Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Laganin prekršio antikorupcijski zakon?!

Autor: S. Đorđević | 28.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv bivšeg direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidara Laganina jer, kako “Alo!” saznaje, nije ispoštovao zakonsku obavezu da pre zasnivanja novog radnog angažmana za to zatraži saglasnost Agencije.

Božidar Laganin

Božidar Laganin | Foto: Branko Belić

Za ovaj prekršaj zakonom je zaprećena kazna do 150.000 dinara bivšem funkcioneru, odnosno do dva miliona dinara firmi koja ga je angažovala. Iako se protiv njega već vodi tužilačka istraga zbog finansijskih malverzacija u SIEPA, Laganin se, kako saznajemo, samo četiri dana nakon napuštanja funkcije direktora zaposlio preko ugovora o delu u privrednom društvu za upravljanje „Slobodna zona Svilajnac”, čiji je osnivač Opština Svilanjac, a sa kojim je kao direktor SIEPA prethodno sarađivao.

Prema odredbi člana 38. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Laganin je kao funkcioner kome je prestala javna funkcija bio dužan da pre zasnivanja radnog odnosa, odnosno poslovne saradnje sa pravnim licem koje obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je vršio, zatraži saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, što on nije učinio.

Novo radno mesto: Opština Svilajnac

Novo radno mesto: Opština Svilajnac


- Proverom službene evidencije Agencije utvrđeno je da Božidar Laganin Agenciji nije podnosio zahtev u smislu člana 38. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, Agencija je protiv imenovanog po službenoj dužnosti pokrenula postupak utvrđivanja povrede odredaba Zakona o Agenciji - potvrđeno je našem listu u toj instituciji.
Iz Agencije su precizirali da, za ovakvu povredu zakona, funkcioneru kome je prestala javna funkcija mogu izreći meru upozorenja i meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, a takođe podneti i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Okolnosti pod kojima je angažovan Laganin, za „Alo!“ nije želela da objasni Marina Maksić, direktorka „Slobodne zone Svilajnac“.

Božidar Laganin: Odgovaraću ako treba


Božidar Laganin potvrdio je za “Alo!” da se nije obraćao Agenciji, smatrajući da to nije bilo neophodno.
- Rukovođen stavom da mi mišljenje Agencije nije bilo potrebno prilikom prelaska iz ministarstva u državnu agencuju, smatrao sam da nije bilo potrebe da im se obraćam kada sam iz SIEPA sa repobličkog nivoa prelazio u privredno društvo čiji je osnivač lokalna samouprava, dakle opet državni organ. Ukoliko Agencija smatra da sam time napravio prekršaj, spreman sam da za to snosim sankcije - izjavio je Laganin. On objašnjava da su ga po napuštanju SIEPA pozvali predstavnici „Slobodne zone Svilajnac“ radi pomoći u izradi promotivnog matarejala, a imajući u vidu njegovo prethodno iskustvo i znanje.
- Ponudu sam prihvatio, jer samo što sam ostao bez posla, a od nečega moram da izdržavam porodicu - rekao je Laganin, koji od angažmana u Svilajncu mesečno zarađuje 70.000 dinara, dok mu je direktorska plata u SIEPA iznosila 170.000 dinara.

Poslednji komentari
  • giant Vreme: 28.01.2014 12:29h

    A od čega su izdržavali svoje porodice državni službenici administracije SCG kada su 2006. godine ostali kao nepreuzeti u državne organe vlade Srbije a nakon raspada SCG? Podsećanja radi, tadašnja Vlada na čijem čelu je bio "poznati" legalista i "ponati" expert kao potpredsednik vlade i ministar finansija, tako da je bez posla ostalo preko 300 politički nepobodobnih administrativaca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP