Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOVO APELUJE

Linta: Bahato ponašanje u hrvatskim konzulatima!

Autor: tanjug.rs | 23.08.2014 - 15:25:00h | Komentara: 0

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ponovio je danas da se službenici u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici ponašaju bahato i nezakonito prema prognanim Srbima koji žele da zadrže i hrvatska i srpska dokumenta.

Potreban je stalni dijalog sa Hrvatskom: Miodrag Linta

 Miodrag Linta | Foto: Beta



Linta je Tanjugu rekao da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo te optužbe, koje je on u pismu hrvatskoj ministarki Vesni Pusić izneo, i pozvao ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića na "javni dijalog" pred kamerama kako bi se "utvrdilo ko govori istinu u vezi sa važnim problemom sa kojim se suočavaju prognani Srbi".


"U prethodnih godinu dana razgovarao sam sa preko 1.000 prognanih Srba koji su potvrdili da se hrvatski službenici ponašaju bahato i vrše pritisak na njih da ponište hrvatske lične karte ako poseduju srpske, što je suprotno zakonu", rekao je Linta.


On je objasnio da hrvatski Zakon o prebivalištu predviđa da svi hrvatski državljani koji imaju hrvatske lične karte, a žive u inostranstvu, imaju pravo da ih zadrže, odnosno da prijave takozvani privremeni odlazak iz Hrvatske, i pored srpske imaju i hrvatsku ličnu kartu.


Linta je odbacio i navode Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske da se konzulatima u Beogradu i Subotici prijavljuje daleko manji broj stranaka od 30.000, koliko on navodi u pismu.


On navodi da je samo krajem prošle godine konzulat u Beogradu dnevno primao više od 200 stranaka, da se veliki broj prognanih Srba nije prijavio u konzulat jer im nije bilo omogućeno da prijave privremeni odlazak, nego samo da poništavaju hrvatske lične karte, kao i da su velikom broju građana poništavane lične karte, mimo njihove volje.


"U svom odgovoru Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske navelo je činjenice o broju stranaka samo za 2013. godinu, a nisu uzeli u obzir stranke koje su se prijavile u ovoj godini", rekao je Linta.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP