Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLICIJA ZAVRŠILA ISTRAGU O ZDRAVSTVENOM SKANDALU VEKA, TUŽILAŠTVO NA POTEZU

Lekari muljatori ojadili državu za dva miliona €!

Autor: Ružica Kantar | 12.09.2014 - 15:00:00h | Komentara: 1

MUP Srbije je završio pretkrivičnu istragu u vezi sa aferom oko dopunskog rada lekara u Kliničkom centru Srbije (KCS), saznaje „Alo!“. Sada je na potezu tužilaštvo, koje bi u narednom periodu trebalo da proceni da li ima elemenata za podizanje krivične prijave protiv odgovornih lica i lekara koji su, kako se sumnja, kardiološke i kardiohirurške intervencije, obavljane tokom radnog vremena, beležili kao dopunski rad, zbog čega je Republički fond za zdrastveno osiguranje (RFZO) oštećen za oko 217,4 miliona dinara!

Klinički centar Srbije

Klinički centar Srbije

 

Na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju redovne intervencije beležene kao dopunski rad, čime je oštećen RFZO za 217,4 miliona dinara

Kako „Alo!“ saznaje, policija se prilikom istrage oslanjala na nalaze komisije RFZO, koji je u maju i junu 2012. godine, za internu upotrebu, izvršila kontrolu u KCS-u. Predmet kontrole bio je dopunski rad lekara na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju, organizovanog u periodu od 1. januara 2010. godine do 5. novembra 2012. godine, a rezultati te istrage pokazali su frapantne zloupotrebe dopunskog rada, koji je paradoksalno uveden kako bi se smanjile liste čekanja. Naime, uvidom u dokumentaciju je utvrđeno da je KCS kardiološke i kardiohirurške usluge pružene radnim danima, u redovno radno vreme, fakturisao na teret RFZO kao usluge koje se obezbeđuju organizovanjem dopunskog rada u ukupnom iznosu od 217.402.000 dinara ili nešto više od dva miliona evra po kursu koji je važio u to vreme (2010. i 2011. godine).

Primera radi, utvrđeno je da je 2010. godine, od 177 operacija i intervencija izvršenih na Klinici za kardiohirurgiju, koje se vode kao urađene tokom dopunskog rada, čak 176 obavljeno u toku redovnog radnog vremena, za šta je na račun KCS-a uplaćeno oko 73,9 miliona dinara, dok je na Klinici za kardiologiju od 2.042 intervencije čak 694 lažno fakturisano, što je RFZO koštalo oko 65 miliona dinara!

Godine 2011. Klinika za kardiologiju je usluge dopunskog rada pružala do juna, a Klinika za kardiohirurgiju do jula. Za tih šest meseci, Klinika za kardiologiju je fakturisala ukupno 1.020 operacija, od čega je za čak 358 utvrđeno da su obavljene tokom radnog vremena, što je bio bespotrebni trošak za RFZO u iznosu od 36.961.410 dinara, a Klinika za kardiohirurgiju je pak, u tom periodu, obavila 83 operacije, koje su koštale 41.450.000 dinara, pri čemu su apsolutno sve urađene u redovno radno vreme! Prema gruboj računici, lekari su na ime ovakvog rada mesečno zarađivali između pet i šest hiljada evra. Ta prevara, obavljana je i tako što su one usluge koje su premašivale planirani obim usluga, fakturisane kao izvršene u toku dopunskog rada. Pored toga, utvrđeno je da veliki broj pacijenata uopšte nije bio na listi čekanja, što je bio jedan od uslova lečenja tokom dopunskog rada, ali i da je sedam lekara, zaposlenih u Klinici za kardiohirurgiju, tokom 2011.
dopunski rad navodno obavljalo i u matičnoj ustanovi i u KC Niš, pri čemu su, pored redovne plate, dobijali nadoknade i u ovim ustanovama. Od 1,1 milijarde dinara, ukupno raspoloživih sredstava za kardiologiju i kardiohirurgiju, za kontrolisani period, KCS je za isplatu lekara i njihovih timova utrošio ukupno 142.536.112 dinara!

Od nadležnih u Kliničkom centru Srbije juče nismo mogli da dobijemo komentar, jer se nisu javljali na nama poznate brojeve telefona.

Klinički centar Srbije

Lekari su mesečno na ime lažnog dopunskog rada uzimali i po 6.000 evra

KCS nije ni imao ugovor sa RFZO!

Istragom je, kako saznajemo, utvrđena i neverovatna stvar, da KCS i RFZO uopšte nisu imali potpisan ugovor o pružanju i finansiranju kardioloških usluga pruženih organizovanjem dopunskog rada za 2010. i 2011. godinu, što znači da KCS uopšte nije mogao da fakturiše predmetne usluge, kao ni da vrši isplatu naknade zaposlenima iz sredstava RFZO. Naime, kako saznajemo, RFZO je 10. septembra 2010. dostavio KCS-u predlog ugovora, ali ga je ta zdrastvena ustanova vratila na dopunu, radi preciziranja cene. Uprkos tome, RFZO je KCS-u fakturisao usluge sve do marta 2011. Nakon toga isplate su zaustavljene, iako je KCS nastavio da pruža i fakturiše usluge. Ugovor je potpisan tek 28. februara 2012. godine.

Poslednji komentari
  • 021 Vreme: 12.09.2014 17:47h

    Užas i katastrofa od strane lekara i naše inteligencije,dakle stručnjaci za lopovluk i marifetluke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP