Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROMENA ZAKONA

Lekari će nas lečiti bez dve godine staža

Autor: Beta | 30.08.2014 - 12:05:00h | Komentara: 1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukidaju dve godine obaveznog staža koji je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika i uvode volonterske specijalizacije.

Lončar je obrazlažući predložene izmene i dopune u Skupštini Srbije rekao da je suština zakona da se zdravstvenim radnicima omogući da na specijalizaciju idu odmah posle položenog državnog ispita.
Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je naveo Lončar, menja se i uslov da zdravstveni radnik mora da bude u stalnom random odnosu da bi dobio specijalizaciju.
"Zbog situacije sa zapošljavanjem i stanja u budžetu, mišljenja smo da moramo da damo volonterske specijalizacije i specijalizacije onima koji su zaposleni na odredjeno vreme. Te specijalizacije bi se odnosile na deficitana zanimanja", precizirao je ministar zdravlja.
On je ukazao na nedovoljan broj lekara specijalista u srpskom zdravstvu kao i to da su oni u starosnoj dobi od oko 50 i više godina.
"U srbiji je prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodredjeno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom i subspecijalizacijom iznosila 48,5 godina, a onih na neodredjeno koji su završili specijalizaciju i subspecijalizaciju 50,4 godine", precizirao je on.
On je kazao da je u pojedinim deficitarnim granama medicine, prosečna starost lekara 47,5 godina, navodeći da je starosna struktura nepovoljna u pedijatriji, anesteziologiji, reanimatologiji, ginekologiji, internoj medicine i radiologiji.
Poslednji komentari
  • Marjan Vreme: 31.08.2014 21:05h

    Mogao bi i zakon da lekari rade ili u drzavnoj ili privatnoj bolnici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP