Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLAO ŠULCU OTVORENO PISMO

Linta: Evropski parlament da donese rezoluciju o osudi "Oluje"

Autor: Srna | 23.07.2015 - 10:42:00h | Komentara: 0

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da podrži inicijativu ovog udruženja da Evropski parlament donese rezoluciju o hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", kojom bi osudio taj ratni zločin i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj.

Pisao  hrvatskom  premijeru:  Miodrag  Linta

Miodrag Linta pisao Martinu Šulcu | Foto: Nenad Đorđević

Linta je u otvorenom pismu Šulcu istakao da tom rezolucijom treba da budu osuđena i sva kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, a Hrvatska pozvana da procesuira sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Tekstom rezolucije Hrvatska bi bila pozvana da prestane da obeležava 5. avgust kao državni praznik, da obezbedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživelima, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, kao i da ubrza pronalaženje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava u saradnji sa Srbijom.
Hrvatska bi bila pozvana da izradi obrazovni program iz kojih će buduće generacije izvlačiti pouke u vezi sa ratnim zločinima, etničkim čišćenjem i zločinima protiv čovečnosti iz prošlosti, kako bi se sprečilo njihovo eventualno ponavljanje.
Rezolucijom Hrvatska treba da bude pozvana da prognanim licima vrati njihova oduzeta imovinska, stečena i sva druga oteta prava ili ako to nije moguće da izvrši pravičnu novčanu nadoknadu.
- Duboko verujemo da delite naše mišljenje da bi usvajanje Rezolucije o `Oluji` predstavljalo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda, istakao je Linta u pismu Šulcu.
Navodeći da je Hrvatska jedina država EU u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji, Linta podseća da su tokom i posle akcije "Oluja", hrvatske oružane snage su ubile više od 2.000 Srba, od kojih su 1.200 civili, i proterale više od 220.000 Srba, što predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.
- Još oko 900 stradalih Srba se vode kao nestala lica. U akciji `Maestral`, koja je bila produžetak `Oluje` hrvatske oružane snage su zajedno sa snagama `Armije BiH` ubile 655 i proterale oko 125.000 Srba iz zapadnokrajiških opština koje se nalaze u Federaciji BiH, napomenuo je Linta.
On je ukazao Šulcu na to da Hrvatska snosi glavnu odgovornost za počinjena genocidna dela - ubistva i progone, jer nije preduzela konkretne mere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila, niti je poštovala ljudska prava svih pojedinaca na svom području u skladu sa međunarodnim pravom.
- Zbog toga je pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman bio opravdano osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima, ocenjuje Linta i podsjeća da je i bivši haški tužilac Karla del Ponte izjavila da je podizanje optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva protiv Tuđmana sprečila smrt.
Linta navodi da je Međunarodni suda pravde svojom presudom o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije utvrdio da je Hrvatska izvršila masovna ubistva i etničko čišćenje srpskog stanovništva, te ističe da Hrvatska nije preduzela ništa da procesuira naredbodavce i izvršioce masovnih ubistava srpskih civila i zarobljenika u "Oluji".
- Želimo da verujemo da delite naše iskreno opredeljenje da krivično gonjenje svih lica odgovornih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem jeste jedno od glavnih preduslova za pomirenje srpskog i hrvatskog naroda i uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti Srbije i Hrvatske, ističe Linta u pismu Šulcu.
On kaže da, nažalost, u prethodnom periodu u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine, odnosno, daleko stroži za Srbe, a blaži za Hrvate, te navodi zaključak hrvatskog Helsinškog odbora da u toj državi nema političke volje za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP