Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK KOALICIJE UDRUŽENJA IZBEGLICA

Linta: Puštanje Glavaša vređanje srpskih žrtava

Autor: Tanjug | 21.01.2015 - 11:07:00h | Komentara: 0

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da puštanje ratnog zločinca Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vređanje i ponižavanje srpskih žrtava.

Pisao  hrvatskom  premijeru:  Miodrag  Linta

Miodrag Linta | Foto: Nenad Đorđević

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da puštanje ratnog zločinca Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vređanje i ponižavanje srpskih žrtava, ne samo u Osijeku, nego širom Hrvatske.
"Očekujemo da Vrhovni sud Hrvatske u razumnom roku ponovo razmotri argumente protiv Glavaša vezano za ubistvo srpskih civila u Osijeku i da mu izrekne maksimalnu kaznu predviđenu zakonom, a to je 20 godina. Sve drugo bi bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince", navodi Linta u saopštenju.
Kako dodaje, petoro Glavaševih pomagača, koji su lično izvršili zločine nad srpskim civilima u Osijeku, dobili su smešne kazne -između pet i sedam godina, a pušteni su iz zatvora na uslovnu slobodu između 2010. i 2012. godine nakon dve trećine izdržane kazne.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica zato apeluje na Evropsku uniju da od Hrvatske zahteva da ispuni posebne obaveze koje je preuzela tokom pristupnih pregovora a koje su navedene u članu 36. stavu 1 Ugovora o pristupanju.

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan novembra 2011. godine, obavezala da će, između ostalog, nastaviti da poboljšava nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa i postupanja u domaćim predmetima ratnih zločina,podseća Linta.
Nažalost, konstatuje on, Hrvatska nije tokom 2013. i 2014. godine pokrenula nijednu istragu i nije podigla nijednu optužnicu protiv lica koja su počinila brojne zločine nad Srbima pre i za vreme ratnih delovanja.
To jasno pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se sudi počiniocima ratnih zločina kako bi se obezbedila pravda za žrtve, zaključuje predsednik Koalicije udruženja izbeglica.
Branimir Glavaš je juče pušten iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku.
Ustavni sud Hrvatske doneo je odluku o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda te zemlje o zatvorskoj kazni Glavašu za ratni zločin, zatraživši da se postupak ponovi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP