Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUČNJACI IZ KRAGUJEVCA OTKRILI ŠOKANTAN PODATAK

Lekari: Testovi na hlamidiju u Srbiji daju lažne rezultate!

Autor: B. Nenković | 08.01.2013 - 23:53:00h | Komentara: 4

Tim medicinskih stručnjaka iz Kragujevca zaključio je na osnovu istraživanja, koje je prvi put obavljeno u Srbiji, da standardna metoda otkrivanja hlamidije, kao jednog od glavnih uzročnika ženskog steriliteta, u velikom procentu daje lažne rezultate.

Ozbiljna sumnja u tačnost metode kojom su godinama  testirane žene u Srbiji: Dr Predrag Sazdanović

Ozbiljna sumnja u tačnost metode kojom su godinama testirane žene u Srbiji: Dr Predrag Sazdanović | Foto: Biljana Nenković

Prema rečima prof. dr Predraga Sazdanovića, od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju Ministarstva zdravlja zatraženo je da se u našim zdravstvenim ustanovama ova polna bolest testira na uzorku krvi, a ne brisom sa grlića materice, čime bi pacijenti i doktori uštedeli vreme u lečenju steriliteta, a država novac.

Parovima u Srbiji treba mnogo vremena da shvate da imaju problem sa sterilitetom

Parovima u Srbiji treba mnogo vremena da shvate da imaju problem sa sterilitetom


Krivac za sterilitet


Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest jer se često dešava da simptomi izostanu iako je ona jedan od najvećih uzročnika zapaljenskih procesa u maloj karlici. Krivac je za zapušenost jajovoda i učestale spontane pobačaje. U ukupnom ženskom sterilitetu ova dva faktora učestvuju sa 40 odsto.
- Parovima u Srbiji treba mnogo vremena da shvate da imaju problem sa sterilitetom. Prvo se tu ponekad izgubi dragoceno vreme. A onda se sa lažnim rezultatima ulazi u proceduru u kojoj, po pravilu, osim vremena, treba dosta snage i nerava - dodaje dr Sazdanović.

- Testirali smo 120 pacijentkinja koje imaju problema sa neplodnošću. Prisutnost hlamidije u brisu sa grlića materice je bila od osam do 10 odsto. Kada smo ponovili testiranje imunološkom metodom iz seruma krvi došli smo do podatka da je hlamidije bilo u čak 36 odsto slučajeva ili četiri puta više - kaže za “Alo!” dr Sazdanović, ginekolog akušer Kliničkog centra u Kragujevcu.

Ovim rezultatima istraživanja naučnog tima u kojem su bili i stručnjaci Instituta za javno zdravlje sa dr Dejanom Baskićem na čelu stavili su pod „ozbiljnu sumnju tačnost metode koja je decenijama standardna u Srbiji“.


Lekari ukazuju da u Srbiji ima oko 200.000 osoba koje su kandidati za vantelesnu oplodnju ili neki drugi vid lečenja steriliteta i da parovi ovako gube dragoceno vreme u lečenju steriliteta ili već postojeću trudnoću dovode u rizik.

- Kod svake druge pacijentkinje koja je imala spontani pobačaj nađena je hlamidija u serumu, ali ne i u brisu sa grlića materice. Tražimo od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju da izmeni proceduru. U lečenju steriliteta od prve posete lekaru do inseminacije prođe od tri do šest meseci. S lažnim rezultatima se jednostavno luta i radi se u visokom procentu uzaludan posao. Ova metoda već je standardna u visokospecijalizovanim ustanovama za lečenje neplodnosti u Mariboru, Kopenhagenu i Briselu - ukazuje dr Sazdanović.
Poslednji komentari
  • boris Vreme: 09.01.2013 08:06h

    Pa meni je pre 15-ak godina dijagnostikovana hlamidija, a potom smo se devojka i jalecili bezusoesno navodno. Posle raskida smo zasnovali svoje porodice i sasvim uspesno oboje zasnovali porodice. Cela ta trauma oko hlamidije je trajala godinama dok nismo odustali i prepustili se sudbini. Na kraju se ipak ispostavilo da su rezultati bili lazni. Jer da je tako kao sto se pise o hlamidiji, posle toliko godina njenog uticaja, ne bih mogao ni da zacnem dete a ne da mi se rodi dvoje!!!!

  • marko Vreme: 09.01.2013 09:45h

    Borise a DNK tj da nije komsijino test? :)

  • xxx Vreme: 09.01.2013 10:03h

    Šta ti čoveče napriča?!

  • Ivan Vreme: 09.01.2013 14:14h

    Tacno je da je dif metoda nepouzdana I daje lazno pozitivne rezultate. Bolje platite malo vise I uradite genetski test pcr. Dosta ima priv klinika koje muljaju sa klamidijom, dif metodu rade, lece I truju antibioticima ljude a da nisu uopste bolesni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP