Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APOTEKE PRODAJU „PROPOFOL”, LEK KOJI JE UBIO IVANU BAKIĆ BODROŽIĆ

Kupi anestetik, pa dođi na operaciju!

Autor: Radmila Briza | 11.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Verovali ili ne, srpski lekari šalju pacijente u apoteke po anestetik „diprivan“ („propofol“), i to isti onaj za koji se sumnja da je ubio Ivanu Bakić Bodrožić! Nju su krajem prošle godine u „Hajatu“ našli sa špricem u veni i ampulom tog leka na podu!

„Alo!” je takođe uspeo  da „kupi“  „propofol“, koji su nam nudili u neograničenim količinama

„Alo!” je takođe uspeo da „kupi“ „propofol“, koji su nam nudili u neograničenim količinama | Foto: AP

Da stvar bude gora, „propofol“ nikako ne sme da se prodaje u apotekama niti bilo ko od zdravstvenih radnika sme da ga uzme od pacijenta i ubrizga mu ga u telo! Zato će inspekcija Ministarstva zdravlja, koliko odmah, poslati inspektore u privatne apoteke jer je po zakonu „propofolu“ mesto isključivo u zdravstvenim ustanovama, a pacijentima ga daju posebno obučeni zdravstveni radnici!


Ministarstvo zdravlja: Šaljemo inspekciju!


U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da će odmah da pošalju inspekciju u privatne apoteke kako bi proverili informacije „Alo!“.
- Ampulirani lekovi izdaju se samo u zdravstvenim ustanovama, i to iz njihovih centralnih apoteka - navode oni.

- Trebalo bi da mi u privatnoj klinici urade biopsiju prostate. Sumnjaju na rak i nisam mogao da čekam na red kod državnih lekara. Intervencija mi je zakazana za nekoliko dana i silno sam se iznenadio kada mi je lekar rekao da bi trebalo, osim ostalih stvari, da kupim lek „diprivan“ („propofol“) koji je, u stvari, anestetik. Bilo mi je čudno da u klinici nemaju anestetike, a rade operacije - priča za „Alo!“ Lj. Š. (52) i dodaje da je od lekara dobio ime apoteke u kojoj može da kupi lek i da mu je cena po ampuli 1.723 dinara!

Ampulu  „propofola“ našli pored njenog mrtvog tela: Ivana  Bakić Bodrožić

Ampulu „propofola“ našli pored njenog mrtvog tela: Ivana Bakić Bodrožić | Foto: Fejsbuk


„Alo!“ je takođe tokom jučerašnjeg dana mogao da kupi „propofol“, i to u neograničenim količinama, jer su naši novinari pozvali nekoliko privatnih apoteka koje su bile spremne da ga prodaju. Cene „diprivina“ („propofol“) su šarolike - od 451 do 1.723 dinara po ampuli. Niko nas nije pitao ko smo ni zašto nam je potreban anestetik! Farmaceutkinja Vukosava Stevanović iz „Apotekarskog jezgra“ kaže za „Alo!“ da lekari koji šalju pacijente da kupuju „propofol“ krše zakon i stvaraju mogućnost zloputrebe tog anestetika.

Vukosava  Stevanović

Vukosava Stevanović | Foto: Marko Metlaš


- Katastrofa! Nijedan ampulirani lek ne sme pacijent da donese lekaru da mu ga on da! Ovo što se sad dešava trebalo bi da ispita zdravstvena inspekcija, jer se anestetici mogu držati i aplikovati samo u zdravstvenim ustanovama. Posebno „propofol“, kojeg pacijentima daju samo anesteziolozi - objašnjava ona i dodaje da su u ovom slučaju prekršaj učinile veledrogerije, koje nikako ne bi smele da snabdevaju apoteke tim lekom, kao i apoteke koje ga nabavljaju.

RFZO: Može, ali samo u klinikama!
 

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu za „Alo!“ da se lek “propofol” nalazi na listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
- Taj lek se može upotrebljavati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama - kažu u RFZO.

Poslednji komentari
  • vili Vreme: 13.05.2015 11:16h

    Sta mislite kakav ce odgovor da bude? Da je srece pozabavio bi se tuzilac sa ovim i ko zna kakvim malverzacijama jos!!!! Klasican kriminal no NEDODIRLJIVI SU!!!! Ali sve ima svoj kraj!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP