Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROFESORKA SA TENESIJA U VLADI SRBIJE

Lana Živanović novi ministar poljoprivrede!

Autor: Milica Dakić | 22.08.2013 - 17:15:00h | Komentara: 10

Dr Svetlana Lana Živanović, Srpkinja koja već 15 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama i predaje na američkom univerzitetu Tenesi, trebalo bi da bude novo pojačanje u Nemanjinoj 11! Kako „Alo!“ otkriva, pri kraju su pregovori da se ona vrati u Srbiju i u rekonstruisanoj vladi preuzme resor poljoprivrede, koji je i njena specijalnost kao doktora nauka.

Dok s jedne strane Aleksandar Vučić pregovara o dovođenju značajnih međunarodnih političkih figura na savetnička mesta u svoj kabinet, istovremeno radi i na tome da naše stručnjake koji već godinama rade i usavršavaju se u svetu vrati u Srbiju. Tako bi posle Lazara Krstića, koji će biti novi ministar finansija, Svetlana Živanović, koja više od decenije predaje na američkom univerzitetu u Tenesiju, preuzela resor kojim je donedavno upravljao Goran Knežević.

Lana Živanović

Lana Živanović

 - Kada je Vučić čuo za Svetlanu, bio je impresioniran njenom biografijom i od tada intenzivno radi na tome da je ubedi da se vrati u Srbiju i pomogne posrnuloj srpskoj poljoprivredi - prenosi naš izvor iz Vlade.

U njenoj impozantnoj biografiji stoji da je diplomirala 1988. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije stekla je i zvanje magistra iz oblasti biotehničkih nauka. Ubrzo odlazi u SAD i 2001. godine doktorira na američkom univerzitetu u Arkanzasu iz iste oblasti. Godine 2005. izabrana je u zvanje profesora na prestižnom američkom univerzitetu u Tenesiju iz oblasti hemije hrane.
Istovremeno, ona je i vanredni (angažovni) profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu na Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju.
U poslednjih pet godina objavila je 23 rada u referentnim svetskim časopisima, saradnik je na brojnim stručnim priručnicima i ima objavljena 72 rada sa tehničkih i stručnih skupova. O njenom iskustvu i posvećenosti radu svedoči i podatak da je za prethodnu deceniju završila više od 30 projekata, vrednih oko 1,8 miliona dolara, radila kao savetnik pri doktorskim studijama, recenzent brojnih časopisa...
Značajno je i da bi imenovanjem Svetlane Živanović za ministarku poljoprivrede Vlada Srbije donekle popravila prosek o zastupljenosti žena u svojim redovima. Naime, nakon rekonstrukcije, Nemanjina 11 ostala je bez čak tri pripadnice lepšeg pola - Suzane Grubješić, Verice Kalanović i Alise Marić.


Uspešni ekonomista preuzima resor privrede

Resor privrede u Vladi Srbije, kako saznajemo, preuzeće jedan od najistaknutijih srpskih ekonomista, inače nestranački kadar. Pregovori o njegovom angažmanu su pri kraju. Poput Krstića i Živanovićeve, i on je uspešnu karijeru stekao u inostranstvu, gde je radio za nekoliko istaknutih kompanija. Pre nekoliko godina se vratio u Beograd, gde sad živi i radi. Time su otpale i sve spekulacije da će deo resora kojim je upravljao Mlađan Dinkić preuzeti Vučićev savetnik Siniša Mali ili bivši ministar Nebojša Ćirić.
Poslednji komentari
  • Maja M. Vreme: 22.08.2013 19:02h

    Moze, ako nije pobornik GMO i ne lobira za Monsanto.

  • Peca Vreme: 22.08.2013 20:01h

    U ovoj situaciji kada nema dovoljno sredstava za subvencije doći u ministarstvo poljoprivrede sa američkog univerziteta je jako loš potez. Gospođa ima verovatno najbolje namere ali već za šest meseci pitaće sebe šta joj je to trebalo.

  • grada Vreme: 23.08.2013 00:16h

    Uspesni "ekonomista" je covek koga su u inostranstvu zvali "budala Radul", sto nam i prilici u ovakvoj vladi! Ekonomista nije prosao ni pored srednje ekonomske skole i bice perjanica nesposobne i korumpirane vlade!

  • miki Vreme: 23.08.2013 07:02h

    Trla baba lan da joj prođe dan, to je rekonstrukcija vlade.

  • Maca Vreme: 23.08.2013 07:51h

    Svaka cast, obrazovana je , ali sve iskustvo sto ima, kako ja razumem je po skolama i univerzitetima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP