Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE PREDRAG RAKIĆ (61) IZ ČITLUKA, JOŠ MALO PA PENZIONER

Lažem za penziju, jer me je sramota

Autor: Biljana Nenković | 29.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Predrag Rakić (61) iz Čitluka kod Kruševca jedan je od oko 2.000 bivših radnika u Srbiji koji su proglašeni tehnološkim viškom, a koji će zatražiti pravdu na sudu zbog promenjenog zakona po kojem će trajno primati umanjenu penziju. Rakić je u Industriji „14. oktobar„ u Kruševcu radio 36 godina, a onda je 2011. godine morao da ode iz firme i potpiše stavku socijalnog programa „pet godina do penzije„.

Da mi nije oca od 90 godina  i njegove penzije, ne znam  šta bih

Da mi nije oca od 90 godina i njegove penzije, ne znam šta bih | Foto: B.Nenković

Zakon i država ih, tvrdi, sada teraju u prevremenu penziju, pa se Rakić pridružio protestu u Kragujevcu, gde bivši radnici „Zastave„ dele istu muku. Predrag ogorčeno podseća na to da je sporazum koji je njegova firma potpisala sa Vladom Srbije pre četiri godine garantovao redovnu penziju, a nikako prevremenu i umanjenu.

U intervjuu za „Alo!„, Predrag kaže da svesno laže koliko mu je država „razrezala„ mesečna primanja, jer umesto nešto više od 30.000 dinara, kolika bi mu bila redovna penzija, na njegov račun stizaće tek 20.500 dinara.

- Gde sam bio tolike godine? Svaki dan sam ustajao, išao na posao. Radila se prva, druga, treća smena… Subote i nedelje. Ne smem da kažem kolika mi je penzija, nego kad me neko pita, ja lažem. Povećam iznos da bar deluje da sam nešto u životu radio.

Predrag je izračunao  da će mu na  račun stizati  20.500  dinara

Predrag je izračunao da će mu na račun stizati 20.500 dinara | Foto: B. Nenković

 
Zašto lažete o tome kolika vam je penzija?
- Kako zašto, zar za 40 godina da dobijem toliko... Sramota me da kažem! Otišao sam iz firme sa 36 godina staža i potpisao sam socijalni program. Na birou sam pet godina primao novac i od toga sam uplaćivao penziono i socijalno. Ostajalo mi je oko 24.000 dinara. I to je beda... Država nam je garantovala na dan potpisivanja tog sporazuma da ćemo ove godine otići u punu penziju. Sad su promenili zakon, po kojem se to tretira kao prevremena. Zar da radnici koji su izgradili Kruševac primaju 20.000 dinara?! Mi smo u tom gradu napravili sve što se dalo napraviti - bolnicu, dom sindikata, fudbalski stadion, većinu solitera, stanova. To nije priča, to je stvarnost!
Ko snosi odgovornost za to što sad morate da lažete?
- Ja sigurno nisam odgovoran! Nekoga gore treba da bude više stid od mene.
Koga?
- Otkud ja znam. Menjanju se na svake tri-četiri godine. Koga ja sad da okrivim? Kriva je država i kriva je Srbija. Ne mogu ja da kažem da l‘ je to Vučić, Vulin, ili neko treći ili peti. Jer, oni se stalno menjaju, a mi treba da ostanemo. Oni će tu da budu još neku godinu, a mi treba da preživimo sa tim parama. Ako preživimo... Koga da krivim! Ovo je kolektivna odgovornost.
Zašto se vi onda stidite?
- Mene je, bre, sramota što sam rođen u Srbiji! Zakoni su nakaradni. To objavite! Recimo, moj kolega je stariji od mene pet godina i sa 25 godina staža ima veću penziju nego ja sa 40 godina staža. Gde je tu logika, gde je pravda? Osećam se osramoćeno i prevareno. Nisam se nadao ovome.
Da li u porodici imate neka druga primanja?
- Supruga je još crnja nego ja! Radila je u dečjoj konfekciji i 2001, kada je firma otišla u stečaj, imala je 25 godina staža. Tog dana, po tadašnjem zakonu, do penzije joj je falilo sedam i po godina. Posle 14 godina, ona se približila penziji samo za godinu i po, jer po novom zakonu stalno pomeraju gornju granicu. Ona će imati pravo na penziju 2018.
Kako izgleda život sa 20.000 dinara?
- Imam oca, koji je prešao 90. godinu. Da nije njegove penzije, ne znam šta bih. Apsolutno zavisim od njega, a ja sam pred penzijom. Da li verujete vi kakav je to apsurd? Ej, doveli su me do toga da u ovim godinama kamčim od oca.

Šta vam kaže otac?
- Šta kaže... Ne može čovek da shvati! On je sa svojom platom izdržavao mene i brata, školovao nas, napravio dve kuće od nekih kredita koji su bili povoljni. Ja sad ne smem da se usudim ni da pomislim na kredit. Moj otac je sa svojom platom mogao i napravio desetostruko više nego ja u svom životu.
 Imate li bar neku povoljnu okolnost u životu?
- Imam sreću što su mi deca zaposlena. Znam ljude koji su u istoj ili sličnoj situaciji kao ja, a deca im bez posla. To je tek tuga. Moraju i njih i unuke da izdržavaju sa istom ovom sumom. Ali šta ćemo moja supruga i ja... Kamčim od tate. Sramota je. Kad sam se zapošljavao sedamdesetih godina, ma to je bio ponos i dika da radiš u „14. oktobru„. Tad si mogao da biraš, a evo gde sam sad...

Ganjaće se do Strazbura

Predrag Rakić iz Čitluka se prošle nedelje pridružio protestu u Kragujevcu, gde oko 1.500 bivših radnika „Zastave„ takođe traži od države da se pridržava sporazuma iz 2011. godine. Po tom sporazumu, čiji su potpisnici predstavnici tadašnjeg poslovodstva i Vlade Srbije, radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom garantovano je da će ove godine otići u redovnu penziju.


Međutim, radnicima su počela da stižu rešenja da odlaze u prevremenu penziju, koja će po novom zakonu biti minimalna. Ukoliko ne žele umanjene penzije, moraće još pet godina da rade ili da uplaćuju doprinose. Zbog toga su najavili pokretanje sudskih postupaka. Ukoliko svoja prava ne ostvare u Srbiji, obratiće se Međunarodnom sudu u Strazburu.

Poslednji komentari
  • Svetlana Vreme: 29.03.2015 11:47h

    Pa i ako Strazbur resi povoljno po radnike, drzava se nece ni osvrnuti, kao na tolike slucajeve pre njih.Neka su srecni i sa tih 20.000 dinara, mnogi su radili i radil pa nisu dobili ni socijalni program ni uplacen staz niti penziju. Takvih je na jugu Srbije najvise. Nije trebalo da rdnici cute kada je sve pocelo i pocinjalo, ali oni su skadirali Slobo slobodo! A i posle Slobe / Sloba! Eto im, slobodni su od zivota.I ja sa nima.

  • Pera Vreme: 29.03.2015 11:53h

    Uuuu, tragedija!! Ispravno sigurno nije ali nije bas toliko tragicno. Mnogi nemaju ni toliko ...

  • branko Vreme: 29.03.2015 14:23h

    Ja radim u Ministarstvu Odbrane Srbije 35 godina kao građevinski tehničar i plata mi je sa svim dodatcima 32.000 dinara, i čeka me ista penzija.

  • milomir.dv Vreme: 29.03.2015 18:19h

    Samo se smejte,daće bog da svi imate maksimalnu penziju 20.000 dinara,da li će vam onda biti do smeha.A Slobodan nije imao veze sa tim zakonom.Ne dižite mu pritisak.Zamislite samo da se igra utakmica i sudija kaže,ajde još malo da igrate,pa opet ajd još malo.....

  • suzana Vreme: 30.03.2015 23:41h

    Moj otac je radio 45 godina u CFC Paracin, kao stakloduvac a zatim kao graver i prima 20.000,00 dinara- Kome da se on zali!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP