Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPLENJENO 1,2 MILIONA LITARA GORIVA KOJE UNIŠTAVA AUTE

Lažni dizel na pumpama!

Autor: Radmila Briza | 31.03.2015 - 20:30:00h | Komentara: 3

Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine stavila je van prometa 1,2 miliona litara goriva posle provere njegovog kvaliteta na benzinskim pumpama, brodovima, kamionima i drugim mestima odakle se ono stavlja u promet u Srbiji!

Trgovci dizel mešali sa baznim uljem ili „vajt špiritom“ kako bi zaradili više

Trgovci dizel mešali sa baznim uljem ili „vajt špiritom“ kako bi zaradili više | Foto: Oliver Bunić

Slaviša Petković, načelnik Tržišne inspekcije, kaže za „Alo!“ da se dnevno uradi do 15 kontrola, kao i da je do kraja januara već iskontrolisano 1.300 prodajnih mesta i uzeto preko 4.200 uzoraka goriva!


Vraća se na preradu!

Slaviša Petković navodi da trgovci imaju pravo, do okončanja sudskog postupka, da 1,2 miliona litara zabranjenog goriva za promet prerade u rafineriji, reizvezu, na primer, u Bosnu i Hercegodinu ili ekološki unište.
- Sve tri opcije već su pojedini subjekti iskoristili, jer im ne ide u prilog da im rezervoari budu blokirani gorivom koje ne sme u promet - objašnjava on.

- Zabranjen je promet za 1,2 miliona litara goriva jer je ustanovljeno da, na osnovu njegovog markiranja, ne odgovora propisanom kvalitetu. To u praksi znači da su analize uzoraka pokazale da se, na primer, dizel gorivo meša sa baznim uljem i „vajt špiritom“, kako bi trgovci zaradili više novca.

Dobijena smesa liči na dizel, ali može da upropasti motor automobila. Litar takvog dizela, čija je cena 145,90 dinara, može da prouzrukuje štetu na motoru vozila od preko 500 evra, u zavisnosti od njegovog modela - otkriva za „Alo!“ Petković.


Prema njegovim rečima, gorivo koje ne odgovara kvalitetu uglavnom je švercovano iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih okolnih zemalja.
- Ono stiže kamionima, brodovima u tranzitu. Ta prevozna sredstva zaustavljaju se u prolazu kroz Srbiju i pretaču benzin za prodaju. Sarađujemo sa policijom, koja kontroliše sva moguća mesta gde bi to moglo da se obavlja. Naša akcija markiranja goriva po Srbiji već je dala rezultate, jer je sve manje neispravnog benzina na pumpama. Nema zaštićenih prodavaca!
Na udaru naših inspektora su svi: od NIS-a, preko OMV-a, MOL-a i ostalih „velikih“ kompanija, pa do pojedinih pumpi. A svaki vozač koji posumnja u kvalitet goriva koje je kupio, neka se obrati nama - navodi Petković, i dodaje da je 20 obučenih i spremnih inspektora svakodnevno na terenu.

Kako on kaže, dosad je napisano 15 prijava nadležnom sudu, a zaprećene kazne su tri miliona dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci, pa do tri godine. Sudski procesi su u toku - ističe Petković, koji nije želeo da otkrije imena prekršioca.

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS):
Sistem markiranja nije dobar!

Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a u kojem su OMV, „Lukoil“, MOL, EKO i druge velike kompanije, kaže za „Alo!“ da se njihovi i ciljevi države u markiranju goriva podudaraju.
- Međutim, od samog početka smo upozoravali da ovako ustrojen sistem nije dobar i da je podjednaka pretnja sivom tržištu i onima koji dosledno sprovode sve propise. Desilo se da je nekim kompanijama blokiran dalji promet legalnog goriva, koje u potpunosti zadovoljava kvalitet, ali nema propisanu koncentraciju markera - kaže on.

Poslednji komentari
  • goran Vreme: 31.03.2015 21:10h

    pa dajte vise spisak tih pumpi ili nemojte da pisete o tome.da bar znamo gde gorivo nevalja i da to bude javno.DA se kaze ta i ta pumpa ima fals lose gorivo a ne samo ovako zaplenjene kolicine i to jt to.

  • sava Vreme: 31.03.2015 21:52h

    pa objavite koje su pumpe prodavale da zna narod gde da ne toci gorivo

  • Kvalitetan DCI Vreme: 01.04.2015 08:36h

    Bravo za inspekciju. Označite takve pumpe što upadljivije ili objavite spisak. Ova lobi grupa je dovoljno ojadila i opljačkala vozače u Srbiji. Imaju i naftne kompanije mehanizme kontrole količine markera, znači greške nisu slučajne već namerne. Još jednom - Bravo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP