Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DR IVICA ZDRAVKOVIĆ OPTUŽEN JER PRELAZI LINIJE U KARTONU

Lekar na sudu zbog rukopisa

Autor: Radmila Briza | 26.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 26

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prijavila je dr Ivicu Zdravkovića Prekršajnom sudu u Požarevcu jer je, pišući u kartonu pacijenta, prešao linije rubrika!

dr Zdravković

dr Zdravković

Dr Zdravković, doktor Opšte medicine iz Doma zdravlja “Požarevac” koji radi u ogranku u Kostolcu, kaže za “Alo!” da je zdravstvena inspekcija došla u kontrolu 5. februara i zatražili da im se donesu nasumično odabrani kartoni pacijenata.


Ministarstvo: Prijavili smo ga!


U Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja potvrdili su da je njihov inspektor podneo prijavu protiv dr Ivice Zdravkovića zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije, što je prekršaj po Zakonu o pravima pacijenata.
- Inspektori nisu tužili doktora, niti je prijava podneta zbog eventualnih propusta u lečenju pacijenta, već zbog gore navedenog razloga. A da bi bilo jasnije, vođenje medicinske dokumentacije, takođe, spada u deo stručno-medicinskog rada lekara - kazali su oni za “Alo!”.

- Među njima je bio i karton moje pacijentkinje. Otkrili su da sam napisao način davanja leka, njegovu količinu i ostale informacije, u dve, umesto u jednoj rubrici na kartonu, kao i da nisam stavio pečat na to. Uz to, kriv sam što nisam upisao ime pacijenta i broj njegovog kartona! Kada je moja koleginica pokušala da objasni da imamo puno pacijenata i da se to desilo u brzini, inspekcija nije htela da sluša. Pre pet dana dobio sam poziv od sudije za prekršaje da se javim 31. marta na saslušanje povodom te prijave - kaže dr Zdravković.


Prema njegovim rečima, inspekcija je pronašla da je tim postupanjem prekršio Zakon o pravima pacijenata.


- Na sceni je neviđeni mobing u zdravstvu. Uzgred, inspektorka koja je podnela prijavu protiv mene je pravnica i ne zna ništa o medicini. U izveštaju nije navela ceo nalaz i nije se ni za trenutak zapitala da li sam stvarno ugrozio prava pacijenta zato što sam prešao liniju rubrike.
Verovatno ću posle svega toga, zbog stresa, sasvim opravdano morati da idem na bolovanje - priča doktor i dodaje da ovaj dom zdravlja i dalje vodi pacijente na “stari način” - lekari pišu u kartonima i, pritom, rade u vrlo teškim uslovima.

- Već skoro mesec dana nemamo fiziološki rastvor. Imamo samo glukozu. Ukoliko obolelom od dijabetesa zatreba nadoknada tečnosti, ja ne smem da mu dam glukozu - navodi dr Zdravković i dodaje da njegov slučaj nije usamljen.
- Moja koleginica je završila na istom sudu jer je inspekcija ustanovila da joj je rukopis loš i da je precrtala ime jednog leka na kartonu - tvrdi dr Zdravković.

Sud: Pokrenuli smo postupak!


Predsednica Prekršajnog suda u Požarevcu Slavica Petrović potvrdila je za “Alo!” da je Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
- Protiv dr Ivice Zdravkovića pokrenuli smo prekršajni postupak na osnovu tog zahteva - kazala je ona.

Poslednji komentari
  • zolika Vreme: 26.03.2015 07:32h

    pitam zdravstvenu inspekciju da li je ugroženo pravo pacijenta ako lekar opšte prakse ne primi pacijenta na pregled sa svim simptomima gripa i temperaturom od 38 c* najmanje tri dana.i zdrav bi se razboleo!takođe da li su nam ugožena prava ako je npr.u somboru imenovan za direktora doma zdravlja lekar sa najnižim prosekom ocena na studijama.ili u odžacima da imenuju na rukovodeću funkciju lekara koji je studirao deset godina i prosekom ocene šest.A ONI KOJI SU BILI VREDNI I KOJE PACIJENTI CENE SU SKRAJNUTI.U ZDRAVSTVU NIKADA GORE.riba smrdi od glave.

  • zoran Vreme: 26.03.2015 07:35h

    Bitno je ispostovati proceduru, papirologiju i zadovoljiti preglupe birokrate, a uslovi lecenja, briga o pacijentu , uslovi rada lekara i medicinskih sestara ... to izgleda nije bitno.

  • Kolega Vreme: 26.03.2015 07:43h

    Uzas...pa svi to radimo jer umesto 30-35 imamo 65 do 70 pregleda da ljude ne bi vracali i maltretirali....osim pisanja po kartonima tu je i ukucavanje u kompjuter....KOGA I KOME TREBA MI DOKTORI DA PRIJAVIMO I TUZIMO STO NAM NIJE OMOGUCEN NORMALAN RAD SA 30 PACIJENATA NEGO DUPLO VISE PO SMENI ? STA RADI LEKARSKA KOMORA PO OVOM PITANJU ,OSIM STO NAM NAPLACUJE MESECNU CLANARINU? STA RADI MINISTARSTVO /OSIM STO SALJE BAHATE PRAVNIKE U INSPEKCIJU/ NA NORMALIZACIJI RADA U SEKTORU OPSTE MEDICINE ? NEPRAVDA I SRAMOTA..66

  • zolika Vreme: 26.03.2015 07:53h

    pitam tu inspekciju da li su ugrožena prava pacijenata ako se postavi u domu zdravlja odžaci na visoku funkciju osoba koja je deset godina studirala i ima prosek ocena sešt ili u domu zdravlja u somboru imenuju za direktora lekara sa najnižom prosečnom ocenom na studijama,tek nešto iznad sešt dok su oni koji su preko devet i koje pacijenti cene skrajnuti.slično je i u subotici,kuli...da li riba smrdi od glave koje je u bgd

  • mila Vreme: 26.03.2015 08:44h

    Strasno!!! Dokle vise da nepismenjaci i birokratska stoka da gospodari?! Sram vas bilo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP