguju, saznaje „Alo!”!

Merama odbrane od  poplava obuhvaćeno  430 kilometara  odbrambenih linija  duž Dunava

Merama odbrane od poplava obuhvaćeno 430 kilometara odbrambenih linija duž Dunava | Foto: Beta / Dragan Gojić

- Brojnost rečnih komaraca je zbog klimatskih okolnosti bila već povećana u aprilu i maju mesecu. No, ti komarci su završili svoj razvojni ciklus do odraslog insekta i pik njihove brojnosti je prošao. Istina je da vlažno tle, bare i ritovi pogoduju razvoju larvi, te je moguće da će broj komaraca biti nešto povećan nakon poplava.

Komarac

Komarac | Foto: Shutterstock

Kakva će biti situacija zavisi i od vremenskih uslova, odnosno da li će biti dovoljno sunca koje bi brzo osušilo zemljište i sprečilo razmnožavanje - objašnjava za „Alo!” dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji dodaje da trenutno veća opasnost preti od kućnih formi komaraca, odnosno larvi koje su tokom hladnijeg perioda boravili na mestima gde je toplo i vlažno, poput podruma, kanalizacije, toplovodnih sistema i slično... Dok domaći stručnjaci smatraju da je situacija pod kontrolom, u pojedinim evropskim zemljama je zavladala opšta panika.

- Ako ne počnemo hitno da delamo, taj problem će bukvalno na svojoj koži osetiti oko 500.000 građana Slovačke, kao i brojni turisti u Bratislavi - poručila je slovačka opozicija koja je i zahtevala da vlada što hitnije raspravlja o tom problemu. I u susednoj Češkoj se zbog poplava koje su od juga do severa zemlje, spremaju za najezdu komaraca, i tamo gde ih obično nema, odnosno u severnoj i centralnoj Češkoj.
U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda poručili su za naš list da građani prestonice nemaju razloga za brigu, dok iz pokrajinskog Sekretarijata juče nije bilo odgovora ovim povodom. Dr Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju poručuje za „Alo!” da će naredno zaprašivanje u Beogradu biti najverovatnije već tokom vikenda.

Poplavljena naselja  u Bezdanu i Apatinu

Poplavljena naselja u Bezdanu i Apatinu | Foto: Beta / Dragan Gojić

Na Dunavu najteže danas i sutra

Vrh vodenog talasa juče je stigao i u Srbiju. Najgore su prošla naselja uz Dunav u Bezdanu i Apatinu, kao i duž kanala Dunav-Tisa-Dunav. Voda se izlila i u Odžacima, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Na području Novog Sada juče su preventivno uvedene mere vanredne odbrane od poplava, zbog obilnih padavina i čestih intervenicija operativnih službi na odbrambenim linijama. Merama odbrane od poplava obuhvaćeno je 430 kilometara odbrambenih linija duž Dunava, Tise, Kanala Begej i Karašca, dok se mere redovne odbrane sprovode na 195 kilometara. Očekuje se da nivo vodostaja Dunava danas bude drugi u istoriji po visini i najviši od kako su izvršene rekonstrukcije nasipa. Međutim, nadležni tvrde da je vodeni talas pod kontrolom i da će tenzija postojati danas i u naredna dva dana nakon čega će doći do opadanja vodostaja.

Poslednji komentari
  • sc Vreme: 14.06.2013 03:37h

    Gde se to izlilo u Backoj Palanci? Ne sirite paniku kada za to nema potrebe. U Palanci ce tek sutra biti vodostaj kao 2006. a i tada je bilo daleko od poplave...

  • Boban Vreme: 14.06.2013 11:21h

    Ma kod nas je sve pod kontrolom, ovi iz drugih zemalja su nesposobni :)

  • nedjo Vreme: 14.06.2013 12:30h

    naravno da je u srbiji sve spremno,kao i u svemu . mi smo najspremniji na planeti,bogami i shire...akcija nista nas ne sme iznenaditi odlaze se zbog kishe!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP