Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U POSEDU DOKUMENTA O NEREDIMA POSLE MITINGA

Kuribaka krive za paljenje ambasade!

Autor: Vasilije Papović - Svetlana Vojinović | 04.05.2015 - 20:30:00h | Komentara: 11

Ambasada SAD u Kneza Miloša u Beogradu napadnuta je i zapaljena tokom demonstracija 21. februara 2008. godine nakon mitinga „Kosovo je Srbija“, jer je, kako je nesporno utvđeno, policiji, koja je obezbeđivala zgradu, bilo naređeno povlačenje, dok je Žandarmerija kasno dobila naređenje da reaguje!

Žandarmerija  intervenisala tek kada  je došlo do gubitka  ljudskog života

Žandarmerija intervenisala tek kada je došlo do gubitka ljudskog života | Foto: Ognjen Radošević

Većina policijskih aktera koji su tog dana bili uključeni u ovu akciju označila je tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Mladena Kuribaka kao osobu koja je izdala takva naređenja, stoji u dokumentaciji koju je „Alo!“ dobio iz izvora bliskog istrazi.


Istraga pri kraju


U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pri kraju je istraga u slučaju paljenja ambasade SAD, kada je u njoj stradao Zoran Vujović. Istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije, kao i nekadašnjeg rukovodioca u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića, kao i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića. Njima je stavljeno na teret izvršenje krivičnih dela, teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Na osnovu rezultata dosadašnje istrage, štab PU za grad Beograd koji je formiran zbog događaja koji su usledili tog dana na vreme je bio obavešten o svemu što je prethodilo paljenju ambasade i mogli su preko kamera da prate kako masa nadire u Kneza Miloša. U zaključku tužilaštva još stoji da je „bilo potrebno da se zapreči raskrsnica kod bivše kafane ‘London‘ kako bi se sprečilo nadiranje demonstranata ka Kneza Miloša“, samim tim i do ambasade SAD, što nije učinjeno.
Iz izvešaja koji je sačinio načelnik tog operativnog štaba Slobodan Vukolić može se zaključiti, prema navodima tužilaštva, da se tog dana oko 18.20 iz grupe učesnika skupa izdvojio deo koji se usput uvećavao, a kada su došli do ambasada SAD i Hrvatske, počeli su da bacaju razne predmete i pirotehniku.

„U 18.27 od strane Slobodana Vukolića, a na predlog Mladena Kuribaka, naređeno je da se jedinice na obezbeđenju ambasade SAD povuku“, između ostalog, piše u dokumentaciji iz istrage.

General  Mladen Kuribak

General Mladen Kuribak | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Istovremeno, kraljevačkom i niškom odredu Žandarmerije, iako je bilo je naređeno da intervenišu, oni to nisu tada uradili, već su pripradnici PTJ-a prvi uleteli, a tek nakon njih u potiskivanje demonstarnata uleteli su i žandarmi. Problem sa Žandarmerijom je navodno nastao jer je bilo problema sa „duplim komandovanjem“.
Vukolić je u izjavi koju je dao tužilaštvu tvrdio da je on tražio intervenciju policije kod „Londona“ kako bi se sprečilo nadiranje mase prema Kneza Miloša, ali da mu Mladen Kuribak, koji se takođe nalazio u štabu, to nije dozvolio. Vukolićev zamenik Zoran Rašković u izjavi tužilaštvu rekao je da je, po naređenju Kuribaka, jedinica koja je obezbeđivala ambasadu SAD povučena, kao i da je Vukolić tražio da interveniše Žandarmerija, ali da Kuribak nije dozvolio.

Povučena je policija, koja je  obezbeđivala ambasadu SAD, a  general Kuribak nije dozvolio da  interveniše Žandarmerija,  stoji

Povučena je policija, koja je obezbeđivala ambasadu SAD, a general Kuribak nije dozvolio da interveniše Žandarmerija, stoji u dokumentima iz istrage| Foto: Ognjen Radošević

„Tek kada su obavešteni da je jedno lice poginulo u ambasadi SAD, Mladen Kuribak je izdao naređenje da se uvede Žandarmerija, i to konkretno kraljevački i niški odred“, piše u izveštaju tužilaštva. Nakon toga, Kuribak je izdao nalog da se uključi i beogradski odred Žandarmerije i PTJ, da se hamerima razbiju demonstranti. Dušan Puvača, koji je rukovodio snagama na terenu, u tužilaštvu je izjavio da je on još oko 16.10, kada je grupa navijača prolazila kroz Kneza Miloša, predlagao štabu dislokaciju jedinica, ali da mu je tada Kuribak preko „tetre“ rekao da nije zadužen za izmeštanje i da samo prati stanje. Dva sata kasnije on je opet tražio izmešanje, ali mu niko iz štaba nije odgovarao.


NASTAVLJA SE SUTRA:
Šta su izjavili Bjelić, Senić, Popovac, Bogosavac...
Poslednji komentari
  • pera Vreme: 04.05.2015 20:50h

    Pa sta ako su zapalili.Oni su nas bobardovali a mi im vratili paljenjem ambasade.Sta je trebalo da ih vodimo na rucak.

  • mr burns from simpsons Vreme: 04.05.2015 23:09h

    zgrada je naseg coveka, I sve smo to mi platili I to visestruko...idi sad pa lozi njihovu ambasadu, ako dohvatis..

  • kornjaca Vreme: 04.05.2015 23:13h

    Ambasada neke zemlje je najranjivija stvar neke drzave kod domacina. A domacin garantuje bezbednost i ovaj napad je kukavicki. Protest da, ali paljenje i lincovanje ne.

  • kojo Vreme: 04.05.2015 23:49h

    Jos da im posaljemo tepsiju sa Baklavama.Ili peceno prase zato sto su nas bombardovali. Nasa vlast je marionetska i slusa amere .Bravo Vucicu al si poslusan .

  • nedjo Vreme: 05.05.2015 01:29h

    pero,jesi ti normalan>? izginuo covek

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP