Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KVADRAT KOD NAS I DALJE "PAPREN"

Kvadrat u Beogradu
skuplji nego u Barseloni!

Autor: Večernje Novosti | 06.06.2013 - 12:11:00h | Komentara: 2

Kuća u Barseloni, na obali mora, luksuzna, sa baštom i dva parking mesta, u bajkovitom okruženju, zapljuksuju je talasi, a cena za takvu lepotu - 490.000 evra. Prvi komšija proslavljeni fudbaler Barselone - Andres Inijesta! Takva ista u Beogradu, procenjuju agenti nekretnina, višestruko je skuplja. Uprkos drastičnom padu cena nekretnina u prestonici poslednjih nekoliko godina, za čak 30 do 40 odsto, kvadrat kod nas i dalje je "papren", prenose Novosti.

Barselona

Vile u Barseloni višestruko skuplje od onih na Senjaku ili Dedinju

Vile, luksuzni objekti sa bazenima i placem od desetak hektara dostižu cenu i do četiri miliona evra! Ali cifra je tolika posle drastičnog pada cene kvadrata u Beogradu, a do pre nekoliko godina, ovakva zdanja prodavala su se i za sedam miliona evra.

Kvadrat jeftinij osam odsto!

Cene kvadratnog metra u Beogradu nastavile su da padaju, prošle godine za osam odsto. Najviše na Vračaru - 13, najmanje u Novom Beogradu četiri odsto. Zakup je, međutim, poskupeo za 27 odsto. Trenutno su cene kvadrata u rasponu od 900 evra u nekim novobeogardskim blokovima, na Karaburmi i u Mirijevu, preko 1.200 na Banovom brdu, do 2.000 evra kod "Arene" i 2.300 u centru grada.

- Takve kuće mogu da se kupe na Dedinju, Senjaku i Vračaru - kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer". - Cena zavisi od imanja koje ide uz nju. Kvadrat kuće košta i do 3.500 evra, a ar zemlje je oko 80.000 evra. Doskoro je ar bio i 100.000 evra. Veoma skupe kuće sa velikim placevima se u suštini teško prodaju i najčešće ne preko agencija, već od "uva do uva".
Većina beogradskih agencija u ponudi ima velelepne kuće sa cenama od milion do dva miliona evra. Dvorac na Senjaku od 500 kvadrata, sa deset ari placa, bazenom i najmodernijom opremom prodaje se za 1,5 miliona evra.
- Ima ih i na Dedinju, ali Užičkoj ili Bulevaru kneza Aleksandra - kaže Predrag Dević iz "Beoagenta". - Međutim, oglasi za njih se vrte i po pet godina. I sada imam u ponudi kuću za 700.000 evra, koju sam pre nekoliko godina prodavao za milion i po.
Kako Simonović kaže, cene su već dosta pale i postoji jak psihološki faktor kod ljudi, strah i oklevanje, jer za stan za koji su do juče mogli da dobiju 100.000 evra, sada mogu da traže tek 60.000. Kako on objašnjava, nisu kvadrati pojeftinili samo kod nas, nego i u Evropi, a na prvom mestu je upravo Španija.
U oglasima sada može da se nađe kuća u Španiji od 100 kvadrata za 160.000 evra, u centralnoj Nemačkoj za 10.000 evra, a u Paraliji, u Grčkoj, stan od 55 kvadrata košta 60.000 evra. U Berlinu, toliki stan je 90.000 evra - oko 1.500 evra po kvadratu, a za isti, na Studentskom trgu treba 130.000 evra. Stanovi na bugarskom primorju su izuzetno povoljni, pa tako u Bugarskoj stan od 48 kvadrata košta oko 42.000 evra, dok u Nesebaru, poznatom letovalištu koje najčešće posećuju Srbi, stan od 50 kvadrata košta 45.000 evra, što je 900 evra po kvadratu.

NAJVIŠE SE TRAŽI - NAJSKUPLJE

PREDRAG Dević iz "Beoagenta" kaže da na beogradskom tržištu najbolje ide ono što se može kupiti za oko 40.000 evra ili ekstremno luksuzne varijante. Sredine - nema.

Sve agencije za nekretnine, međutim, slažu se da će veća izgradnja oboriti cenu kvadrata. Sa druge strane, Dević tvrdi da je sama izgradnja skupa i kada bi se u nekim delovima grada cene još spustile, ne bi bilo isplativo.

"DŽABE" U SARAJEVU I PODGORICI

PREMA podacima agencije "Anadolija", trenutno je cena kvadrata u Sarajevu i Podgorici među najjnižima na zapadnom Balkanu, a u Beogradu i Zagrebu najskuplja. Dok je prosečna cena u Sarajevu 1.020 evra, u Podgorici oko 1.000 evra, ubedljivo najskuplji su u Zagrebu - oko 1.700 evra. Odmah za njim je naša prestonica, gde u proseku košta oko 1.300 evra.

Poslednji komentari
  • djole Vreme: 06.06.2013 13:33h

    Nije samo tamo jeftiniji...putovao sam po Evropi u zadnje vreme i uopste mi nije jasno da su stanovi jeftiniji u barseloni,lisabonu,madridu,,...ovo kad nas nema veze sa mozgom...niko nema para...za kredite ti traze sulude zahteve..prosecne plate su ispod svakog nivoa normalnog zivljenja...a nekretnine u beogradu paprene.....Suludo...izgleda da ima jos dosta neprodatih stanova u Belvilu.....

  • amer Vreme: 07.06.2013 03:14h

    nekretnine u srbiji zakonom nisu regulisane u srbiji cak ne postoji ni provera nekretnine niti nacin procene ko god kupi nekretninu u srbiji taj je bacio pare jer nista nije regulisanoI niko nista ne zna I niko nikad za nista ne odgovara a svi se otimaju oko para I svi hoce da otmu nekom novac I naravno nikad niko ne zeli da zaradi pare nego da ih otme,ukrade itd to je srbija I srpski mentalitet

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP