Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AKO OVO NIJE BEZOBRAZLUK, ŠTA JE ONDA?!

Lekari uzimaju procente od farmaceuta?

Autor: Blic | 21.02.2015 - 21:16:00h | Komentara: 14

Kada je učenik I. H. s temperaturom od 39 stepeni zatražio pomoć u Domu zdravlja, dobio je reklamni flajer.

Reklamni flajer sa pečatom doktora | Foto: Blic

Reklamni flajer sa pečatom doktora | Foto: Blic

Prepisujući mu homeopatski proizvod, doktorka Mirjana Bratić je stavila svoj pečat i poslala ga da u apoteci kupi "influcid".
I. H. je s veoma visokom temperaturom po podne otišao u Dom zdravlja "Zmaj Ognjena Vuka" na pregled. Kaže da mu je dr Bratić ovlaš poslušala pluća, a zatim rekla da je u pitanju grip.
- Rekla mi je da ostanem kod kuće par dana, a zatim je sa stola uzela neki papir, udarila pečat i rekla da to kupim u apoteci - priča I. H.
Po izlasku iz Doma zdravlja, video je da nije dobio nikakav recept za lek, već reklamni flajer za "influcid". U pitanju je, kako se navodi na ambalaži, homeoptaski proizvod sačinjen od "šest dokazano delotvornih pojedinačnih pripravaka prikladnih za lečenje bolesti nalik gripu, popraćenih groznicom te za podršku u lečenju gripa".
Prema zvaničnom sajtu, u pitanju je proizvod nemačke kuće DHU, koji se zasad, osim u Srbiji, prodaje još u Litvaniji, Bugarskoj, Rusiji i Ukrajini. U Novom Sadu košta 500 dinara.

Čekaonica u Dom zdravlja Zmaj Ognjena Vuka | Foto: Blic

Čekaonica u Dom zdravlja "Zmaj Ognjena Vuka" | Foto: Blic

Dečakov otac kaže da nije mogao da poveruje kada je video šta je dobio od doktora.
- Smatram da je bezobrazluk da lekar na svoju ruku, i to još detetu, uvaljuje alternativne proizvode. Mogao sam ga tako poslati i kod travara - ogorčeno kaže otac I. H.
Izvor "Blica" iz Doma zdravlja objasnio nam je da na ovaj način lekari sebi obezbeđuju procenat od prodaje leka.
On još tvrdi da lekari na ovaj način posluju i s privatnim labaratorijama, kojima šalju pacijente.
U Lekarskoj komori Srbije kažu da ne postoji objašnjenje za ovakav potez dr Bratić.
- Pečat se stavlja isključivo ispod zvaničnog documenta. Ne vidim nijedan logičan razlog zbog čega bi se stavljao faksimil na reklamni materijal - kaže dr Dragan Delić, predsednik Lekarske komore Srbije.
Određen broj homeopatskih lekova, među kojima je i "influcid", registrovan je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Međutim, lekari ne smeju da se bave marketingom istih.
Doktorka Bratić nije mogla da daje izjave za medije dok zvanično ne da izjavu upravi Doma zdravlja povodom ovog slučaja.
Poslednji komentari
  • Gordana Vreme: 21.02.2015 21:24h

    Dermatolog vam nikada neće dati lek na recept tj koji je na pozitivnoj listi već samo ovakve papire od kojih dobijaju procenat. A zašto faksimil lekara pa da po prodaji istog se znalo koliko ih je poturio pacijentima i tako uzeo procenat

  • sneska Vreme: 22.02.2015 00:06h

    Nista novo.. normalno da je udarila pecat da bi dobila procenat.. isto vam je i sa apotekama!Kad kazete sta vam je farmaceut vam da uvek neku zamenu,jer od te zamene ima procenat +bonus+poklon,kasnije te poklone moze i da prodaje!

  • Majka NS Vreme: 22.02.2015 00:15h

    Moja cerka ide u taj isti dom zdravlja. Ovakvih flajera sam dobila gomilu do sada

  • gagz Vreme: 22.02.2015 08:28h

    Moje dete se izlecilo zahvaljujuci homeopatskom leku od artritisa a bilo je u akutnoj fazi.Novak se leci homeopatijom problem je sto su nasi ljudi nauceni da cim odu kod dr dobiju antibiotik. Treba da budete srecni sto ste naisli na dr ne daje antibiotike za viruse. Obrazujte se pre nego sto nekog napadate ucinila vam je uslugu mada biste vi sigurno bili srecniji da vam je dala panklav koji je jako los lek a nasi dr ga daju svima.

  • Veterinar Vreme: 22.02.2015 09:59h

    A sad proverite kako izgleda registrcija tog famoznog homeopatskog leka na agenciji za lekove..Nema pretkliničkog ispitivanja, farmakodinamika - nije primenljivi i sl.. Baš me zanima kako je utvrđeno da taj "lek" deluje. Verovatno na "majke mi, moj komšija se izlečio". Nisam nikakav portivnik homeopatije i alternative ali nedostaje konvencionalnih potvrda da neke od tih stvari funkcionišu. Suština je to da je registrovano kao lek a niko u toj "agenciji "ne može da kaže da to stvarno radi i na koji farmakološki način - ali su ga uredno registrovali obmanjujući pacijente da je to potvrđeno. Ako je to normalno, onda smo svi ludi..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP