Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ POSKUPLJENJA

Ljajić: Ko da odgovor na pitanje zašto bi poskupeo hleb, dobio bi Nobelovu nagradu

Autor: Tanjug | 06.12.2014 - 10:34:00h | Komentara: 2

Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da, kada je reč o hrani, nema osnova za poskupljenje osnovnih životnih namirnica, kao i da hleb "Sava" neće poskupeti, najavljujući da će se uskoro intervenisati sa oko 30 tona pšenice iz Robnih rezervi kako bi se stabilizovala njena cena.

"Nema racionalog razloga (za poskupljenje pšenice od 30 odsto), ko da odgovor dobio bi Nobelovu nagradu. Rod je bio 2,3 miliona tona, imamo dovoljne količine, a domaće potrebe su od milion do 1,3 miliona i ostaje skoro ceo milion za izvoz", rekao je Ljajić za TV Pink.

Stigao samo do Moskve: Rasim Ljajić

Rasim Ljajić | Foto: Željko Šafar

 On je istakao da je jasno da se radi o manipulacijama i špekulativnim radnjama najvećih mlinara u Srbiji koji sada žele da povećaju cenu pšenice tako što je ne iznose na tržište.

Ljajić kaže da država neće pribegavati nikakvim represivnim merama, jer je u pitanju slobodno tržište, ali da ima mehanizme da na to reguje, kao što su invervencije iz Robnih rezervi.
"Najpre, već ove nedelje intervencijom iz Robnih rezervi sa 30 tona pšenice, a ukoliko bude potrebno i sa većom količinom", kazao je on i izrazio očekivanje da će cenu vratiti na normalan nivo.
Kako je rekao, nemoguće je da je cena pšenice na novosadskoj berzi viša nego cena na berzi u Budimpešti, Čikagu ili Parizu.
Kada je reč o ceni hleba, ministar kaže da se ona neće povećavati i da su već obavljeni razgovori sa Unijom pekara i najvećim proizvođačima.
"Ako bude potrebno ukinućemo i carine na uvoz pšenice", dodao je Ljajić.
On objašnjava da je država nemoćna da utiče da cene raznih namirnica, jer je to stvar tržišta i da je jedino cena jedne vrsta hleba - Sava kontrolisana uredbom.
"Što se hrane tiče nema osnova za povećanje cena osnovnih životnih namirnica iz nekoliko razloga - imali smo dobru poljoprivrednu godinu, na zadovoljavajućem nivou, jer ima i za izvoz, a ne samo za nase potrebe.
Takođe, kupovna moć stanovništva je mala i poskupljenje bi samo oborilo promet", naglasio je Ljajić.
On je napomenuo da nije poskupela struja i da je na svetskim berzama pojeftinila nafta.
Poslednji komentari
  • ...Đura će ti oprostiti... Vreme: 06.12.2014 12:35h

    Pročitah naslov ... To reče ministar pa ostade živ. Upućuje prljavu u ovom slučeju poruku narodu. Zašto si ti tu, da trgovcima uli već kome objasniš, da nema razloga za poskupljrnje ove životne namirnice u suprotnom snosiće posledice, zato primaš podebelu platu, a ne da bi narodu pričao nebuloze o nobelovim nagradama. Što se mene tiče ja bih ti ovakvom izjavom dao ŠUT U G....CU, i nikada ne bi bio to što jesi u ovoj NAKARADNOJ I KORUMPIRANOJ VLADI.

  • Miroslav Nikolic Vreme: 06.12.2014 14:17h

    Ministar Ljajić, ne treba uopšte da brine zbog poskupljenja hleba, jer iza sebe ima prvog čoveka Srbije Tomislava Nikolića oličenog u liku predsednika Republike, koji je pre izbora tvrdio da će cena hleba biti 3 dinara kada on dođe na vlast. On dođe na presto države sa ovom parolom i sa svim drugim epitetima o kojima sada žučno govori njegov nekadašnji lider, najčasniji srbin prof. dr Vojislav Šešelj, koga je Tomislav teško izdao i stranku mu razbio i doveo do ništavila, ali na žalost istina je da hleba nigde nema za 3 dinara, što znači da nas je teško prevario i izigrao. Došlo je vreme da u Srbiji predsednik države može biti ko god to poželi, samo da uradi sve ono što se od njega traži, a kako će biti građanima to uopšte nije važno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP