Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA KOALICIJE UDRUŽENJA IZBEGLICA:

Linta: Nema političke volje u Hrvatskoj da se procesuiraju zločini!

Autor: Tanjug | 05.01.2015 - 18:00:00h | Komentara: 0

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je danas da u Hrvatskoj skoro dve decenije od završetka rata ne postoji politička volja da se procesuiraju počinioci ratnih zločina nad Srbima i ocenio licemernom izjavu pomoćnika hrvatskog ministra pravde Ivana Crnčeca da Srbija nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe.

Pisao  hrvatskom  premijeru:  Miodrag  Linta

Miodrag Linta | Foto: Nenad Đorđević

"Situacija upravo obrnuta, jer je Hrvatska kao član Evropske unije tobože ispunila evropske standarde u suđenjima za ratne zločine. Niz činjenica pokazuje da u Hrvatskoj skoro dve decenije od završetka rata ne postoji politička volja da se procesuiraju počinioci ratnih zločina nad Srbima. Tokom 2013. i 2014. godine nije pokrenuta nijedna istraga niti je optužen neki pripadnik hrvatske vojske ili policije za krivičnio delo ratnog zločina", rekao je Linta u saopštenju.


Naprotiv, kako dodaje, sudovi su većinu slučajeva ratnih zločina počinjenih od strane hrvatskih jedinica, a koji su pokrenuti za vreme pristupnih pregovora, zaključili oslobadjajućom presudom.

"U pravosnažno završenim predmetima, kao što su Sisak i Prukljan kod Skradina, tužilaštvo se potrudilo da optužnicom bude obuhvaćeno što manje lica i da se broj osudjenih svede na minimum. Obećanja predsednika Josipovića i premijera Milanovića da će Hrvatska sama procesuirati ratne zločine bez obzira na etničku pripadnost počinioca i žrtve, posle oslobadjajuće haške presude generalima Gotovini i Markaču novembra 2012. godine, ostala su mrtvo slovo na papiru", kazao je Linta.

Linta je podsetio odgovorne u Hrvatskoj i hrvatsku javnost na neke poznate, a neprocesuirane ili nekažnjene, zločine poput ubistava srpskih civila za vreme i posle operacije "Oluja" u selima Golubić, Gošić, Varivode i Mokro polje na kninskom području, u selu Kijani kod Gračaca, u selu Komić na koreničkom području, nekoliko napada na izbegličku kolonu na putu Glina - Dvor i masovnog ubistva više od 500 srpskih izbeglica kod zaseoka Janusi, u blizini Donjeg Žirovca.

Apelovao je na Evropsku uniju i medjunarodnu javnost da jasno stave do znanja Hrvatskoj da mora da obezbedi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost u otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina, jer je to bio jedan od glavnih uslova za zatvaranje pregovora o Poglavlju 23 "Pravosudje i ljudska prava" 30. juna 2011. godine.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP