Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! BESPLATNO SAVETUJE MINISTRA FINANSIJA

Lazo, prvo njima skreši zarade!

Autor: Ružica Kantar | 12.10.2013 - 23:00:00h | Komentara: 8

Ministar finansija Lazar Krstić rešio je da se uhvati u koštac sa funkcionerima koji sede na nekoliko stolica i primaju i po pet plata iz budžeta i oštro najavio da će plate u javnom sektoru biti “preispitane” i “sasečene”!

Lazar Krstić

Lazar Krstić | Foto: Dalibor Danilović

Imajući u vidu zaposlenost ministra koji je odlučno krenuo u sprovođenje novih ekonomskih mera koje bi trebalo da Srbiju spasu od bankrota, “Alo!” je izdvojio nekolicinu svestranih i talentovanih državnih službenika koji, fino ugneždeni u javni sektor, primaju platu koja je i deset puta veća od plate prosečnog građanina!

Krka, Momo i Danilo primaju i platu i penziju!

Milan Krkobabić i sporni pamflet

Milan Krkobabić | Foto: Jelena Vučetić

Jovan Krkobabić za funkcije potpredsednika Vlade i ministra rada prima platu od 101.000 dinara, dok od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje prima 72.000 dinara. Državnu platu (118.000 dinara) i penziju (82.000 dinara) prima i Krkobabićev pomoćnik i potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković. Zanimljivo je da Krkobabićeva i Čolakovićeva mesečna primanja, od 173.000 odnosno 200.000 dinara, ubedljivo prelaze primanja čak i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji ima platu od 150.000 dinara.

Danilo Nikolić,  državni sekretar

Danilo Nikolić | Foto: Đorđe Kojadinović

Ipak, “najskuplji” penzioner u Vladi Srbije je Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave. Sa penzijom i ukupnim primanjima za obavljanje funkcije državnog sekretara i člana UO Pravosudne akademije, Nikolić je svakog meseca dobar 210.504 dinara. Ovaj državni sekretar prima i naknadu za odvojeni život, čiji iznos nije prijavio, ali pošto ta naknada iznosi 75 odsto prosečne mesečne zarade u privredi, znači da Nikolić po tom osnovu zaradi još oko 40.000 dinara. Pored svega ovoga, Nikolić koristi i službeni stan, a takođe o državnom trošku često vikendom putuje u Niš, gde mu živi porodica.

- Za najviše dva meseca imaćemo registar i znati tačno koliko zaposlenih u javnom sektoru prima po nekoliko plata ili nadoknada i koliko je to

Krstiću, kako da preživimo sa 40.000 dinara mesečno?
“Alo!” je ministru finansija Lazaru Krstiću izdvojio samo neke od slučajeva nagomilavanja funkcija na koje smo i ranije upozoravali, a kako smo mu, bar se nadamo, makar malo pomogli, od njega zauzvrat očekujemo uslugu. Naime, ministar je juče izjavio kako je u Srbiji moguće živeti sa 40.000 dinara, a kako on očigledno zna nešto što većina građana ove zemlje ne zna, bilo bi lepo kada bi to podelio sa javnošću. Zbog toga očekujemo uputstvo za preživljavanje, koje će velikom broju Srba dobro doći u narednom periodu.

opravdano. Bićemo vrlo agresivni, pa ćemo naknade sa druge, treće ili pete funkcije smanjivati ili ukidati. I ja sam po funkciji bio postavljen na nekoliko mesta, pa sam se povukao - istakao je Krstić i najavio da će Vlada novim ekonomskim merama kažnjavati funkcionere koji prave “anomalije”, te će uz penzije biti nemoguće primati i punu platu iz budžeta.
Zoran Stojiljković, član Odbora za borbu protiv korupcije, podržava kontrolu funkcionera koji obavljaju istovremeno više poslova i kaže za “Alo!” da tom prilikom posebnu pažnju treba obratiti na broj funkcija, kao i na to da li su one u konfliktu.
- Mnoge funkcije koje ministri i drugi državni službenici dobijaju po inerciji treba da budu besplatne da bi se na taj način destimulisalo prihvatanje posla samo zbog honorara. Sa druge strane, nijedan od državnih službenika ne bi trebalo da preuzima na sebe obavljanje velikog broja funkcija, čak ni ako za to država ne odvaja nijedan dinar, jer niko ne može više poslova reprezentativno da obavlja - navodi Stoiljković za naš list i dodaje da se nada da će ove mere biti sprovedene pošteno i da će se konačno desiti da posledice ekonomskih mera snose oni koji su Srbiju i doveli tu gde jeste - pred bankrot.

Odalović - rekorder po funkcijama!

Veljko Odalović

Veljko Odalović | Foto: FoNet

Rekorder po funkcijama u Vladi Srbije je Veljko Odalović, koji ima čak četiri zaduženja i mesečno prima skoro 200.000 dinara. Kao generalni sekretar Vlade, on prima mesečno 103.350 dinara, kao zamenik sekretara u Republičkoj izbornoj komisiji 39.000, kao predsednik Komisije za nestale i kidnapovane 57.140, dok u Radnoj grupi za nestala lica u okviru dijaloga Beograd-Priština nema nikakva primanja. Odalović je Agenciji za borbu protiv korupcije podneo zahtev za davanje saglasnosti i za obavljanje funkcija u “Službenom glasniku” i na Prištinskom univerzitetu.

Bajatović godišnje zaradi preko 24 miliona dinara!

Borci protiv korupcije će morati dobro da zasuču rukave: Dušan Bajatović

 Dušan Bajatović | Foto: Zoran Lončarević

Jedan od političara koji je zaposeo najviše stolica je Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”. Za obavljanje te odgovorne funkcije on iz javnih izvora mesečno prima 176.188 dinara, za sedenje u Skupštini paušal od 30.354 dinara, a kao član nadzornog odbora a. d. “Jugorosgas” mesečno prima čak 1,4 miliona dinara! Bajatović je ujedno i član nadzornog odbora Podzemno skladište gasa “Banatski Dvor” i “Informatika” a. d. Beograd, u kojima godišnje prima preko 4,7 miliona dinara. Dakle, za pet funkcija koje obavlja, Bajatović godišnje iz budžeta i drugih javnih izvora dobija, za mnoge, nezamislivu svotu od 24.232.953 dinara!

Čabarkapa: Nije tražio dozvolu od Agencije

Đorđe Čabarkapa

Đorđe Čabarkapa

Đorđe Čabarkapa, novi potpredsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (IO SPS) i zamenik predsednika tog stranačkog organa, ministra bez portfelja Branka Ružića, bez saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije istovremeno sedi u četiri državne fotelje. U isto vreme on obavlja funkciju zamenika direktora JP Poslovni centar “Rakovica”, člana UO Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, člana UO Turističke organizacije Beograda i člana Skupštine Državne lutrije Srbije. Ukupna mesečna apanaža ovog socijaliste iznosi 145.000 dinara, ali mnogo veći problem, kako je “Alo!” već pisao, jeste priznanje Ružićevog zamenika da za gomilanje funkcija nije tražio niti je dobio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije!

Mirin kadar prima sedam srpskih plata!

Jovan Hadži Đokić

Jovan Hadži Đokić

Jovan Hadži Đokić, bivši visoki funkcioner JUL-a kojeg je Sud časti Beogradskog univerziteta osudio jer je prisvojio naučne radove svog kolege kako bi postao član SANU, takođe je jedan od odlično plaćenih funkcionera u Srbiji. Hadži Đokić, koji je do pada režima Slobodana Miloševića bio direktor Kliničkog centra Srbije, uspeo je da se ustoliči u čak dva upravna odbora - Kliničkog centra Srbije (KCS) i Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), za šta mesečno prima 100.000 dinara (KCS 65.000 i ALIMS 35.000 dinara)! Zahvat iz budžeta ima i kao akademik i penzioner, pa tako njegova mesečna primanja na teret države ukupno iznose vrtoglavih 280.000 dinara, što je oko sedam prosečnih srpskih plata!

Anastazija Tanja Đelić: Spala na tričavih 380.000 dinara!

AnastazijaаTanja Đelić, načelnica grupe za akcize Ministarstva finasija i ekonomije, sve do aprila ove godine mesečno je zarađivala 619.413 dinara, a onda je, kako je “Alo!” ranije pisao, spala na “tričavih” 380.000 dinara. Pored plate koju prima u Ministarstvu finansija (95.919 dinara) i autorskog honorara u JP “Elektromreža Srbije” od 75.000 dinara, ona je član UO Jubmes banke i predsednica Odbora za reviziju poslovanja Jubmes banke. Za poslove koji je obavljala u toj banci, u kojoj država ima 27,71 odsto akcija, ona je do aprila ove godine mesečno dobijala 448.494 dinara, ali je došlo do smanjenja apanaže, što se negativno odrazilo i na kućni budžet jedne od najplaćenijih državnih službenica, pa tako na tri mesta Đelićeva trenutno zarađuje “samo” 380.000 dinara.

Poslednji komentari
  • Ludovic Vreme: 12.10.2013 23:33h

    Al ovi nazuljaju prste dog izbroje lovu!

  • Bravo za ALO! Vreme: 13.10.2013 01:17h

    I ja jedva živo čekam to uputsvo za život sa 40. 000din!!!!! Ja još u srednjoj školi učila da se standard meri time koliko ti ostane kada se od plate odbiju računi i potrošačka korpa. Laza je uračunao samo potrošačku korpu, pa bi prema tome država trebala da plaća umesto nas račune, stambene kredite, vrtiće ......

  • ja Vreme: 13.10.2013 02:20h

    lele ako nam umru ovi ne zamenljivi penzioneri ? dali mozemo da prezivimo posle njih?

  • sudija Vreme: 13.10.2013 07:08h

    To su sve kadrovi koji su upropastili i Srbiju i srpsku privredu a toliko ih plaćamo. Bože pomozi Srbiju inače propadosmo totalno sa nasim stručnjacima.

  • Djuro Vreme: 13.10.2013 09:29h

    Sve su to stari igraci. Sto ne pomenete ove novopecene, npr. gradonacelnika Krusevca koji je predsednik UO Srbijagasa. Odreko se plate gradonacelnika (postenjacina) a ne pominje se kolika su mu ostala primanja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP