Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI KOMANDANT „CRVENIH BERETKI“ GODINAMA NE VRAĆA KREDIT

Legiji plene imovinu zbog milionskog duga!

Autor: Danica Ćuruvija | 03.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Milorad Ulemek Legija (45), bivši komandant rasformiranih „crvenih beretki“, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, duguje Komercijalnoj banci 684.532 dinara na ime kredita koji je uzeo još 1999. godine, pa je sud naredio da mu se zapleni imovina, saznaje „Alo!“ .

Legija odbio da  se pred sudijom  izjasni šta od imovine  poseduje, a njegov  advokat tvrdi da nema novca da vrati dug

Legija odbio da se pred sudijom izjasni šta od imovine poseduje, a njegov advokat tvrdi da nema novca da vrati dug

Prema saznanjima našeg lista, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije pozajmio je pre 14 godina od Komercijalne banke 800.000 dinara, od kojih je vratio svega 115.468 dinara.


Sud ga juri za pare

Bivši vođa „crvenih beretki“ za tri sudska postupka u kojima je osuđen na po 40 godina zatvora dužan je 1.578.778 dinara, a sud je nedavno za ove dugove opet naložio da mu se zapleni pokretna imovina. Viši sud od njega samo u jednom postupku potražuje 780.109 dinara, a u drugom 140.425 dinara.

- Prvi osnovni sud u Beogradu naredio je da se aktivira menica koja je data kao garancija za otplatu kredita od 22. marta 1999, koji je Milorad Ulemek uzeo od Komercijalne banke. Pošto novac nije vratio, zatražena je prinudna naplata duga.

Od Ulemeka je traženo da se izjasni koje nepokretnosti poseduje, odnosno da dostavi izjavu o imovini, ali je on odbio da to učini, pa će sud službenim putem da zatraži podatke o njegovoj nepokretnoj imovini - kaže naš izvor iz suda.


Legijin advokat Aleksandar Kovačević izjavio je za „Alo!“ da je ovaj kredit Ulemek uzeo da bi adaptirao kuću u Ilije Stojadinovića 87, na Ceraku, koja mu je oduzeta.

- Moj klijent je taj kredit uzeo za renoviranje kuće koju je dobio od države. Kuću je kupio polovinom septembra 1998, a kredit je uzeo nekoliko meseci kasnije. Kredit je uzeo regularno, a tada je banci dao potvrdu da je zaposlen u MUP-u Srbije i sve druge dokumente. Pošto mu je ta kuća oduzeta, on nema drugu imovinu, niti ima novca da vrati kredit - rekao je za naš list Legijin beogradski advokat Aleksandar Kovačević.

Naš sagovornik iz suda navodi da je tačno da je Ulemek odbio da se izjasni o imovnom stanju, „jer smatra da ta izjava ne bi bila validna pošto ne bi bila overena u sudu“.

Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije trajno je oduzeta vila sa lokalom i garažom na Ceraku u Beogradu od 178 kvadrata, jer je sud utvrdio da je stečena kriminalom.

Legijina kuća

Legijina kuća | Foto: Goran Srdanov


Legiji je trajno oduzeta lamela C pošto je utvrđeno da kupio nelegalno stečenim novcem. Iako je Ulemek tvrdio da je sporni deo kuće kupio na kredit preko Službe državne bezbednosti još 1998, sud je ocenio da on sa platom od 500 maraka nije mogao da zaradi 374.000 maraka, koliko je platio za spornu vilu. U tom delu vile sada se nalazi vrtić za decu sa posebnim potrebama „Dečji klub“.
Drugi deo kuće od 148 kvadrata pripada njegovog supruzi Aleksandri Ivanović, dok u trećoj lameli živi njena tetka sa porodicom. Kako smo pisali, tetka Legijine žene, V. L., kupila je 2004. godine stan u prizemlju kuće istovremeno kada je i Aleksandra sa firmom „Stankom“ sklopila ugovor o kupovini lamele B (srednji deo vile).

Žena Aleksandra sačuvala deo kuće

Aleksandra Ivanović se u junu 2009. iselila iz vile u Filmskom gradu i prešla da živi kod majke u stan u obližnjoj ulici. Ubrzo je promenila lokaciju i preselila se u stan svog očuha, koji se nalazi u blizini centrale MUP-a. Iako je sud tražio da se Legijinoj ženi oduzme kuća zbog sumnje da je kupljena novcem od izvršenja krivičnih dela, Specijalni sud je ovaj zahtev odbacio uz obrazloženje da je dokazala poreklo svoje imovine. Njeni advokati su sudu predali dokumenta da je prodajom kuće koju je nasledila od pokojnog supruga Nebojše Đorđevića Šuce, kao i tri automobila, kupila deo vile, to jest lamelu B.

Poslednji komentari
  • Monika--- Vreme: 03.10.2013 09:26h

    Milioni su mnogi pokrali i nikom ništa. Legija je ovu kuću dobio od preduzeća gde je radio i digao kredit da je otplati, šta je tu sporno. Ovde se sve radi i sudi na rekla kazala. Legija treba da tuži državu u Strazburu i da mu vrate kuću! Taj isti Legija je za Srbiju krvario. A za ono što je uradio je u zatvoru!

  • mrki Vreme: 03.10.2013 09:31h

    niti jesam niti nisam simpatizer doticnog gospodina ulemeka.ali citajuci izmedju redova zapalo mi je za oko sledece.,,sud je zakljucio da on sa platom od 500e nije mogao da kupi kucu,,e sad se postavlja to isto pitanje za sve druge politicare.miskovica itd.

  • ana Vreme: 03.10.2013 16:37h

    Poslanik sa platom od oko 100000 din. može da vozi besna kola i da se oblači u "Boss"-u

  • loscarlos Vreme: 03.10.2013 18:07h

    Da nije ubio demokratiju u srbiji, danas bi lepo uzivao u obilju koju nije na posten nacin zaradio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP