Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O LEGALIZACIJI OBJEKATA GORI NEGO PRETHODNI?

Legalizacija skuplja i komplikovanija!

Autor: S. Đ. | 02.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Novi zakon o legalizaciji objekata, o čijem su predlogu poslanici juče u Skupštini započeli raspravu, predviđa obimniju projektnu dokumentaciju i posledično veće troškove vlasnicima oko 700.000 nelegalno sagrađenih objekata koji su započeli proces legalizacije.

Džaba  obećavao olakšice:  Velimir Ilić

Džaba obećavao olakšice: Velimir Ilić | Foto: Dušan Milenković

- Zakon o legalizaciji predviđa otprilike redovnu proceduru za dobijanje građevinske dozvole, a isključene su olakšice zbog diskriminacije prema građanima koji su platili legalizaciju - objasnio je poslanicima Velimir Ilić, ministar građevine. On je ponovio da će visinu naknade za bespravno izgrađene objekte utvrđivati lokalne samouprave, koje će moći i da smanje maksimalni rok od 20 godina za plaćanje legalizacije.

Vlasnici 700.000  nelegalnih objekata  moraće ponovo da  prolaze kroz istu  proceduru

Vlasnici 700.000 nelegalnih objekata moraće ponovo da prolaze kroz istu proceduru | Foto: Rajko Ristić

Novi Zakon o legalizaciji odnosi se na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010. Podsetimo, Ustavni sud je, zbog velikih olakšica, proglasio neustavnim deo Zakona o planiranju i izgradnji, koji se odnosi na legalizaciju, tako da će po novom zakonu lokalne samouprave same određivati cenu legalizacije i visinu popusta koji će davati.

Šta ne može da se legalizuje:


Neće moći da se legalizuju objekti izgrađeni ili rekonstruisani na klizištu ili močvarnom zemljištu, izgrađeni od nekvalitetnih materijala, zatim objekti na površinama javne namene ili zaštićenim dobrima i oni koji su suprotni planskom dokumentu. Takođe, za sve objekte građene posle 11. septembra 2009. godine, inspekcijski organi loklanih samouprava mogu da donesu rešenje o rušenju.

Poslednji komentari
  • dusan Vreme: 04.10.2013 23:36h

    jeftinije mi je da kupim neki stariji kucerak na selu koji je legalizovan a da ovaj srusim i neka bude ruglo kakvo i sami zelite ovakvim zakonom! nemislite da ovaj narod ima para da od bednih plata kupi nesto za hranu i da placa legalizaciju? u drzavi koja se zove nedefinisana teritorija. dakle objekat koji sam sazidao je od para koje sam krvavo zaradio u grckoj, nije dovrsen. cetvoroclana porodica,mesecna primanja 20 000din i odakle da platim legalizaciju kada nema ni za jabuke deci!!!!!!????? moji ministri!!!!

  • dina Vreme: 29.10.2013 17:36h

    molimo vas pogledajte gradjane koji su dosli iz bivsih republika bezeci od rata i skrpili sebi krov nad glavom iz onog sto su prodali tamo gde su ziveli dozvolite tim ljudima upis u katastar bez placanja legalizacije jer ce vecina njih ostati da zivi u tim kucama vecina je nezaposleno i jedva prezivljavaju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP