Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO FINANSIJA PRIZNALO DA JE OSTALO BEZ DVA ODSTO BUDŽETA

Lazo, gde ćeš naći
pare za plate i penzije?

Autor: Sanja Đorđević | 24.01.2014 - 14:26:00h | Komentara: 8

Ministarstvo finansija potvrdilo je saznanja „Alo!“ da je Svetska banka stopirala Srbiji kredit od 250 miliona dolara za podršku budžetu jer nisu usvojeni novi zakoni o privatizaciji i stečaju!

Još mu  gitara fali: Lazar Krstić

Novu rupu u budžetu krpićemo još većom: Lazar Krstić| Foto: Dalibor Danilović

KRSTIĆ: Budžet nije ugrožen
ARSIĆ: Kada finansijski
investitori čuju da nam
Svetska banka nije odobrila
kredit, to će biti signal da
nam traže još veće kamate

Iz kabineta ministra Lazara Krstića tvrde da zbog toga budžet nije ugrožen, ali ne objašnjavaju na koji će način nadomestiti sredstva na koja je državna kasa računala već od marta, a koja su, prema ranijim izjavama Krstića, bila namenjena za isplatu plata i penzija.

- O kreditu se neće odlučivati krajem februara, ali to nikako ne znači da se od kredita odustalo. Bilo bi dobro da kredit dobijemo, ali ukoliko se to ne desi, budžet nam nije ugrožen, likvidnost nam ne zavisi od toga - poručili su za „Alo!“ iz Ministarstva finansija, gde veruju i da je za sada „samo“ pomeren datum odlučivanja o kreditu SB-a „jer Skupština još nije zasedala i usvojila zakone o privatizaciji i stečaju“(?!).

Milojko Arsić

Milojko Arsić / Foto: Fonet

Ekonomista Milojko Arsić, međutim, upozorava da će posledice biti mnogo ozbiljnije.

- Iako to nije mnogo značajan izvor za naš budžet, ne treba zaboraviti da Srbija ove godine treba da se zaduži oko šest milijardi evra radi finansiranja deficita i otplate kamata. To će morati da uradi emitovanjem hartija od vrednosti na domaćem i inostranom tržištu, a kada finansijski investitori čuju da nam Svetska banka nije odobrila kredit, to će im biti signal da nam traže još veće kamate - ocenio je Arsić za „Alo!“. Podsećajući da je već smanjen kreditni rejting zemlje, a nemamo ni aranžman sa MMF-om, Arsić strepi da će ministar Krstić imati ozbiljan problem da taj novac obezbedi.

- Status kredita SB i naših finansija biće mnogo jasniji kada političari rasčiste da li će biti izbora ili ne. Ako ih ne bude, vrlo je moguće već za dva meseca usvojiti potrebne zakone i do leta završiti makar dobar deo restrukturiranja preduzeća, čime je takođe uslovljen kredit. Glavni nosilac ovih aktivnosti bio je ministar privrede Saša Radulović i ako on ostane na tom mestu, on će to i izgurati. Ako izbora ipak bude, onda se ceo taj proces odlaže za nekoliko meseci, što je u slučaju restrukturiranja nemoguće nadoknaditi u ovoj godini - zaključio je Arsić.

Dačić: Ne kočimo reforme
Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije ne koči ekonomske reforme i da Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu nije povučen iz procedure, ali da će se o tom zakonu, kao i o zakonima o privatizaciji i stečaju, dodatno razgovarati sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.


- Nijedan od tih zakona nije povučen iz procedure, ali će se o njima raspravljati na takav način da se dođe do dogovora. Tekst novog zakona o radu analiziraće radna grupa Vlade, sindikata i poslodavaca. Zakoni o privatizaciji i stečaju biće na dnevnom redu


Socijalno-ekonomskog saveta pre nego što se o njima izjasni parlament - rekao je premijer.

Poslednji komentari
  • Djura_cenzura Vreme: 24.01.2014 17:46h

    Vi ste najbolje novine na svetu. Samo tako nastavite!!!

  • Stop Vreme: 24.01.2014 17:51h

    A i dosta je zaduživanja, ima para kod onih koji su se nakrali od privatizacije i u politici.

  • prof.Biologije Vreme: 24.01.2014 18:16h

    Iscedi tajkunima neplaćeni porez na imovinu i eto ti 2% koji ti nedostaje

  • tomislav Vreme: 24.01.2014 18:49h

    Ako krstic kaze da nemoze da nadje pare za plate i penzije treba pitati Vucica gde ce da nadje pare ako raspise izbore. Moze li ovaj osiromaseni narod da podnese i te nepotrebne troskove.

  • Zoki Vreme: 24.01.2014 18:55h

    Kako gde, pa kod Karića...on je njihov diplomac. Ili će PPV od one tri milijarde koje će nam dati šeik uzeti tu siću od 250 miliona podeliti plate i penzije. Samo bez brige.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP