Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MLEKARSTVO PROPADA ZBOG ENORMNOG UVOZA MLEKA U PRAHU

Ližemo tuđe!

Autor: Ivana Žigić | 27.05.2015 - 20:00:00h | Komentara: 2

Domaći uzgajivači krava i proizvođači mleka ostali su bez kupaca, jer su konditori i sladoledžije u Srbiji u prva četiri meseca ove godine uvezli veće količine mleka u prahu nego tokom cele 2014! Kako kažu, razlog su značajno niže cene te sirovine u zemljama EU, koje je oborio embargo prema Rusiji.

Mlekarstvo propada zbog enormnog uvoza mleka u prahu

Mlekarstvo propada zbog enormnog uvoza mleka u prahu

Naime, prema podacima do kojih je „Alo!“ došao, kompanija „Frikom“ je najdrastičnije povećala uvezene količine. Tako je ta kompanija prošle godine iz zemalja EU uvezla ukupno 65.000 kilograma mleka u prahu, dok su ove godine, samo u prva četiri meseca uvezli čak pet puta veće količine - 327.750 kilograma! Slična situacija je i sa drugim kompanijama koje su, ako ne veće, uvezle količine malo manje početkom godine nego tokom cele 2014. godine, ali ipak mnogo manje nego vodeći proizvođač sladoleda - „Frikom“.


Kasno se setili


Zbog tragične situacije na domaćem tržištu mleka, Robne rezerve u periodu od 27. aprila do 30. juna, otkupljuju mleko domaćih proizvođača prerađeno u mleko u prahu. Za kupovinu takvog mleka obezbeđeno je 500 miliona dinara, dok je cena obranog mleka u prahu 420, a punomasnog 460 dinara po kilogramu, sa PDV-om.

Iako smo im uredno poslali pitanja, iz „Frikoma“ juče nisu našli za shodno da nam odgovore. S druge strane, u kompaniji „Pionir“ objašnjavaju za „Alo!“ da je razlog za uvoz većih količina mleka u prahu povećanje prodaje i izvoza u segmentu čokolada.

- Takođe, primera radi, cena punomasnog domaćeg mleka je 450 dinara po kilogramu, dok je uvozno oko 210 dinara, koliko plaća svaki konditorski proizvođač u celoj Evropi, van Srbije!
Tako da bismo sa domaćim cenama sirovina bili preskupi i ne bismo imali kome da prodamo svoje proizvode jer bismo bili nekonkurentni u izvozu - kaže Miroljub Aleksić, predsednik „Alko grupe“, u čijem je sastavu i „Pionir“.
I iz „Soko Štarka“ su poručili da je niža cena u EU razlog za veći uvoz mleka u prahu.

- Mleko u prahu u EU je trenutno mnogo jeftinije od domaćeg, tako da je ukupna cena uvoza, za nas konditore, i pored velikih carina i prelevmana, manja nego da mleko nabavljamo na domaćem tržištu - rekli su u „Soko Štarku“.

Upravo zbog ovakve situacije, domaći uzgajivača krava i proizvođači mleka našli su se u ogromnom problemu jer nemaju kome da prodaju mleko.
- Zemlje EU su oborile cene da bi se oslobodile viškova sirovog i mleka u prahu koji imaju zbog sankcija Rusiji, a kako su zato dobili i dobre subvencije od država, cene su im zaista dosta niske. Mi pak nismo uspeli da im cenovno pariramo, jer od naše države nismo dobili ništa - kaže za „Alo!“ uzgajivač krava i predsednik Udruženja uzgajivača goveda severne Vojvodine Josip Mačković.

Kako ističe, domaći proizvođači su sada očajni jer strahuju da do kraja godine neće imati kome da prodaju svoje proizvode.

Uvoz mleka u prahu


Kompanija 2014. januar- april 2015.

Frikom 65.000               327.750
Soko Štark 51.000         45.000
Pionir 67.500                 44.500
* u kilogramima

Poslednji komentari
  • darko Vreme: 27.05.2015 22:22h

    Iako ste dotakli temu, koja je i mene na neki nacin dotakla. Ceo ovaj potez je corak. Kao prvo na "silu" po meni sumnjive privatizacije su pokupovali mlekare sirom Srbije svi stranci prvashodno hrvati, i posle ocekujete da vam odgovore zasto uvoze mleko i mlecne preradjevine? Bolje postavite javno pitanje, zasto je moralo da se sve SVE prehrambene firme privatizuju? Zasto nije bilo zastite potrosaca tada, a ne sada kad je za sve kasno.

  • kutuzov Vreme: 29.05.2015 19:43h

    Americki "informacioni rat" je od nas,Srba,napravio ubice,silovatelje,decoubice,divljake...Amerikanci ovako truju svet godinama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP