Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKAZALO ISTRAŽIVANJE

LGBT zajednica podeljena oko Parade ponosa

Autor: Tanjug | 20.12.2014 - 20:04:00h | Komentara: 0

Među pripadnicima LGBT populacije ne postoji saglasnost o potrebi održavanja Parade ponosa i njenog žnačaja za ostvarivanje i unapređivanje prava tih osoba, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za kvir studije.


LGBT zastava

LGBT zastava | Foto: FoNet / EPA

Rezultati istraživanja "LGBT populacija i Parada ponosa" pokazali su da 29 odsto pripadnika podržava njeno održavanje, 38 odsto njih načelno podržava paradu, ali ne u obliku kakva je danas, sedam odsto je neopredeljeno, a 26 odsto njih je protiv održavanja te manifestacije.
Članica istraživačkog tima Marijana Stojičić navela je da pripadnici LGBT populacije koji su aktivniji u civilnom sektoru žive u većim gradovima i imaju otvoreniji odnos sa članovima porodice češće i podržavaju Paradu ponosa.
"Oni, uglavnom, najcešće odgovaraju da se na taj način povećava vidljivost LGBT populacije i da je to način da se ostvare prava tih osoba", rekla je ona u Kulturnom centru Rex.
Stojičić je dodala da oni koji se protive održavanju te parade strahuju za svoju bezbednost i smatraju da se na taj način povećava netrpeljivost prema LGBT osobama.
"Strah od nasilja obeležava egzistenciju LGBT populacije u Srbiji", ocenila je Stojičić.
Prema njenim rečima, 77 odsto pripadnika LGBT populacije navodi da je jedan od primarnih ciljeva LGBT organizacija zaštita tih osoba od nasilja, a 65 odsto njih smatra da je najvažnije izboriti se za socijalna i ekonomska prava te populacije i zaštititi ih na radnom mestu.
Stojičić je podvukla da je najveći broj pripadnika LGBT populacije označio državu kao glavnog krivca za prethodna neodržavanja Parade ponosa, a manji broj njih smatra odgovornim organizatore te parade i LGBT organizacije.
Istraživanje, koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija, sprovedeno je u periodu od januara do aprila 2014. godine preko upitnika i fokus grupa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP