Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FALSIFIKATOR

Lažni psihijatar sa suđenja
Karadžiću proglašen krivim za
lažno predstavljenje i u Londonu

Autor: Blic | 12.08.2013 - 13:07:00h | Komentara: 0

Vitomir Žepinić, australijski državljanin koji je ranije osuđen zato što se u Novom Južnom Velsu lažno predstavljao kao psihijatar, u Londonu je proglašen krivim po tri tačke optužnice. Kako je ustanovljeno, on je lagao o svojoj prošlosti da bi se zaposlio u Velikoj Britaniji.

Žepinić u sudnici u Hagu

Žepinić u sudnici u Hagu

Žepinić, međutim, tvrdi da je suđenje pod uticajem “zavere” za njegovu diskreditaciju kao svedoka na suđenju za ratne zločine bivšem srpskom vođi Radovanu Karadžiću.

Bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova u Karadžićevoj vladi list “Australijan” je nekada slavio kao “heroja” zbog njegovog svedočenja o građanskom ratu u Bosni.

Ali u trošnoj zgradi opštinskog suda na severu Londona otkriveno je njegovo pravo lice nakon što ga je predstavnica porote u četvrtak proglasila krivim po tri tačke optužnice.
Tokom postupka, Žepinić je zračio harizmom, a ponekad je uoči suđenja zbijao šale sa tužilaštvom. Kako je suđenje odmicalo, tako je on sve više gubio optimizam. Često se izvinjavao sudu zbog umora, ističući da nije spavao, naslanjao je glavu na šake i masirao čelo.
Porota je proglasila Žepinića krivim za lažno predstavljanje na Univerzitetu Kraljice Meri u Londonu, gde se u oktobru 2009. zaposlio kao docent psihijatrije.
Žepinić je 2008. osuđen u Burvudu (Novi Južni Vels u Australiji) po šest tačaka optužnice zbog lažnog predstavljanja kao registrovanog specijaliste opšte prakse, a oslobođen je uz kauciju zbog dobrog vladanja.
Kada je konkurisao za posao na Univerzitetu Kraljice Meri, Žepinić je rekao da ranije nije kažnjavan. Pet meseci kasnije, Univerzitet je saznao o njegovoj prošlosti i Žepinić je podneo ostavku. Predajući na ovom univerzitetu, zaradio je oko 49.516 dolara.
Nakon odlaska sa Univerziteta Kraljice Meri, Žepinić se više puta prijavljivao Nacionalnoj zdravstvenoj službi kao psiholog.
Na sudu je Žepnić tvrdio da je 1976. diplomirao kao doktor medicine posle četiri godine studija na Univerzitetu u Sarajevu, da bi dve godine kasnije diplomirao i psihologiju. Doktor psihijatrije, prema njegovim tvrdnjama, postao je 1983. godine.
Nakon što ga je porota proglasila krivim, sudija Rikorder Bučer izjavio je da ne razmatra mogućnost zatvorske kazne.
Žepiniću presuda treba da bude izrečena 13. septembra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP