Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STANARI „SMRDLJIVIH ZGRADA” STRAHUJU ZA SVOJE ZDRAVLJE

Kupili stan, dobili bolest!

Autor: Snežana Ivaneža | 22.08.2014 - 07:13:00h | Komentara: 1

Stanari beogradskog naselja Dr Ivan Ribar već mesecima se guše u užasnom smradu koji se širi iz njihovih novih stanova.

Ne može da diše  od smrada: Mijić  sa maskom došao  po stvari

Ne može da diše od smrada: Mijić sa maskom došao po stvari | Foto: Nebojša Marković

Naime, zgrade u ulici Mileve Marić Anštajn izgrađene su u aprilu prošle godine, a stanari od useljenja ne mogu da dišu od jakog mirisa, pa su zbog toga i prozvane „smrdljive zgrade“. Međutim, užasan miris nije najveći problem, jer se u međuvremenu ispostavilo da je to zapravo posledica isparenja raznih hemikalija, koje su potom pronađene u uzorcima krvi koje su revoltirani stanari dali na VMA. Nakon što je utvrđeno da hemikalije, osim užasnog mirisa, ostavljaju i fizičke tragove u telu, kao i da mogu da imaju posledice, Građevinska direkcija, koja je bila investitor radova, priznala je propuste.

Od nepodnošljivog  mirisa u ustima  ostaje ukus gorčine:  Naselje Dr Ivan Ribar

Od nepodnošljivog mirisa u ustima ostaje ukus gorčine: Naselje Dr Ivan Ribar | Foto: Nebojša Marković

Podnete prijave protiv NN lica

Mirko Petrović, zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije, izjavio je da su zbog problema u ovim zgradama podnete prijave protiv NN lica i dodao da zbog tog problema direkcija trpi ogromnu materijalnu štetu.
- Najmanje pet investitora i šest zgrada u Beogradu ima taj problem, a reč je o radovima u naselju Dr Ivan Ribar i u ulici Dimitrija Tucovića. Došlo je do niza propusta kako se to sredstvo sa neprijatnim mirisom našlo u građevinskom materijalu. Nisu krivi investitori i izvođači, oni su takav materijal kupili - rekao je Petrović i naglasio da problem neće moći da se zataška i da će se sa tim „ići do kraja“.
- Problem je složen i predstoji niz sudskih procesa - rekao je on i dodao da se taj problem javio u oko 220 stanova, koji su prodati i useljeni, a da sad Direkcija mora da snosi troškove kako bi se stanari raselili.

U međuvremenu, reporteri “Alo!” posetili su juče to naselje. Već nadomak zgrada osetili smo nepodnošljiv smrad, nalik benzinu. U ustima zbog tog mirisa, iako na otvorenom prostoru, ostaje ukus gorčine. Siniša Mijić, jedan od stanara koji već mesecima strahuje za svoje zdravlje, došao je sa maskom po stvari jer ne namerava da se više zadržava u stanu.

- Danas sam otišao po rezultate na VMA. Fenol mi je 131, dok je normalna vrednost 26. Hipurna kiselina mi je 1,8. Ne znam šta da očekujem za nekoliko godina, mislim da su to kancerogene materije. Iselio sam se 1. avgusta, a trenutno sam kod rođaka. Čak sam dobio ponudu da potpišem ugovor i nisam hteo jer je sraman. Usmeno su nam rekli na VMA da se hitno iselimo iz zgrade. Ne znam kome da se obratim - objašnjava ovaj čovek.
U ovoj zgradi se nalazi oko 100 stanova, a samo nekoliko stanara se nije iselilo.

Vladimir Resanović kaže da su iz stana odneli krevet kako bi imali na čemu da spavaju i da su shvatili da ni on više nije upotrebljiv.
- Mislili smo ovde da živimo, a sad nakon nekoliko meseci moramo da se selimo. Uložili smo u nove stvari, koje ćemo sad morati da bacimo - priča Vladimir za „Alo!“.

Đorđe Obradović govori da se ne plaši jer je za fenol saznao u trenutku kad je trebalo da se preseli u novi stan, pa je odustao.
- Sad se ne oseća na naftu toliko jer nisu visoke temperature. U liftu je najgore. Očajan sam jer mi nisu ništa ponudili. Pričali smo i sa hemičarima i kažu da nema rešenja. Tek su pre dva dana bušili zidove da pogledaju šta se nalazi unutra. Protestovaćemo ispred zgrade Vlade, hoćemo da se naša zgrada ruši - najavljuje ovaj stanar.

Milinu Cvjetković smo zatekli na ulazu u zgradu sa knjigama u rukama. Ona se još nije iselila iz svog stana. Drhtavim rukama pokazuje papir sa rezultatima.

Reporteri „Alo!“ zatekli stanare  koji se iseljavaju  iz novih stanova

Reporteri „Alo!“ zatekli stanare koji se iseljavaju iz novih stanova | Foto: Nebojša Marković


- Eto, kupimo krov nad glavom, a u stvari kupimo bolest. Hipurna kiselina mi je 5,8, a fenol je 66. Kažu da je 26 normalna vrednost. Na VMA mi govore da je to sve normalno i da toga ima i u kremama. Ljudi moji, ja valjda biram da li ću kremu staviti na lice, a vazduh moram da udišem. Sama živim i ne znam gde ću - žali se stanarka Milina.

Trudnici ugrožena beba


Stanarka zgrade Marina Jakšić istakla je juče da je zbog povećane vrednosti fenola njena trudnoća ugrožena, ali da nijedan genetičar neće da joj to pismeno potvrdi.
- Išla sam da proveravam opšte stanje, krvna slika je uobičajena. Moje doktorka u domu zdravlja nije za to da zadržim trudnoću. Genetičari kažu da ne mogu da napišu crno na belo, ali govore da dobro razmislim da li da zadržim dete, jer postoji rizik - navela je ona.

Poslednji komentari
  • vesna Vreme: 23.08.2014 04:14h

    Vratiti stanarima pare,a vi gospodo resavajte natenane ko je kriv i sta dalje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP