Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODRŠKA

Licemerno je kritikovati Beograd zbog Rusije

Autor: fonet.rs | 27.08.2014 - 11:16:00h | Komentara: 0

Arogantno je očekivati od Srbije da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, izjavio je za Dojče Vele poslanik nemačkih socijaldemokrata Ditmar Nitan, koji je ocenio da premijer Srbije Aleksandar Vučić ima bonus u Berlinu zbog pitanja Kosova.

Ditmar Nitan

Ditmar Nitan | Foto: Wikipedia

On je, govoreći o mogućim prognozama za ulazak Srbije u Evropsku uniju, rekao da će biti potrebno najmanje pet godina dok Srbija ne uradi sve što treba.

"Mislim da bi to bio povoljan vremenski okvir", naglasio je on.

Upitan da li, kao kandidat za EU, srpska vlada sme da na rečima podržava integritet Ukrajine, ali ne želi da uvodi sankcije Rusiji, Nitan je odgovorio da sme.

Srbija još nije članica EU, a znate da i u okviru Unije postoji širok spektar država. Neke su već sada za oštrije sankcije, a neke su tek u poslednjem trenutku ubeđene da treba odrediti ovakve sankcije, rekao je Nitan.

Stoga se, dodao je on, prihvataju i istorijski posebni odnosi Srbije i Rusije, posebno jer su veoma jasne izjave premijera Vučića o integritetu Ukrajine. Lično, nemam ništaž protiv trenutne pozicije Srbije, naprotiv – razumem je,
istakao je Nitan.

On je istakao i da bi odbio kada bi neko predložio "da se Srbiji zbog manjka poslušnosti postavljaju balvani na evropski put".

To bi bila arogantna politika prema nezavisnoj državi poput Srbije. Naprotiv, možda je upravo dobro što Srbija ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Moglo bi da se razmišlja i iz suprotne perspektive: gde Srbija može da pomogne da se otvore kanali komunikacije između EU i Rusije, rekao je Nitan.

Prema njegovoj oceni, poseban odnos Beograda i Moskve može da bude i evropska prednost.

Naravno, sasvim bi druga stvar bila da Srbija ne priznaje integritet Ukrajine ili da smatra aneksiju Krima divnom. Tada bi bilo restrikcija. Zato ne bi sada pred Srbiju
trebalo postavljati zahteve koji i pojedinim članicama EU teško padaju, dodao je on.

Podsećajući da su Vučić i njegova partija pre osvajanja apsolutne većine smatrani nacionalistima, Nitan je rekao da je postojala zabrinutost da bi nastankom nove koalicije i odlaskom Demokratske stranke sa vlasti moglo da dođe do nazadovanja u odnosu sa Kosovom.

"Sada moramo priznati da je Vučić deo konstruktivnih snaga. Moguće da zbog toga ima bonus, ali to je bonus koji uvek iznova mora da se potvrđuje. Taj bonus ne sme da se vezuje samo za odnose sa Kosovom nego i za slobodu štampe,
medijsku politiku, nezavisnost pravosuđa i tako dalje", naglasio je on.

Dakle, bio sam pozitivno iznenađen Vučićem, verujem mu da bira konstruktivni put i tu ima moju podršku – iako kao socijaldemokrata imam drugačija politička ubeđenja, rekao je Nitan.

Kada pristupni pregovori dođu skoro do kraja, od Srbije će se tražiti skok: ko god za pet ili šest godina bude vladao u Beogradu biće stavljen pred neminovnost da je članstvo u EU moguće samo uz priznavanje Kosova, ukazao je Nitan i dodao: "Videćemo kako će to priznanje izgledati".

To, prema njegovim rečima, nije antisrpski niti ima posebne veze sa Srbijom – jednostavno, u Uniji ne sme da bude novog Kipra.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP