Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZJAVIO

Kukan: Još moguć sporazum
u dijalogu i datum u junu

Autor: Tanjug | 14.04.2013 - 19:26:00h | Komentara: 0

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za Jugoističnu Evropu Edvard Kukan izjavio je danas da je i dalje moguć sporazum između Beograda i Prištine, kao i da Srbija u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Edvard Kukan

Edvard Kukan | Foto: Wikipedia

- Ja zaista verujem da postoji mogućnost da se sporazum postigne. To je, razume se, izuzetno teško, ali ostati bez dogovora nakon ogromnog uloženog napora... naprosto nema smisla. Mislim da će ova vrsta tihog pritiska na kraju dovesti do pozitivnog rezultata - istakao je Kukan u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. On je naglasio da bi istovremeno želeo da taj sporazum bude "trajan i održiv", ističući da je to "važnije nego pristati na sporazum koji bi bio rezultat žurbe i pritisaka koji su do njega doveli jer bi se u tom slučaju vrlo brzo pokazalo da su mnogi važni detalji izostali ili da nisu jasno definisani". Kukan je, pored toga, izrazio nadu da će Srbija ipak dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU u junu.

- Ima još uvek nešto malo vremena da se postigne napredak kako bi se datum u junu dobio, ali vremena je sve manje i manje i čini se da taj korak postaje sve teže ostvariti - kazao je Kukan, izražavajući uverenje da će Evropska komisija, čim dodje do dogovora u dijalogu, biti spremna da preporuči dodeljivanje datuma.
- Dakle, što pre se postigne sporazum, pre će se dobiti i datum početka pregovora - naglasio je Kukan, ističući da ni za jednu stranu neće biti dobro ako se sporazum ne postigne ni za Beograd, ni za Prištinu, ni za evropske institucije.
- Imati i nadalje zamrznuti konflikt nanelo bi mnogo štete svim stranama i, slobodno mogu reći, i čitavom regionu jer ne bi doprinelo njegovoj stabilizaciji. Zato je jedino što preostaje: pregovarati, pregovarati i pregovarati - zaključio je Kukan. On smatra da dijalog Beograda i Prištine nije doživeo fijasko i da taj proces još nije završen, kao i da se "kroz osam rundi razgovora situacija zaista promenila nabolje", ističući da je pre dve godine bilo "nezamislivo da premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić sednu za isti sto i pregovaraju".

Kukan je naglasio da bi stoga bilo "nefer i neobjektivno" reći da je dijalog neuspešan, ističući da obe strane, iako nakon osme runde nije postignut sporazum, poručuju da su zainteresovane za nastavak dijaloga.
Kada je reč o dosadašnjem radu srpske vlade, Kukan ga ocenjuje pozitivno, ističući da su joj briselski zvaničnici na početku rada poručili da će je vrednovati na osnovu onoga što bude radila i uradila na putu evrointegracija zemlje.
- Poruka je bila da su svesni prošlosti ljudi iz nove vlasti, ali da će ocene biti zasnivane na onome što ona bude postigla u sadašnjosti na putu ka evropskoj budućnosti. U tom smislu bih rekao da do sada srpska vlada ispunjava zadatke i obaveze koje je na početku najavila. Dakle, do sada je dobro - kazao je Kukan. On je posebno istakao da su u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala već postignuti neki značajni rezultati, ali da ta borba "nije ni iz daleka završena".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP