Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUĆ!

Leteći tanjir NASA pao u okean (VIDEO)

Autor: M. S. P. | 09.06.2015 - 11:09:00h | Komentara: 0

Testiranje letećeg tanjira Američke svemirske agencije (NASA) ponovo je zakazalo! Nova tehnologija koji bi eventualno trebalo da bude iskorištena za put astronauta na Mars završila je u okeanu.

NASA Leteći tanjir Profimedia

Leteći tanjir NASA | Profimedia

Kako javljaju svetksi mediji, svemirska letelica koja ima oblik letećeg tanjira pala je u okean jer joj je zakazao padobran koji služi za usporavanje pada kroz atmosferu pri supersoničnim brzinama. Test je obavljen na havajskom ostrvu Kauai.

Kako je objašnjeno, prilikom ulaska u atmosferu padobran se samo delimično otvorio, zbog čega je leteći tanjir pao u Tihi okean. Inženjeri su izjavili da će biti potrebno još dosta rada ne bi li se pojačala snaga padobrana i time obezbedilo usporavanje letećeg tanjira.

Leteći tanjir pokreću raketni motori, ali je lansiran pomoću balona, koji ga je podigao na visinu od skoro 40 kilometara. Tada su aktivirani motori na čvrsto gorivo, koji su letelecu odneli do 60 kilometara visine. Letelica je odatle krenula ka Zamlji i dostigla brzinu od tri Maha, a nakon aktiviranja motora za usporavanje usporila je na 2,4 Maha. Tada je aktiviran padobran koji je iskočio, ali se nije razvio po planu.

I prilikom prvog testiranja, prošle godine, zakazao je padobran.

Postojeće rakete omogućavaju da se u svemir ponese svega jedna tona tereta, a ovaj leteći tanjir trebao bi da ponese dva do tri puta veće terete, što je neophodno radi budućeg putovanja ljudske posade na Mars.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP