Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAHATI VOZAČI DRŽAVNIH FUNKCIONERA

Kupi mi, tata, službeni auto!

Autor: R. Kantar - I. Kljajić | 08.06.2014 - 14:50:00h | Komentara: 3

Koji je najbolji automobil? Službeni, naravno! Ne košta ništa i pruža moć koja daleko prevazilazi ionako megalomanske konjske snage ispod haube. Takva umišljenost i vozača i onih koje voze dolazi na videlo tek kada se bahatost materijalizuje kao konkretna šteta na državnoj imovini, dokumentovan prekršaj u saobraćaju ili smrt slučajnih prolaznika. I to nam se, ne jednom, dešavalo!

Zataškavanje i pokušaji zataškavanja svih faulova u kojima su državne limuzine učestvovale nedvosmisleno pokazuju da se u Srbiji i dalje neguje poredak u kojem, uprkos formalnim okvirima, nismo svi jednaki.

Katarina Marić

Katarina Marić

Velika opomena - smrt Katarine Marić!

Od brojnih slučaja bahatosti vozača državnih funkcionera, najduže se pamti smrt Katarine Marić, koju je 15. aprila 2003. na pešačkom prelazu u Beogradskoj ulici u glavnom gradu pokosio vozač tadašnjeg ministra poljoprivrede Dragana Veselinova, prošavši kroz crveno.
Iako je porodica Katarine Marić protiv Veselinova, koji se u trenutku udesa nalazio u službenom vozilu, inicirala pokretanje postupka zbog davanja lažnog iskaza, ministar nije odgovarao. On je, braneći se, ponovio svoj raniji iskaz pred Okružnim sudom da je njegovo službeno vozilo, kojim je upravljao Bakalov, prošlo na semaforu kroz zeleno svetlo. Krivično vanpretresno veće tadašnjeg Drugog suda preinačilo je ranije rešenje istražnog sudije o sprovođenju istrage protiv Veselinova i kao neosnovan odbilo zahtev porodice Marić da se istraga sprovede. Posle nesreće, Veselinov je podneo ostavku na ministarsku funkciju.


Đelićevom šoferu razlupali auto dok je bio u diskoteci!

Klasičan primer zloupotrebe službenog automobila, ali i bahatosti, predstavlja slučaj Miloša Đ., vozača Božidara Đelića, tadašnjeg potpredsednika Vlade. Ovaj vozač, ne samo da je početkom januara 2009. službenim automobilom otišao u Gornji Milanovac privatnim poslom, već se tom prilikom i sporečkao sa izvesnim R. Đ., koji mu je posle prepirke kamenom razbio vetrobransko staklo! Miloš Đ. je Vladin automobil „audi A6“ iskoristio da bi posetio rodbinu u Jermenovcima, selu pored Gornjeg Milanovca, kao i za odlazak u diskoteku u tom gradu. Međutim, zbog svađe sa R. Đ., provod o državnom trošku nije bio kompletan. Zanimljivo je i da, kako je „Alo!“ pisao, ni mesec dana po ovom incidentu bahati vozač nije bio suspendovan zbog zloupotrebe službenog automobila.

I Mirko Cvetković je imao problema sa vozačem

I Mirko Cvetković je imao problema sa vozačem | Foto: Andrej Isaković


Hici na premijerov automobil!

Pripadnici jedne kriminalne grupe izrešetali su krajem januara 2011. u Zemunu službeni „audi“ tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, u kojem se inače vozila šefica njegovog kabineta Mirjana Jovašević. Ovaj napad podigao je bezbednosne službe na noge, uznemireni vozač vratio je iste noći vozilo uz priču da su mu napadači najpre luksuznim vozilom presekli put, pa je pomislio da je možda u pitanju neko koga poznaje i zato je zatrubio da otpozdravi, ali su oni zatim zapucali. Posle detaljnijeg saslušanja, vozač je na kraju priznao da je automobil iskoristio u privatne svrhe i da je sa njim bio prijatelj, i to osoba iz kriminogene sredine, koji je i bio meta ovog napada.
- Šef kabineta taj slučaj ne želi da komentariše jer je urađen u privatnoj režiji tog vozača - bilo je sve što su tada objasnili, napomenuvši da je s vozačem sporazumno prekinut radni odnos.


Sekretarice “audijem” idu na ispite!

Slavica Đukić Dejanović, tadašnja predsednica Skupštine Srbije, bila je akter afere zbog toga što je dozvolila da njena sekretarica Branislava Parezanović koristi službeni “audi” u privatne svrhe. Bruka je izbila kada su sekretarica i skupštinski vozač Goran Jović razotkriveni na putu ka Zaječaru, gde je Parezanovićeva išla na polaganje ispita na jednom privatnom fakultetu. Naime, Jović je zaustavljen zbog bahate vožnje i ugrožavanja mesta teške saobraćajne nesreće. On je dobio otkaz, a ona je pod pritiskom javnosti suspendovana. Međutim, tadašnji ministar Milutin Mrkonjić narugao se čitavoj javnosti jer je ubrzo angažovao Parezanovićevu u Ministarstvu za infrastrukturu.

Pazario kupus na  službenom putu

Pazario kupus na službenom putu


A u vozilu građa i futoški kupus!

Fejsbuk i Tviter postali su mesta gde građani sami prezentuju primere bahatih službenika, pa je javnost upoznala i “kupusara iz Fuoga”. Naime, u decembru 2013. na Tviteru je osvanula fotografija automobila Ministarstva finansija, koji je bio prepun - kupusa! Kasnije je otkriveno da je službenik filijale Novi Sad upućen na službeni put do ekspoziture u Bačkoj Palanci, ali je vozilo nenamenski iskoristio u povratku sa službenog puta. Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak i udaljen je sa posla. Slična situacija desila se i aprilu ove godine, kada su luksuznim “audijem A6”, u vlasništvu Vlade, prevožene daske. Vozilo je navodno dato na korišćenje Skupštini Srbije.

Krkobabićev vozač usmrtio mladića na skuteru!

Željko Gole, vozač tadašnjeg potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, u junu 2009. je službenim vozilom, koje je uzeo bez dozvole, usmrtio Marka Đorđevića (21) iz Beograda. U trenutku nesreće, Gole je imao 1,56 promila alkohola u krvi i vozio je nedozvoljenom brzinom, zaključili su veštaci na suđenju. Nesreće se dogodila na Pančevačkom mostu kada je Gole vozilom udario skuter na kojem su bili Đorđević i njegov drug Boban Petrović. Od siline udara, motocikl je odleteo 89 metara, a mladići su pali sa mosta, sa 40 metara visine. Od zadobijenih povreda, Đorđević je preminuo 12. juna, a Petrović je prošao sa teškim povredama. Gole je posle nesreće pobegao, a policiji se predao devet meseci kasnije. Na sudu je tvrdio da je pobegao jer mu je neko iz policije savetovao da se skloni zbog pretnji porodice stradalog, ali je njegove navode demantovala porodica pokojnog mladića. On je priznao da je automobil koristio u privatne svrhe i da se kobne večeri vraćao iz restorana u kojem je bio sa devojkom. Tvrdio je i da je popio „samo dva piva“ i da je vozio dozvoljenom brzinom, dok je procena veštaka bila da je prekoračio brzinu za 28,4 kilometara po satu... U martu ove godine, Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Gole osuđen na tri godine i povećao mu kaznu za šest meseci.

Vozač prekršajnog suda pozdravlja građane

Vozač prekršajnog suda pozdravlja građane

Srednji prst za javnost Srbije!

Ova fotografija najslikovitije govori o bahatosti državnih činovnika. Posle njenog objavljivanja u septembru 2012. otkriveno je da je vulgarni “pozdrav” fotografu poslao vozač Prekršajnog suda u Beogradu B. J., i to u trenutku dok je sedeo za volanom drsko parkiran na pešačkom prelazu. Iz suda su kratko poručili da će protiv njega pokrenuti disciplinski postupak. Zamenik predsednika Prekršajnog suda Slobodan Mladenović tada je čak rekao da je reč o „uzornom radniku“.


Vozaču Matićeve otkaz zbog bonova!

U januaru 2010. godine, vozač Jasne Matić, tadašnje ministarke za telekomunikacije, dobio je otkaz jer je, navodno, zloupotrebljavao bonove za benzin. U Ministarstvu za telekomunikacije naveli su tada da je taj vozač na kraju ostao dužan oko 20.000 dinara jer je prevario i druge vozače, pozajmljujući od njih bonove.


Zakucao motociklistu!

Peh sa službenim vozilom imala je i bivša ministarka pravde Snežana Malović. Akteri nezgode, u kojoj je u aprilu 2010. lakše povređen motociklista, bili su ljudi iz ministarkine pratnje - vozač i službenik Uprave za zajedničke poslove, koji je ispred Apelacionog suda nesmotreno otvorio zadnja vrata službene limuzine, a na njih je naleteo motociklista i srušio se na beton. Prošao je s posekotinom na ramenu, a Ministarstvo pravde kasnije je moralo da objasni incident i po njihovoj verziji „motociklista je proklizao nekoliko metara iza službenog vozila u kojem se nalazila ministarka“.
 

Poslednji komentari
  • mima Vreme: 08.06.2014 19:37h

    Boze, da li se nazire kraj ovoj b a h a t o s t i u Srbije, dokle vise?

  • Doktor Vreme: 08.06.2014 22:34h

    Snezana Malovic od pocetka ministrovanja ima sluzbeno obezbedjenje-Kobre...ne radi se ni o kakvom vozacu iz Uprave za zajednicke poslove. Sto se tice koriscenja vozila u privatne svrhe, ako je greh zato sto neko sluzbenim autom u toku smene ode da pojede nesto, da plati racune i slicno onda sta reci o mnogo jacim i vecim grehovima koji drugi cine.

  • neopevana budala Vreme: 09.06.2014 11:36h

    Doktore, doktore. Sta li ti tek radis, ako ovo gore izneto, na ovaj perfidan nacin odobravas?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP