Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA U NIŠU

Lekari je vratili iz bolnice,
muž je porodio kod kuće!

Autor: B. Janačković | 17.04.2013 - 10:42:00h | Komentara: 8

Nedugo pošto su je posle pregleda na Ginekološko akušerskoj klinici u Nišu vratili kući, Nišlijka Ivana Živković (40) porodila se u svom stanu uz pomoć komšinice i supruga Nenada (41), saznaje „Alo!“!

Trudnica

Ilustracija | Foto: Shutterstock

 

„Doktori su nam rekli da
ništa ne ukazuje da se
porođaj bliži, a tri sata
kasnije Ivana se porodila
u dnevnoj sobi“, priča za
„Alo!“ suprug Nenad Živković

Iako je u jednom trenutku situacija bila dramatična, jer se bebi obmotala pupčana vrpca oko vrata, sve se na kraju završilo srećno i po majku i po novorođenče. Devojčicu je teška 2.759 grama i dugačka 48 centimetara. Nesvakidašnji porođaj desio se 12. aprila oko 13.30 časova u stanu Živkovića u Novoj železničkoj kloloniji, a lekari Hitne pomoći stigli su taman da bi isekli pupčanu vrpcu i da ih prebace u Klinički centar u Nišu.

Nenad kaže da je sa suprugom samo tri časa ranije bio u GAK-u na zakazanom pregledu zbog ulaska u 10 mesec trudnoće gde im je dežurni lekar rekao da još uvek neće biti porođaja i da se vrate kući, zakazavši im kontrolu za sledeći dan.

- Termin za porođaj je bio 11. april, kako je izračunao lekar u Domu zdravlja. Taj dan su nas vratili, pa smo došli u nedelju 12. aprila u GAK. Uradili su snimanje i dežurni lekar je na osnovu nalaza rekao da za sada nema tih učestalih kontrakcija koje ukazuju da se porođaj bliži. Bilo mi je čudno što je dežurni ginekolog nije pregledao. Rekli su nam da se vratimo kući, a tri časa kasnije ona se porodila u dnevnoj sobi. Da je doktor pregledao ginekološki, siguran sam da bi primetio da je porođaj počeo - kaže Nenad za „Alo!“i dodaje da je Ivana imala manje bolove još tog jutra i da su se oni intenzivirali po povratku kući, a situacija je kulminirala oko 13 časova.

- Trogodišnju ćerkicu sam odveo u komšiluk, a jedna komšinica, koja nije medicinski radnik došla je da nam pomogne. Doneli smo peškire, telefonirao sam neprekidno Hitnoj pomoći kada je počeo porođaj koji je srećom trajao pet minuta. Pojavila se detetova glavica, komšinica je prihvatila, a ja sam bio na vezi sa lekarima Hitne pomoći, koji su nas savetovali. U jednom trenutku se pupčana vrpca obmotala oko glave, ali je komšinica to uspešno sredila, iako nije zdravstveni radnik - priča Nenad. On kaže da je razgovarao sa nadležnima u GAK-u i da će tražiti da se ispita slučaj, jer smatra da je situaciji doprineo i ljudski faktor.

GAK: Nismo krivi
Na GAK pak kažu da nema propusta lekara u celom slučaju i da je porodilja trebalo da se vrati na kliniku čim je osetila bolove.

Bojan Lukić

Dr Bojan Lukić | Foto: Konstantin Kamenov

- Žena je primljena 12. aprila, na dan porođaja, a na taj dan se porodi samo pet odsto porodilja. Ona u trenutku pregleda nije bila u statusu porođaja, što je potvrđeno i akušerskim pregledom i CTG monitoringom. Naložena je dalja kontrola kroz dnevnu bolnicu i svakodnevna kontrola na klinici, a trudnici je savetovano da se odmah javi ako počnu porođajni bolovi. Ona je osetila porođajne bolove odmah po povratku kući, ali nije našla za shodno da se vrati na kliniku - kaže direktor GAK Bojan Lukić i dodaje da dežurni lekar nije pregledao porodilju ginekološki jer nije imala kontrakcije i bolove, te da svaki nepotreban pregled nosi rizik od infekcije.
Poslednji komentari
  • nela rajkovic Vreme: 17.04.2013 11:07h

    PRE NEGO PODJETE U KBC NIS PONESITE DOSTA PARA ,NE PITAJTE NISTA DAJTE, DALI CETE ZAVRSITI POSAO I TO SE NEZNA,ALI PARE OBAVEZNO. DIREKTOR I NJEGOVI NACELNICU MORAJU DA VRATE DOBRO ULOZENE PARE U SVOJA POSTAVLJENJA,A PACIJENTI PORADJAJTE SE I LECITE SE KUCI. TAKO SU RADILE NJIHOVE BABE PO SELIMA PA MORAMO I MI NJIHOVI PACIJENTI.BRUKA DO BRUKE U NISU.GDE JE TU MINISTARKA, ZNA LI ONA ZA ODGOVORNOST SVOJU I ONIH KOJE JE POSTAVILA.HVALA

  • Maja Vreme: 17.04.2013 12:57h

    Kakvi su uslovi na klinici i bolje je da se zene poradjaju kuci

  • nishlija Vreme: 17.04.2013 13:44h

    pa nisu hteli da plate reket u porodilistu ( 100 evra) , ako dodjete praznih ruku niko vas negleda, zato je i vracena, to ceo Nis zna, najkorumpiranije odeljenje u bolnici je porodiliste !!! vratili porodilju u 10. mesecu trudnoce koja mislim da ima 40 godina !!! eto posla,za novog nacelnika u Nisu...

  • lela Vreme: 17.04.2013 13:44h

    Da tebi doktore daju otkaz da vidis kako bi se ostali trudili oko pacijentkinja.Ja ne znam ni za jednan slučaj koji je izašao samo u novinama,a da ne pričam o ne objavljenim situacijama,da je doktor proglasen kriv,da je kaznjen,da mu je oduzeta dozvola za rad........dokazano je da su doktori neuništivi i nedodirljivi!!!

  • Borko Vreme: 17.04.2013 14:29h

    Kada se covek krene u Nisku bolnicu odmaj spremaj pare unapred inace nista neces da uradis!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP