Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE VLADA SRBIJE ZADUŽIVALA GRAĐANE

Lažni centar za nauku od 65 miliona €!

Autor: Ružica Kantar | 06.02.2014 - 19:30:00h | Komentara: 4

Centar za promociju nauke, na čije je idejno rešenje 2010. spiskano 180.000 €, a sada ne odgovara propisima, trebalo je za 20 miliona € da bude završen 2012, pa za 34 miliona 2014, sada je rok 2015. i cena je dva puta veća

đelić

Đelić pokazuje lokaciju gde je već trebalo da nikne centar za promociju nauke

 

Iako je Vlada Srbije 2010. godine spiskala više od 180.000 evra za idejno rešenje zgrade Centra za promociju nauke (CPN), a 2012. najavila kao godinu završetka tog „arhitektonskog čuda“ u Novom Beogradu, to se do danas nije desilo. Srbija je, ipak, još tada uzela kredit od 200 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB) za projekat strategije naučnog i tehnološkog razvoja za period od 2010. do 2015, od čega je 20 miliona najavljeno za izgradnju tog velelepnog naučnog centra. Zgrada u novobeogradskom Bloku 39 nije nikla ni do danas, ali je zato skočila cena izgradnje, i to za čak tri puta!

Idejno rešenje mimo propisa?!
Zanimljivo je da je još 2010. raspisan međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje, na kojem je i Đelić bio član žirija. Prvoplasirana rešenja nagrađena su u ukupnom iznosu od 183.668 evra, a sa Volfgangom Čepelerom, pobednikom iz Austrije, zaključen je ugovor za izradu projekta. Danas u Ministarstvu prosvete ukazuju na to da projekat nije u skladu sa važećim propisima: „Imajući u vidu kompleksnost izrade projekta Centra za promociju nauke, izabranog na međunarodnom konkursu, isti je još u fazi izrade, a prevashodno zbog neophodnosti da pobedničko konkursno rešenje bude u skladu sa važećim tehničkim normativima u državi Srbiji“.

Božidar Đelić, tadašnji ministar nauke i jedan od inicijatora projekta, izjavio je u decembru 2010. da mu je drago „što je Vlada Srbije u vreme ekonomske krize uspela da poveća budžet za nauku za 22 odsto“. Đelić je tada tvrdio da će projektna dokumentacija biti završena do proleća 2011, kada bi trebalo da počne i izgradnja.
- Centar će biti otvoren za sve građane Srbije, ali i strane posetioce naše prestonice. Izgradnja će koštati 20 miliona evra i trebalo bi da bude završena 2012. godine - saopštio je Đelić. Godinu dana kasnije, Đelić je, ne objašnjavajući razloge, promenio priču i početak izgradnje „svemirskog broda“, kako su zvali megalomansko zdanje, najavio za 2012. godinu, kada je, inače, zgrada trebalo da bude završena. Đelić je, tada kao potpredsednik Vlade, rekao u oktobru 2011. godine da će u ovaj „lunarni modul koji je sleteo u Novi Beograd“ biti uloženo 34 miliona evra. Međutim, ugovor koji je Srbija sklopila sa EIB-om u martu 2011. godine ukazuje na to da je za izgradnju CPN-a umesto prvobitnih 20 miliona predviđeno neverovatnih 65 miliona evra?!
U Ministarstvu prosvete izbegli su da odgovore na pitanje zbog čega se kasni sa izgradnjom tog centra, dok su u Jedinici za upravljanje projektima (JUP) objasnili za naš list da je problem u tome što pobedničko konkursno rešenje nije u skladu sa važećim propisima u Srbiji. (?!?)
- Projekat izgradnje CPN-a je trenutno u fazi izrade glavnog projekta, čiji se završetak može očekivati u maju 2014. godine. Projektant treba da dostavi idejne projekte ispravljene po primedbama tehničkih lica naručioca i primedbama vršioca tehničke kontrole... Predviđen završetak radova je do kraja 2015. godine, a sve u skladu sa prilivom kreditnih sredstava - odgovorili su iz JUP-a, dodajući da će se nakon potrebnih tehničkih kontrola projekta „pristupiti izgradnji i opremanju CPN-a, a sve u skladu sa potpisanim ugovorom od 8. 3. 2011. godine, koji je sklopljen između Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i ‚JUP Istraživanje i razvoj‘ d.o.o., ukupne vrednosti 65 miliona evra“.
 
Poslednji komentari
  • hromi daba Vreme: 07.02.2014 04:00h

    Dali će Đelić nekome položiti račune za ovakav javašluk. Onoga trenutka kada su odlučili nagraditi austrijanca za idejno rešenje svima je bilo poznato da se njegov rad mora uskladiti sa srpskim zakonodavstvom, a to nije urađeno. Dali su čoveku 180.000 € da bi njegov rad sakupljao prašinu ?

  • Kostadin Vreme: 07.02.2014 06:38h

    Miki mausa je trebalo ranije u aps.

  • Milan Vreme: 07.02.2014 07:01h

    Može li iko da nabroji sve angažmane gospođe direktorke centra, Aleksandre Drecun? I nije li njen muž osnovao preduzeće samo za potrebe akcije "Očistimo Srbiju"?...

  • jeca Vreme: 07.02.2014 13:02h

    a kako je POBEDIO kad projekat NIJE u skladu sa Zakonima? Dajte nam IMENA članova Komisije koja su donela odluku da tako manjkav projekat pobedi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP