Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBILI SMO OTVARANJE PREGOVORA U JANUARU

Lideri EU usvojili odluku o Srbiji!

Autor: RTS | 20.12.2013 - 11:30:00h | Komentara: 2

Evropski lideri na samitu u Briselu potvrdili odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom u januaru.


Ministri Eu

U Briselu je jutros nastavljen samit Evropske unije na kome se očekuje formalna odluka da Srbija 21. januara počne pregovore o pridruživanju sa EU.
"Zadovoljni smo što Srbija napreduje u evropskim integracijama", rekla je novinarima jutros predsednica vlade Slovenije Alenka Bratušak i dodala da se nada da će ceo region ubrzati tempo približavanja Briselu.
Juče su svoju podršku Srbiji izrazili češki premijer Jirži Rusnok, predsednik Slovačke Robert Fico i predsednik vlade Hrvatske Zoran Milanović.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je sinoć na marginama samita maloj grupi novinara prenela zadovoljstvo tokom procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se pod njenim patronatom odvija već skoro tri godine.
"Ovaj proces je važan za ceo region", rekla je Eštonova, koja je istakla da su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači tokom više od 200 sati i 20 rundi dijaloga postavili temelje za bezbednu budućnost Zapadnog Balkana.
Eštonova je takođe naglasila da tokom dijaloga Beograda i Prištine, EU ni u jednom trenutku nije nametala rešenja, niti je pomenuto pitanje priznanja nezavisnosti Kosova.
Očekuje se da će šefovi država i vlada zemalja članica EU na kraju današnjeg zasedanja, na kome će se uglavnom baviti političkom krizom u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, potvrditi 21. januar kao dan održavanja prve međuvladine konferencije Srbija-EU.
Poslednji komentari
  • Simeon NS Vreme: 20.12.2013 19:05h

    Tri sedmice naizgled ništa ne menja, a ustvari bitno je .Kada se bude gledalo na početku,u sredini i na kraju pregovora ,finale, finiš i fotofiniš pregovora, određivanje vremena kada će biti potpisan ugovor, određivanje vremena za ratifikovanje ugovora u 28 ili 29 zemalja (zašto Crna Gora ne bi pre Srbije u EU), kontat će se počelo je 2014. pa da vidimo kolko to već traje. Sve je to račun bez krčmara. Sigurno da će se desiti da pojedinačno neka zemlja ili grupa zemalja uzme sebi za pravo praviti manji ili veći time-out (predah) od proširenja.

  • Simonida Vreme: 20.12.2013 19:06h

    Dačić nam pre neki dan priča bajku kako ćemo da preteknemo Slovačku u vremenu potrebnom za okončanje pregovora, a zaboravlja il se pravi Toša da kada je Slovačka pregovarala bilo je 13 zemalja manje, a svaka učestvuje oko svakog poglavlja, od Hrvatskih pregovora uvedena je puno komplikova-nija procedura naspram onih koje su bile pre toga, svako poglavlje se na kraju kada je sve dogovore-no samo privremeno zatvara i u svakom trenutku može biti otvoreno, znači ništa nije gotovo dok sve nije gotovo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP