Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZADOVOLJNI PRIVREDNICI SAVETUJU MINISTRA:

"Lazo, oporezuj Crkvu, estradu i advokate!"

Autor: Sanja Đorđević | 16.10.2013 - 21:40:00h | Komentara: 21

Ekonomske mere ministra finansija Lazara Krstića u vidu ekstra poreza za preplaćene činovnike i povećanje PDV-a na osnovnu robu i namirnice ne rešavaju prave probleme posustale srpske privrede, ocenjuju privrednici, koji ministru poručuju da novac za punjenje budžeta nađe u oporezivanju Crkve, advokata, sportista, estradnih umetnika, onlajn igara na sreću i drugih kategorija čiji kapital po zakonu izmiče poreskom sistemu.

Lazar Krstić

Kozmetičke mere bez pozitivnog uticaja na privredu: Lazar Krstić | Foto: Beta

- Nijedna od mera koje je predložio ministar finansija neće uticati na povećanje zaposlenosti niti smanjenje sive ekonomije - ocenio je za „Alo!“ Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije. On podseća da privrednici odavno zahtevaju od finansijskih vlasti uvođenje progresivnog oporezivanja i smanjenje poreza na rad, pa makar i samo u niskoprofitnim granama, kao i sprovođenje mera za smanjenje sive ekonomije, ali i limitiranje iznosa naknada lokalnih samouprava prema privrednicima.

MINISTARSTVO BEZ ODGOVORA

Iz Ministarstva finansija do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor da li će osmisliti novi paket mera za pomoć privredi u skladu sa zahtevima i preporukama privrednika.

- Krstićeve mere su usmerene na štednju u javnom sektoru i to jeste dobro za našu prezaduženu ekonomiju, ali ne i dovoljno za pokretanje privrede. To se ne može desiti bez poreske reforme u smislu povećanja broja poreskih obveznika i smanjenja poreskih stopa, što bi istovremeno obezbedilo punjenje budžeta i smanjenje sive ekonomije - istakao je Rajić. On smatra da bi Ministarstvo finansija trebalo da popiše imovinu i izvore prihoda svih građana i da u skladu sa tim napravi poreski sistem koji bi pravedno zahvatao od svih koji zarađuju, umesto da kao sada izrabljuje samo one koji legalno posluju.

online poker

Rajić:"Cela industrija onlajn igara na sreću je van poreskog sistema" | Foto: AP

 
- U sportu, recimo, niko ne plaća poreze i doprinose, oko 300.000 preduzetnika iz poljoprivredne proizvodnje je u sivoj zoni, kao i dobar deo tekstilne industrije. Cela industrija onlajn igara na sreću je van poreskog sistema, kao i Crkva, advokati i lekari - naveo je Rajić, koji najavljuje da će privrednici nastaviti da od ministarstva zahtevaju donošenje zasebnog paketa mera za spas privrede.

Ekonomski analitičar Mahmud Bušatlija smatra da bismo pravu korist imali tek sa smanjenjem izdvajanja i za ostale socijalne doprinose.

Dragoljub Rajić

Dragoljub Rajić | Foto: FoNet

- Da bi izdvajanja za zdravstvo, penziono i socijalno osiguranje bila manja, neophodno je najpre sprovesti reformu javnog sektora, odnosno kapitalizovati državnu i imovinu javih preduzeća na način da se od eksploatisanja te imovine mogu dotirati penzioni i zdravstveni fond - ocenio je Bušatlija za „Alo!“. On takođe smatra da je u domenu finansija neophodna reforma u pogledu prelaska sa dominantnog oporezivanja rada na veće oporezivanje imovine i kapitala.

Mere koje traži privreda:
- smanjenje poreza na rad ili progresivno oporezivanje zarada
- povećanje broja poreskih obveznika i smanjenje poreskih stopa
- uvođenje elektronske poreske uprave
- limitiranje naknada lokalnih samouprava
- smanjenje sive ekonomije

Poslednji komentari
  • Aleksandra Vreme: 17.10.2013 00:54h

    Za estradu, privatnike i kojekave se slazem ali se za crkvu i manastire (sinagogu, dzamiju) se ne slazem jer se religijske ustanove nigdje u modernom i civilizovanom svijetu ne oporezuju.

  • Darko Vreme: 17.10.2013 01:06h

    Porez na crkvu pod hitno oni voze BMW,AUDI,MERCEDES.A pozivaju na skromnost bruka i sramota.Papa vozi Forda od 12 000 evra a ovi besne odmah porez i to od minimum 25% pa nek se sire posle. Å ta to dolazi sa BMW-om a vraca MERCEDESOM VLADIKA

  • Borko Vreme: 17.10.2013 02:27h

    Mene samo zanima dokle ce mito ovde prolaziti, dal ce ikad prestati... banda 3,5,7 hara Srbijom i o tome se ne donose nikakve odluke... sad je u javnoj ustanovi poput doma zdravlja ulaz za najosnovniji čin 4.000 e, jel su nam 90-te na vratu opet... racuni preko pola plate, 200e i rad na crno bez dana odmora za sve ostale, gde je ta poreska koja bi dobro napunila dzavnu kasu takvim privatnicima, koji dobro posluju sa 10 radnika a ni 3 nisu prijavljena... zaposljavaju se u Parking Servisu po kancelarijama familije, po 3 clana za jednim stolom, dal je to minus? prica se o minusu u kasi a sva javna preduzeca navodno privatizovana prodata preko veze za tuzne pare ljudima iz Vlade "navodno stranim investitorima", da sve ide svojim tokom kako se javno iznosi kasa ne bi bila toliko busna... Diplome se kupuju, posao se kupuje, ljubav se kupuje, cemu se nadati ? PARAMA ?

  • Ivan Sabrić Vreme: 17.10.2013 04:53h

    Verske zajednice bi morale da plačaju porez na svoju ogromnu imovinu.Isto tako verske zajednice bi morale da plačaju doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje a ne da žive na teret ostalih građana među kojimama mnogo njih koji nisu vernici.

  • milunher Vreme: 17.10.2013 06:28h

    Tako je , Crkvu,estradu i advokate niko ne dira zasticeni ko beli medvedi jos im dele naconalne penzije a sirotinju globe ko tudje.Dokle ce Srbija vecini stanovnistva biti maceha???Advokate, estradu i crkve pod hitno oporezovati a ne da se sepure kao pauni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP