Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STAMBENI KREDITI U DINARIMA BEZOBRAZNO SKUPI

Kupiš jedan, platiš šest!

Autor: S. Đorđević | 25.02.2013 - 23:09:00h | Komentara: 6

Iako bez deviznog rizika, dinarskim kreditom su u Srbiji kupljena samo dva stana! Razlog za nezainteresovanost građana za stambene kredite u domaćoj valuti je po svemu sudeći njihova cena, jer bi uz kupovinu jednog stana građani banci morali da „kupe“ čak pet istih na ime kamate, pokazalo je istraživanje portala „kamatica“.

Kratak rok otplate i  kamata od 30 odsto glavne prepreke za kupovinu stana

Kratak rok otplate i kamata od 30 odsto glavne prepreke za kupovinu stana | Foto: Shutterstock

Ovaj ekonomski portal navodi da je ponuda dinarskih stambenih kredita ograničena relativno kratkim rokovima otplate jer samo tri banke nude otplatu na 20, 25 ili 30 godina, dok je kod većine banaka rok otplate od pet do deset godina. Mnogo veći problem su kamatne stope, koje se kreću od 15,95 do čak 30,92 odsto!


Kredit otplaćuju samo strane firme

Prema dostupnim podacima, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita do sada je osigurala samo dva dinarska stambena zajma. Međutim, tu se radi o klijentima zaposlenim u stranim firmama koje su prema ugovoru s bankom, preuzele da plaćaju veći deo kamate, tako da korisnici tih kredita zapravo plaćaju samo kamatu od sedam odsto.

- A EKS, koji nam je pokazatelj realne cene kredita se kreće u rasponu od 17,50 do zaista neverovatnih 37,46 odsto. Uz to treba računati da je većina kamatnih stopa promenljiva i vezana za belibor ili referentnu stopu NBS, koju centralna banka u poslednje vreme konstantno povećava - upozorava „kamatica“. Analitičari ovog portala su stvarne razmere dinarskih stambenih zajmova objasnili na primeru kredita od sedam miliona dinara (oko 63.000 evra) uz godišnju kamatnu stopu od 30,92 odsto i rok otplate od 20 godina.

- Za mesečnu ratu ovakvog kredita morate izdvojiti čak 180.770 dinara, a ukupno ćete banci vratiti neverovatnih 43.384.775 dinara, odnosno oko 390.000 evra. Jednostavnije rečeno – da kupite jedan stan dinarskim kreditom platićete više od šest istih takvih stanova, odnosno pet stanova „kupićete“ banci - ističu iz „kamatice“ uz preporuku da „šta god radili, ne kupujte stan dinarskim kreditom!“.

Isti savet ima i Goran Rodić, sekretar Udženje za građevinsku industriju u PKS, koji smatra da su kamate na dinarske stambene kredite „sramotno visoke“.

- To govori o bahatom ponašanju banaka koje gledaju samo kako sebe da zaštite i zarade. Normalna je stvar da kamate budu usklađene sa stopom inflacije, tako da je za kredit na 30 godina kamata od 30 odsto sramota! - ocenio je Rodić. On upozorava da je zbog nerazumno skupih zajmova u Srbiji zamrla i prodaja i izgradnja stanova.

Stambeni krediti u dinarima bezobrazno skupi

Stambeni krediti u dinarima bezobrazno skupi | Foto: Shutterstock

Dugalić: Visoka kamata cena sigurnosti!

Veroljub Dugalic, sekretar Udruženja banaka Srbije ne vidi ništa sporno u tome što kamate na stambene kredite u dinarima premašuju 30 odsto i objašnjava da je to cena sigurnosti.
- Ta kamata uključuje u sebe sve dugoročno nepredvidive rizike, poput inflacije, kretanje deviznog kursa ili međubankarskih kamata, tako da su dinarski krditi namenjeni onima koji žele sigurnost u otplati, a to košta - rekao je Dugalić za „Alo!“, ističući da naš problem nije visina kamata, već „niske plate“. Na pitanja zašto su dinarski stambeni krediti papreni, odnosno gde to ima da banka na kreditu za jedan stan zaradi čak pet, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore od guvernera centralne banke Jorgovanke Tabaković.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 25.02.2013 23:50h

    Pored ovakvih "bankara" ,vampiri nemaju šta da traže u Srbiji!

  • repus Vreme: 26.02.2013 08:30h

    сви би џабе да купе стан кућу а да се не озноје банке су потпуно у праву када дајући ленцовима паре узимају такву камату како смо ми на десетине хиљада грађана направили куће без динара кредита радите код мајстора две физичке наднице за једну мајсторску земља то јест плацеви су у србији џабе али нико неће да се озноји лепше позајмити туђе купити завалити се у фотељу и гледати тв и кукати како је велика камата или рата никога ми није жао

  • sasa Vreme: 26.02.2013 10:49h

    a kad ti hoces da stedis ne dobijas ni jedan posto,napisu 8 al po njihovom racunanju i ne ispadne ni 1 poste,evo upravo sam gledao koliko je dinarsko orocenje pa ovo je komedija,kad vidite procenat kamate nadjite digitron koji racuna koliko je to mesecno i slogiracete se pa gori su od zelenasa

  • milojko pantic Vreme: 26.02.2013 12:03h

    Na guzove Starija- Komu- generacija dobi od pokojnog "Zlobe" stanove od 100 kw za par pisljivih ondasnjih sada kukaju poreze velike izdaju stanove,moj sin nesma da se prijavi na adresu stana,i sve tako u krug

  • Toma,Staro Selo Vreme: 26.02.2013 12:49h

    Drugovi i gospoda ,pozicija i opozicija,opljackase drzavu i stanbeni fond svima bilo elepo pokupovase stanove za sicu a sada bi da se malo obestete i banke postase zelenasi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP